421 találat a(z) magánszemély cimkére

Illeték földhasználati jognál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tulajdonában álló földterületen, ha egy magánszemély földhasználati jogot alapít, abban az esetben kell-e illetéket vagy valamilyen adót fizetni? Ha igen, azt kinek kell megfizetnie? A cégnek vagy a magánszemélynek? Kérem, ismertessék a szabályokat erre vonatkozóan, úgy is, ha nem termőföldről és úgy is, ha termőföldről van szó! A magánszemély földhaszálati jogát be kell-e, illetve be lehet-e jegyeztetni és ha igen, azt milyen hatóságnál kell intézni és kinek kell intézni? A cégnek, vagy a magánszemélynek?

2844 magánszemély tartozik 10 millió forintnál többel a NAV-nak Cikk

2844 magánszemély (beleértve az egyéni vállalkozókat is) szerepel 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással az állami adóhatóság 2018. június 30-ai állapotokat rögzítő listáján – közölte a NAV.

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét. Egyéni vállalkozó 2012-ben vásárolt egy üzlethelyiséget két eladótól. Az egyik magánszemély, a másik egyéni vállalkozó volt. Az egyéni vállalkozó része után visszaigényeltük az áfát. Most 2018-ban értékesítjük az üzletet magánszemélynek. Van áfafizetési kötelezettségünk, vagy a fele után kell most megfizetni az áfát? Esetleg lehet teljes egészében mentes az értékesítés? Válaszát előre is köszönöm!

Magánszemély adózók nyilvántartási kötelezettsége Cikk

A magánszemély adózóknak is alap- és kiegészítő nyilvántartásokat kell vezetniük az szja-törvényben meghatározottak alapján.

Közeleg a magánszemélyek adóelőleg-fizetési határideje Cikk

A második negyedévi szja-előleget 2018. július 12-éig kell befizetniük a magánszemélyeknek. Ez a határidő jellemzően azokat érinti, akik az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívül folytatják önálló tevékenységüket (például óraadás, bérbeadás, tervezés) és nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva azt nem tudja vagy nem köteles levonni.

Katás egyéni vállalkozó, ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Szakértők! A napokban olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy ha egy katás egyéni vállalkozó eladja a lakását, akkor az katás bevételnek számít és lényegében 40 százalék adó fizetendő után. http://www.uzletresz.hu/penzugy/20180628-katasok-adozasanak-valtozasai-2018-2019.html Próbáltunk törvényi hivatkozást találni hozzá, de nem találtunk sehol olyat, ami ezt megerősítené, ezért fordultunk Önökhöz. Tehát létezhet az, hogy például egy 2015-ben létrejövő katás egyéni vállalkozó csak úgy tudja eladni a magánszemélyként akár évekkel korábban vásárolt ingatlanát, hogy az a katatörvény szerint adózik és nem normál szja szerint? Köszönettel, Szentesi Péter Virtus Kft.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos nyugdíjas magánszemély üzlethelyiségként üzemelő ingatlant ad bérbe, kell 7320 Ft ehot fizetnie havonta?

Értékesítés – bánya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: ha egy magánszemély birtokában lévő földterületen kavicsbányát alakít ki, ezt engedélyezteti (erre egyéni vállalkozást hoz létre), akkor milyen költségeket számolhat el az értékesített kaviccsal szemben? A kitermelést és a szállítást is a vevő végzi, a vállalkozónak csak az engedélyeztetéssel kapcsolatos költségei vannak, illetve a földterület van a birtokában (de azt már 10 éve vásárolta). Elszámolható-e értékcsökkenés a területre (vagy ahhoz az egyéni vállalkozásban kellene, hogy nyilván legyen tartva az ingatlanok között?), illetve az értékesített kaviccsal szemben valamiféle átalány elszámolható-e ? Köszönöm.

Magánszemély ingatlanhasznosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét a következő kérdések megválaszolásában: – magánszemély ingatlanbérbeadása esetén, tételes költségelszámolásnál, ha a szerződésben kikötik, hogy a bérlő meghatározott összeg értékben felújítja a lakást, ez a költség egyéb bizonylat nélkül a szerződés alapján tételes költségelszámolás esetében levonható-e a bevételből a személyi jövedelemadó számítása során, vagy egyéb bizonylat hiányában nem vehető figyelembe? – ha a két házastárs közös tulajdonban lévő lakást értékesít, dönthetnek-e úgy, hogy az adózást az egyik fél vállalja, és a saját adóbevallásában mutatja ki a teljes összeget? – van-e bármilyen határ magánszemély lakóingatlan-értékesítése esetén, amelynél több ingatlan éven belüli értékesítése üzletszerű tevékenységnek számít és másfajta adózási szabályok vonatkoznak rá? Köszönöm szépen a segítségét előre is!

Külföldi illetőségű személy a 08-as bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kifizető felhasználói díjat fizet külföldi illetőségű személynek, aki az illetőség igazolását a kifizető részére leadta. Ezáltal adóelőleget nem vontunk a felhasználói díjból. A cég a díj után megfizeti a 19,5% eho-t, emiatt a magánszemélyt a 08-as bevallásban szerepeltetni kellene. A magánszemélynek nincs adóazonosító jele, mivel adóelőleg-levonás nem történt. Hogyan kell az M lapot ez esetben kitölteni? (Adóazonosító jel hiányában hibásnak minősíti a bevallást.) Válaszát köszönöm.

Ingatlan bérbeadás TEÁOR ’08 6820 esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. bérel egy lakást magánszemélytől, és ezt bérbe adja. El lehet a cégnek számolni a lakásba megvett bútorokat, kiegészítőket, kisebb javítások, egy későbbi festés költségeit? Ha igen, akkor a 100 ezer forint alatti tárgyi eszközök egy összegben elszámolhatók-e? A 100 ezer forint feletti tárgyi eszközök minden esetben csak 14,50 százalékos kulccsal íródhatnak le? Ha a cég (2-es, áfás adószámos) a bérleti díjról számlát állít ki, azt minden esetben 27 százalék áfa terheli, ha belföldi / külföldi magánszemélynek, ha belföldi cégnek / uniós külföldi cégnek / 3. országbeli külföldi cégnek adja ki? Ha a cég fizető-vendéglátás keretében szeretné kiadni ezt a lakást, akkor megfelelő a TEAOR ’08 5520 (Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás), ha nem, akkor milyen TEAOR ’08-as tevékenységi körrel kell rendelkeznie ehhez? Ez esetben a cég választhatja-e a tételes átalányadózást ((szobák száma x 38 400 forint/év) vagy ezt az adózási módot csak magánszemély választhatja? Ha a cég a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásról (fizető vendéglátásról) számlát állít ki, akkor azt 18 százalék áfa terheli (áfatörvény 3/A melléklet, áfatörvény 82. § 3. bek.) ? Válaszukat előre is köszönöm!

Könyvkiadás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: magánszemély írt egy szakkönyvet, amihez támogatókat (jellemzően cégeket) keres. Esetleg a támogatást nyújtó cég alkalmazhat ez esetben bármilyen kedvezményes költségelszámolást (adóalap-csökkentést), hátha úgy jobban tudna támogatókat szerezni? Valamint, amennyiben sikerül támogatáshoz jutnia nevezett magánszemélynek, úgy nála –magánszemélyként – keletkezik adóteher (szja, eho, tb)? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Adatvédelmi tisztségviselő tevékenység Kérdés

Egyéni vállalkozásban vagy adószámos magánszemélyként végezhető ez a tevékenység? Több kisebb cégnél vállalkozna ilyen tevékenységet egy magánszemély. Milyen formában végezze? Vagy választhat, mert bármelyik jó?

Nyeremény adózása felajánlás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénzdíjas verseny helyezettje lemondana a nyereményéről egy alapítvány javára. Azt szeretné a nyertes, ha nem kerülne be az ügyletbe, hanem az egész nyereményét utalja át a kifizető az alapítványnak. A pénzdíjas versenyre a nyertes magánszemélyként nevezett, azonban tagja az alapítványnak. A díjazottnak ebből véleményem szerint adóköteles jövedelme keletkezett, így csak az adó levonása után fennmaradó összegről rendelkezhet. Az Ön véleménye szerint átutalható a bruttó összeg az alapítvány javára? Köszönöm szíves válaszát!

Pénztárgéphasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végez, pénztárgéphasználatra kötelezett lenne, de helyette a számlánkénti tételes adatszolgáltatást választotta. Ugyanennek a magánszemélynek van egy kft.-je, amely gyermekquad bérbeadással szeretne foglalkozni (TEÁOR: 7721), ami szintén pénztárgépköteles tevékenység. Mivel itt nem tud minden esetben számlát kiállítani és ezáltal tételesen adatot szolgáltatni a NAV felé, ezért kénytelen lesz pénztárgépet vásárolni. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben használhatja-e ugyanazt a pénztárgépet a szálláshely szolgáltatás (amit magánszemélyként végez), és a quad bérbeadás ( amit a kft. végez) esetén? Köszönettel: Erdélyi Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla pénztárgépes boltban?

Nagy Norbert

adószakértő

Áruértékesítés közösségen belül

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close