9 találat a(z) magán cimkére

Magán gépkocsi használata Kérdés

Új feladatot kapnak a magán egészségügyi szolgáltatók 2022-től Cikk

Jövőre új kötelezettséget kell teljesíteniük a magánszolgáltatóknak. A nemrégiben kihirdetett jogszabály alapján, ha tb-támogatással rendelnek gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, akkor kötelesek lesznek a NEAK rendszerében jogosultságellenőrzést végezni. Cikkünkben erről a kötelezettségről adunk tájékoztatást.

Változhat a szakképzési hozzájárulás alanyi köre Cikk

Közhasznú szervezetként működő magán felsőoktatási intézmény, illetve szintén közhasznú közalapítvány alanya-e a szakképzési hozzájárulásnak? Ha igen, kötelezett-e szakképzési hozzájárulás fizetésére? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Egyre többen vesznek igénybe magánorvosi szolgáltatást külön egészségbiztosítással Cikk

Mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében egyre jobban felértékelődnek az egészségbiztosítások. Míg az előbbiek az egyre súlyosbodó munkaerőhiány mellett hatékony ösztönző eszközként tudnak alkalmazni egy ilyen juttatást, addig a munkavállalók számára a gyorsan dráguló egészségbiztosítási szolgáltatások elérésének gyakran egyetlen módja maradt a céges egészségbiztosítás.

Beruházási rekord Magyarországon: jól jöttek az uniós pénzek Cikk

Az alacsony bázis és az uniós források beáramlása, illetve költségvetési megelőlegezése miatt az elemzőket nem lepte meg a beruházások tavalyi rekord méretű növekedése, és ebben az évben csak a magasabb bázis miatt számítanak mérsékeltebb növekedési ütemre. Felhívták viszont a figyelmet arra is, hogy tavaly a magánberuházások növekedése fokozatosan lefékeződött, míg az állami szektor egyre nagyobb sebességre kapcsolt.

Magánbankkártyával fizet céges vásárláskor: így lehet elszámolni Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésként ismételten feltett témához kapcsolódóan kérdeznék: könyvelésünk a magánkártyával vagy más esetben magánbankszámláról utalt kifizetéseket a bizonylat(számla) alapján tagi vagy magánszemélytől kapott kölcsönnek könyveli. T5... K451.. . A pénztárból történő rendezést pedig a kölcsönnel szemben könyveljük: K381 T451.. Ennek oka, így a számla teljesítési ideje megegyezik (ami alapján az áfát beállítjuk) a számlán feltüntetett teljesítési idővel, szemben a pénztárból kiállított kiadási bizonylat alapján elszámolt dátummal. Valamint ez alapján valóban akkor kerül kifizetésre (megtérítésre) a más személy által pénzügyileg rendezett bizonylat, amikor a cégnek erre valóban van pénzügyi fedezete a pénztárban, de arra is volt példa, hogy a cég átutalta az összeget a számla valós kifizetőjének, a "kölcsönadónak". Ezt a módszert azért is alkalmaztuk, mert sajnos találkoztunk olyan céggel (könyvelésünkre átvett cégről beszélek), ahol egész nagy, milliós beruházást (kávézó létrehozása: eszközök, ingatlan-felújítás, áru, anyag vásárlása) a cégvezető saját számlájáról fizetett és a cég a tevékenységét valóban ebben a beruházásban végezte. Ebben az esetben esély sem volt arra, hogy a pénztárból kifizesse a kiadásokat, mivel bevétele csak a beruházás létrejötte után keletkezett. A kifizetett összeg nagy részét még a mai napig nem fizette vissza a cég a tulajdonosnak. A kölcsönt lebizonylatoltuk kölcsönszerződéssel (igaz utólagosan). Lehet ez így szabályos elszámolás?

Kisebb állami szerepvállalás, egyre többet költünk magánegészségügyre Cikk

Az egészségügyi kiadások az utóbbi tíz évben emelkedtek, az állam azonban egyre kisebb arányban vesz részt finanszírozásukban, a háztartások pedig egyre többet költenek magánegészségügyi szolgáltatásokra. Az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója szerint ez öngondoskodásra ösztönzi az embereket, amit jól mutat, hogy a pénztárnál tavaly rekordmértékben emelkedtek az egyéni befizetések.

Magán-pálinkafőzés: drágább és regisztrációhoz kötött lesz Cikk

Drágul jövő januártól a magán-pálinkafőzés – derül ki az Országgyűléshez kedden benyújtott adócsomagból.

Kisajátítják az egészségbiztosítókat a szlovákok Cikk

Továbbra is teljes erőbevetéssel dolgozik a kormány azon, hogy kisajátítsa az ország két magán egészségbiztosítóját – jelentette ki a közszolgálati rádió szombati vitaműsorában Robert Fico kormányfő. „Már csak néhány rendkívül bonyolult törvényt kell befejezni" - írja a kitekintő.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31