17 találat a(z) műtárgy cimkére

Aukción értékesített műtárgyak az szja-bevallásban Kérdés

Apport értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. törzstőkéje részben nem pénzbeli hozzájárulásból áll (műtárgy), melyet a kft. értékesíteni kíván (a törzstőkét természetesen rendezi majd). Kérdésem, hogy az apport értékesítése során milyen adófizetési kötelezettsége merül fel a kft.-nek, illetve lesz-e bármilyen adó/illetékfizetési kötelezettsége a vevőnek? Az apport értékesítési összege megegyezik a rendelkezésre bocsátáskori értékkel (2017-ben került be apportként), 3 millió forint. Van esetleg bármi más módja az apport kft.-ből történő kivételének, kivezetésének? Ha van, ott milyen adózási kötelezettség áll fel a kft., illetve a vevő oldaláról? Válaszát nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Katalin

Többszörös árakat eredményezett a BÁV tavaszi aukciója Cikk

A BÁV tavaszi árverésének leghosszabb licitharcát egy 19. századi bécsi biedermeier váza hozta el, amely végül tizenkétszeres áron, 1,47 millió forintért kelt el – olvasható az Aukciósház MTI-hez elküldött pénteki közleményében.

Figyelmeztet a NAV: így lehet csak hozni-vinni a műtárgyakat Cikk

Felhívást tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a kulturális javak forgalmához kapcsolódó jogszabályváltozásról.

Hamisított igazolással csempésztek műtárgyakat Cikk

A különféle kézműves termékeket árusító Hobby Lobby amerikai áruházlánc beelegyezett abba, hogy hárommillió dollár büntetést fizessen és lemondjon több ezer ősi iraki műtárgyról, amelyeket a Közel-Keletről csempésztek az Egyesült Államokba oly módon, hogy szándékosan meghamisították a termékek eredetlevelét – közölték szövetségi ügyészek szerdán.

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Ügyfelem (kft.) irodája impozáns. Év közben galériákból, elsősorban árverésen vásárolt bútorokat. Az aktiválás során két csoportba soroltam a vásárlásait (ügyfelem nyilatkozata alapján): használatba vett és ekként használt irodabútor, valamint műtárgy. A műtárgyak esetén nem számoltam el értékcsökkenést, és így fejlesztési tartalék feloldására sem került sor, azonban a bútorok esetén feloldottam a fejlesztési tartalékot. Jól jártam el? Köszönöm, CsK

Régiség Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egy belföldi gazdasági társaság régiség, műtárgy beszerzésekor a kapcsolódó általános forgalmi adót levonásba helyezheti-e? Ha esetleg ez attól függ, hogy csak abban az esetben, ha a vállalkozás érdekét szolgálja a beszerzés, akkor kérdésünk, hogy elfogadható-e, hogy ez a típusú beszerzés a vállalkozás érdekét szolgálja, hiszen nem mindegy például, hogy a tárgyaló milyen képet mutat? Köszönettel

Pénztáros, pincér, értéktárgyeladó: mire jó a munkavállalói biztosíték? Cikk

Jelentősen enyhíthetnék a munkáltatók a munkavállalók által okozott káraikat, ha szélesebb körben élnének a pénzt kifizető, átadó, vagy más értéket (például értékpapírt, értéktárgyat) átvevő dolgozóik esetében a munkavállalói biztosíték lehetőségével.

Műtárgy-kereskedelem II. Kérdés

Előző kérdés folytatása 3. Mi után fizeti meg a társaság az általános forgalmi adót? A „különbözet” esetünkben jelentheti-e a termék szállítási díj nélkül számított eladási árának és a vételi jegyen szereplő beszerzési árának a különbözetét, ha a számlán külön tételben van feltüntetve a termék ára és a szállítási költség? A szállítási költség áthárítása ilyen esetben milyen adókötelezettséget von maga után? A posta áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásként, adómentesen számláz. 4. Hogyan adózik a cég abban az esetben, ha a társaság a termék árába beépíti a szállítás díját, és a számlán egy tételben a termék ellenértéke szerepel? Ebben az esetben a különbözeti áfa alapja a beépített szállítási díjjal növelt eladási ár és a vételi jegyen szereplő beszerzési ár különbözete? Van-e különbség a 3-as és 4-es pontban leírt ügyletek adóztatásában az adóalap megállítása terén?

Műtárgy-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megfelelő adózási előírások és számviteli szabályok betartása érdekében kérném segítségüket az alábbi tevékenységgel kapcsolatosan: Két belföldi magányszemély kft.-t alapít, melynek tevékenysége csomagküldő kereskedelem. E tevékenység keretében belföldi magánszemélyektől vásárol fel műtárgyakat (például egyedi, értékes herendi porcelánokat stb.), amelyeket aztán az ebay aukciós portálon értékesít. A vevők külföldi magánszemélyek, Paypal útján fizetnek a termékért, amelyet a társaság a Magyar Posta útján juttat el a vevő részére. A társaság az áfakörbe az általános szabályok alapján jelentkezett be, a termékek értékesítésére a különbözet szerinti adózást választotta. Kérdéseim az alábbiak az ügyletek elszámolásával, adózásával kapcsolatosan: 1. A társaság vételi jegyeken vásárolja fel a továbbértékesítésre szánt termékeket. A felvásárlás során van-e a cégnek adóelőleg-levonási, adólevonási kötelezettsége attól a magánszemélytől, akitől az adott terméket megvásárolta? Vagy megfelelő nyilatkozatokkal kiegészítve a vételijegy-bizonylatot, ilyen kötelezettség nem áll fenn? Esetleg megfelelő bizonylat önmagában a vételi jegy, adólevonási kötelezettség az ilyen típusú felvásárlások esetén nincs? 2. Az értékesítésekről a vevő felé számla készül, amely tartalmazza a termék ellenértékét, valamint a szállítás költségeit is. A számlán külön fel kell tüntetni az ellenértéket és a szállítás költségét is? Vagy magába foglalhatja a termék ellenértéke a szállítás díját is?

Ingó értékesités Kérdés

2014. évben egy magánszemély 4 darab festményt értékesitett, 3 darabot veszteséggel, 1 darabot nyereséggel. Összeségében veszteséges volt a 2014. évi ingó értékesités. A jövedelemadó-bevallásban kell-e szerepeltetni a bevételt és a beszerzésre forditott összegeket? Az értékesitéseket össze lehet vonni? Vagy csak azt a képeladást kell feltüntetni, amelyik pozitív eredménnyel járt? Van-e annak jelentősége, hogy egyidőben vagy különböző időpontokban történt az értékesités? Köszönöm.

Műalkotás tárgyi adómentes értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném válaszát. Egy áfakörbe tartozó gazdasági társaság (kft.) az áfatörvény 8. számú mellékletének I. részében meghatározott műalkotások közül melyeket értékesítheti az üzletében tárgyi adómentesen közvetlenül magánszemélyeknek? Előre is köszönöm segítségét!

Gyűjteménydarabok áfakötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem közgyűjteménybe tartozó műtárgyak értékesítése áfakörbe tartozik-e vagy sem? A tárgyak besorolása az áfatörvény 8. számú melléklete II. rész 2. pontjának felel meg. A várható bevétel körülbelül 20 millió forint lesz. Az értékesítő egy közhasznú szervezet, az ő tulajdonát képezik a műtárgyak. A szervezet egyébként nem alanya az áfának. Egyéb gazdasági tevékenységet nem végez, kizárólag a cél szerinti tevékenység zajlik, és tagdíjból, adományból, illetve 1 százalékos adófelajánlásokból gazdálkodik. A műtárgyaknak egyébként nem meghatározható a beszerzési értéke, mert korábban adományok formájában kerültek a közhasznú szervezet tulajdonába. Köszönettel: Soltész Nóra

Természetben is lehet adót fizetni Cikk

Műalkotással is törleszthetik adókötelezettségüket az olaszok Dario Franceschini olasz kulturális miniszter bejelentése szerint. A felajánlott műkincseket szakértő bizottság értékeli.

Műtárgy-értékesítés külföldiek között Kérdés

Kedves Katalin! Kapcsolódva már korábban a fenti témában adott válaszára, kérem, hogy a pontosított adatok alapján egészítse ki válaszát. A termék műtárgynak minősül. Az EU-ban nem regisztrált – EU-s adószámmal így nem rendelkező – eladó egy magánszemélytől vásárolta azt meg. A műtárgyat közvetlenül ezen magánszemély köteles Magyarországra behozni, és átadni a szintén külföldi jogi személy vevőnek (képviselőjének). Sajnos nem ismert, hogy a magánszemély honnan hozza azt Magyarországra, csak annyi, hogy a szerződést az eladásra vonatkozóan a jogi személy eladó és vevő EU tagállamban kötik meg. Magyarországon a műtárgyat a következő értékesítésig csak tárolják (őriztetik). Köszönöm segítségét! Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close