49 találat a(z) leltár cimkére

Tenyészállatok nyilvántartása Kérdés

Készletek leltárértéke Kérdés

Egyéni vállalkozóból kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kft.-vé szeretne átalakulni. Az egyéni vállalkozás leltárában tárgyi eszközök, készletek, követelések, pénzeszközök, kötelezettségek egyaránt vannak, valamennyi vagyont a kft. rendelkezésére bocsátanak, az alapítói tőke készpénz lenne. Az egyik kérdésem, hogy amennyiben tárgyi eszköz, készlet, követelések értéke meghaladja a kötelezettségek (szállító, folyószámla hitel) értékét, úgy ebben az esetben az egyéni vállalkozónak keletkezik-e adókötelezettsége, az átalakulásból adódóan. A másik kérdésem az, hogy felleltározott egyéni vállalkozói vagyon negatív saját tőkét eredményezne, ebben az esetben lehetséges-e az átalakulás, illetve milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a saját tőke pozitívvá tételére. Harmadik kérdésem, hogy a 2019. 12. 31-ei leltár alapján meddig van lehetőség az átalakulásra?

Idegen helyen tárolt eszközök leltározása egyenlegközlő levéllel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy gyártó cég. Az általunk gyártott termékeket nagykereskedőkön keresztül értékesítjük. Partnereink részére az üzlettérben történő bemutatásra, tárolásra alkalmas állványokat biztosítunk. Az állványokat ingyen adjuk át a partnernek. Év végén egy egyenlegközlő levél formájában felkérjük a partnert, hogy "leltározza" a nála lévő állványainkat. A kérdésünk az lenne, hogy kötelező-e az egyenlegközlő levélen az eszköz (állvány) aktuális könyv szerinti értékét megjeleníteni, vagy elég csak a mennyiséget visszaigazoltatni? A választ előre is köszönöm. Üdvözlettel: A. Ildikó

Használt gépkocsi értékesítéséhez kapcsolódó beszerzések áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használt gépkocsit értékesítő kft. 2020. jan. 01-vel kilépett a különbözeti áfa alól és az általános szabályok szerint kiván adózni. A magánszemélyektől és más viszonteladóktól vásárolt személygépkocsit az áfatörvény 87. §-a alapján (mivel azok áfát nem hárítottak át) adómentesen értékesíti. Kérdéseim a 2019.12.04-én megválaszolt kérdéshez kapcsolódóan az alábbiak: – a társaság tevékenységéhez kapcsolódó belföldi és közösségi adószámmal rendelkező partnerek hírdetési, könyvelési stb. díjak számlájában átháritott áfa levonható-e? – az adómentesen értékesített autók javításához beszerzett alkatrészek és javítási díj számlák áfája nem levonható-e? – a fentiekben említett szakértői válaszban benne van az áfatörvény 223. § (3) a) pontjára való hivatkozás, mely szerint leltárt kell készíteni. Azt, hogy ez a leltár mi célt szolgál, szeretnénk tudni. Válaszukat előre is köszönöm.

A leltárkészítés buktatói az adóhivatal szerint Cikk

Az ellenőrzések során egyre többször tapasztalja az adóhivatal, hogy a társaságok leltározási tevékenysége nem teljeskörű. Rendszeresen előfordul, hogy revízióra csak a tárgyi eszközökhöz kapcsolódó leltárakat adják át, más mérlegsorokhoz kapcsolódó leltárral az adózók nem rendelkeznek – írja honlapján a NAV.

Új lehetőség: egyéni vállalkozóból kft. – Feltételek és teendők Cikk

2019. július 23-án kihirdették az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvényt (Mód tv.), amely az egyéni vállalkozó által alapított kft.-t érintően módosítja a számvitelről szóló, illetve a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény egyes előírásait.

Ki nem vezetett tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a teendő akkor, ha a nyilvántartásokból nem került kivezetésre egy 2 évvel ezelőtti értékesített tárgyi eszköz, tévesen szerepel a leltárban is, és értékcsökkenést is számoltak rá?

Saját termelésű készletek leltározása a mezőgazdaságban Kérdés

Elfogadható-e az a mezőgazdasági üzemekben tapasztalható gyakorlat, hogy a saját termelésű késztermékeket betakarítás előtt, általában július első hetében leltározzák (legalacsonyabb készlet)? Természetesen a készletekről mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezetnek, a fordulónapi készletértéket utókalkulált szükített önköltségen állapítják meg (KÉK).

Postabélyeg számviteli nyilvántartása Kérdés

Társaságunk év közben postabélyegeket vásárolt, melyeket folyamatosan használt fel év közben a kiküldendő postai küldeményeken. Év végére az év közben megvásárolt bélyegekből megmaradt pár bélyeg, melyekről mennyiségi és értékbeni leltárt vettünk fel. A bélyegek vásárlásakor a teljes vételár a postai számla alapján elszámolásra került postaköltségként. Az év végi leltár alapján kell-e a korábban elszámolt postaköltséget csökkenteni a megmaradt bélyegek értékével és a pénzeszközök közé (például csekk) fel kell-e venni a megmaradt bélyegek értékét?

Leltárfelvétel a mérlegfordulónaptól eltérő időben Cikk

Mezőgazdasági kft. a készleteiről folyamatos mennyiségi (és értékbeni) nyilvántartást vezet. Megfelel-e a számviteli törvénynek az a gyakorlat, hogy kétévente veszi fel tételes leltározással az árukészletét, de nyáron, amikor legkisebb a készletállománya? Ha ez lehetséges, akkor kire vonatkozik a mérlegfordulónapot megelőző utolsó és az azt követő első negyedéves leltározási lehetőség? – kérdezte olvasónk. Kneitner Lea okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő válaszolt.

Számviteli szabálytalanságok a Nemzeti Kereskedőháznál és a HM EI Zrt.-nél Cikk

Szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pénzügyi-számviteli feladatok ellátásában és a vagyongazdálkodásban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. ellenőrzése során – közölte az ÁSZ.

Leltáreltérés Kérdés

Társaságunknál a leltározáskor derült ki, hogy egy alapanyag kétszer lett bevételezve. A leltár lezárásakor a program bizonylatokat állít ki, amelyek a leltáreltéréseket korrigálják. A kétszeres bevételezés sajnos a lezárást követően derült ki, ezért a program leltárhiányként kezelte. Úgy gondolom, hogy ezt a tételt nem minősíthetjük leltárhiánynak. Hogyan kell könyvelnem ezt az eltérést? Köszönettel

Értékhelyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy volt autóbontó, amely anno' régen "gyűjtött" alkatrészeket nevetséges áron tartja nyilván, mert 30 évvel ezelőtt bontott – nevesítem – fényszóró 2000 forinton szerepel a leltárban. Jelenlegi piaci értéke 12 000 forint . Ezeket a piacon értékes alkatrészeket szeretnénk felértékelni. Jelenleg a saját tőke a jegyzett tőke alá csökkent Ezzel a "készletnöveléssel" megoldom ezt a problémát is! Értékhelyesbítésből szeretnék készletet növelni. A számviteli törvény 39. §-a értelmében "Az értékhelyesbítés értékelési tartaléka és az értékhelyesbítés, valamint a valós értékelés értékelési tartaléka és az értékelési különbözet kizárólag egymással szemben azonos összegben változhat." Kérdésem: a leltárkészletem növekedésének mi a kontírozása? Törvény engedi-e, lehetséges-e? Üdvözlettel.

Leltár Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli törvény 69. § (1) bekezdése előírja, hogy a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához olyan leltárt kell összeállítani, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a vállalkozónak a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben. A kérdésem az lenne, hogy ezt a leltárt milyen részletezettséggel szükséges elkészíteni? Például elég egy sorban a vevők összesen, egy sorban a szállítók összesen, vagy név szerinti részletezettségben kell felsorolni a vevőket, szállítókat? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close