72 találat a(z) lakásszövetkezet cimkére

Közösköltség Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Lakásszövetkezetetben (nem társasház) lévő lakóingatlant a magánszemély tulajdonos bérbead adóalanynak (kft.). A tulajdonos azzal fordult a lakásszövetkezethez, hogy a közösköltséget "számlázza" a bérbevevő nevére. Véleményünk szerint csak a tulajdonos nevére szólhatna a számla, bár az is kérdés, hogy számlázható-e közös költség, ha igen mikor? Válaszukat előre is köszönöm. W.Ildikó

Lakásszövetkezet Fudamenta megtakarítása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban feltettem egy kérdést, amire válaszoltak is, nagyon köszönöm. Lenne még egy kérdésem ezzel kapcsolatosan. Mégpedig, hogy a Fundamentának a lakásszövetkezet által átutalt összeget a 17-es számlaosztályba vagy pedig a 38. számlaosztályba kellene könyvelnem. Én a 17. számlaosztályba könyveltem, mivel kamatot is kap rá a lakásszövetkezet, és a lejáratig a lakásszövetkezet nem is rendelkezhet vele. Közben egy másik kérdés is felmerült, hogy a Fundamenta számlára könyvelést megtehetem közvetlenül a bankból vagy pedig átvezetési számlán keresztül könyvelhetem le? Köszönöm előre is a válaszát.

Lakásszövetkezet Fundamenta megtakarítása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következő dologgal kapcsolatban kérném a segítségét. A lakásszövetkezet 4 éves megtakarítást kötött későbbi házfelújításra, ami 2015-ben lejárt, és amit a szövetkezet abban az évben fel is használt a felújításaira. A megtakarítást a szövetkezet a lakók, tulajdonosok befizetéseiből fizette. A lejáratkor az állam által nyújtott támogatást egyéb bevételre könyveltem, a megtakarítási számlán lévő összeget pedig a felújítás számlájának kiegyenlítésre fordítottam. A kérdésem az lenne, hogy helyesen jártam-e el így, vagy kellett volna még valami tételeket könyvelnem? Előre is köszönöm a segítségét.

Számla kiállítása felújítási költségről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet esetén a tulajdonos által (ez esetben gazdasági társaság) megfizetett felújítási költségről lehetséges-e a számla kiállítása? Ha igen, mindenki részére ki kell-e állítani a számlát, vagy csak aki kéri? Előre is köszönöm válaszát!

Követelések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet, társasház lakástakarék-pénztári befizetései, azok kamatai és állami támogatása az év végén megküldött egyenleg alapján a mérlegben a követelések között kell, hogy szerepeljen (a lejárati év 5 év)? Egyszeres könyvvezetésűek. Válaszát előre is köszönöm szépen! Reményik Anikó

Ingyen 10 millió forint társasházaknak és lakásszövetkezeteknek Cikk

Hétfőn jelenik meg az OTP Bank társasházak és lakásszövetkezetek korszerűsítését támogató idei pályázata. Az immár nyolcadik alkalommal kiírásra kerülő pályázaton a résztvevők három kategóriában összesen 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatási keretösszegre jelentkezhetnek – írja a Házfórum.

Rendkívüli tételek átsorolása 2016. évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget kérnék, hogy a társasházak, illetve lakásszövetkezetek esetében a tagok véglegesen átadott pénzeszköze (régen felújitási alap) az új szabályozás keretében hova tartozik, a saját tőkén belül kell kezelnünk vagy az egyéb, bevételt érintő tételek közé fog kerülni január elsejétől? Iránymutatásukat előre is megköszönve, kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kivánok!

Lakásszövetkezeti vagyon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném kérni a segítségét, hogy a számviteli előírásoknak megfelelően hogyan könyveljek. Egy lakásszövetkezet közös tulajdonában lévő lakóingatlant évtizedek során bérbe adta. Sajnos a bérlő több éve nem fizetett, ezért a kilakoltatására került sor. A lakóingatlanban hagyott ingóságokat a bérleti díj fejében otthagyta. Az ingatlant a lakásszövetkezet értékesíteni szeretné, de nyilvántartott értéke nincs. Hogyan tudom készletre venni a fent leírt, értékesíteni kívánt dolgokat? A lakásszövetkezetnek még két üzlethelyisége is van, amelyeket szintén bérbe ad. Ezeknek a helyiségeknek sincs nyilvántartási értéke. Folyamatosan felújításokat kell eszközölni a helyiségekben, amit a bérlő el is végez. A számla a bérlő nevére szól ezt bemutatja és szeretné „lelakni”. Jól értelmezem-e azt, hogy a nem a lakásszövetkezet nevére szóló számlát, mint bérleti díj csökkentést nem vehetek figyelemben. A lakásszövetkezetnek a bérlő köteles továbbszámlázni a felújítást, beruházást. De még mindig ott a problémám, hogy mire aktiváljak, ha nincs nyilvántartási értékem? Köszönettel: Fehér Tamásné

Lakásszövetkezet – áfa kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem a lakásfenntartó szövetkezetnek és a szövetkezet által végzett tevékenységeknek áfatörvény szerinti megítélésében. A lakásfenntartó szövetkezet önkéntes társuláson alapuló, önálló gazdálkodó szervezet, melynek biztonságos fenntartására és szabályszerű és szakszerű működésére, valamint a tagok érdekeinek érvényesítésére a 2004. évi CXV. törvény (lakásszövetkezetekről) előírásait kell alkalmazni. A lakásszövetkezet a lakóépületek építésére és fenntartására létrejött gazdálkodó szervezet. Fenti bekezdés alapján a lakásszövetkezet a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 85. paragrafus p) bekezdése szerint együttműködő közösségnek számít-e? Amennyiben a lakásszövetkezet nem együttműködő közösség, akkor a tagok és a nem tag tulajdonosok felé nyújtott szolgáltatásait (belső szolgáltatás) a forgalmiadó-törvény mely paragrafusai szerint kell besorolni, illetve figyelembe venni? Köszönettel!

Egyszeres könyvelés – kamattartalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszeres könyvelést vezető lakásszövetkezet hosszabb lejáratú állampapírt vásárolt, amelynek vételára a felhalmozott kamatot is tartalmazza. Kérdésem: hogyan kell könyvelni a beszerzést és a kamatot, illetve mindezt hogyan kell a mérlegben kimutatni? Helyes-e, ha a vételár kamattartalmát fizetett kamatként számoljuk el?

Lakásszövetkezet számlaadási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörbe nem tartozó lakásszövetkezet ügyfelünk köteles-e évente egyszer az általa beszedett közös költségről a lakóknak számlát kiállítani? Sajnos, mi a törvényekben nem találtuk meg az erre vonatkozó egyértelmű választ és a NAV contact centere sem tudott megnyugtató felvilágosítást adni, pusztán két, 10 éve az APEH honlapján megjelent cikket ajánlottak a figyelmünkbe. Válaszát előre is köszönöm!

Türelmi idő az eltartottaknak, befizetési lista az őstermelőknek Cikk

Milyen járulékfizetési kötelezettsége van annak, aki ez évben váltotta ki az őstermelői igazolványát? Mit tehetek, ha a megbízók nem adnak évvégi összesítést a náluk felvett jövedelemről és arról, hogy milyen járulékot – eho, tb – fizettek utánam? Az eltartottak után fizetendő egészségügyi járulék esetében van türlemi idő, és ha igen, mire vonatkozik? Olvasóink kérdéseire az APEH munkatársai válaszolnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs