229 találat a(z) lakás cimkére

Gyorsabban és kisebb engedménnyel adhatók el a lakások Cikk

Átlagosan akár másfél-két hónappal rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat most Magyarországon, mint 2013-ban, így egy panellakást átlagosan 2, míg egy társasházi téglalakást akár 3 hónap alatt is lehet értékesíteni – közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Megugrott a lakáshitelek száma és összege Cikk

Az első hat hónapban mintegy 53 ezer lakáshitelt engedélyeztek 404 milliárd forint értékben, 2017 első fél évéhez képest az engedélyezett hitelek száma 18 százalékkal, összegük 39 százalékkal nőtt – derül ki a KSH Statisztikai tükör című kiadványából.

Otthonteremtési támogatások: szakértelmüket ajánlják a lakástakarékok Cikk

A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete tudomásul veszi, hogy a kormány a lakástámogatási rendszer átalakításán dolgozik, és azt kéri, a további lépéseket a lakás-takarékpénztári piac szereplőivel együtt tegyék meg, amihez minden szakértelmüket, tapasztalatukat rendelkezésre bocsájtják – reagált a szervezet arra a törvénymódosításra, amelynek értelmében október 17-étől nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződésekre.

Lakásértékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfás kft. 2017-ben vásárolt lakást ingatlan-bérbeadási céllal. A kft. az ingatlan vásárlásakor (vállalkozási szerződés alapján új építésű ingatlan volt, részletekben készült) az áfát levonásba helyezte. Az ingatlan bérbeadása áfásan került kiszámlázásra. 2018-ban pénzügyi okok miatt a lakás értékesítésre került a teljes berendezéssel együtt. Kérdésem, hogy az értékesítés 5 százalékos áfával történt, mivel még a használatba vételétől nem telt el 2 év, ez helyes-e abban az esetben, ha nem különítettük el a berendezéseket, amelyeknek az áfája 27 százalék lenne. A levonásba helyezett beszerzéskori áfát ilyenkor arányosítani kell az eladás napjáig? A berendezések levonásba helyezett áfája módosulni fog? Köszönöm a segítséget.

Lakás ingatlanon végzett beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás lakás megnevezésű ingatlant bérelt, melyen jelentős felújítási munkálatokat végeztetett el. A beruházáshoz kapcsolódó számlák áfatartalmát nem vonta le. A beruházási értéket el szeretné adni, a számlában kell-e áfát felszámítania, vagy adómentesen értékesítheti, tekintettel arra, hogy korábban a felújítás áfáját nem vonta le. Köszönettel: Szalainé

A csok zömét kisvárosi ingatlanvásárláshoz adták Cikk

Elindulása óta több mint 90 ezer család részesült összesen 250 milliárd forint otthonteremtési támogatásban (csok) – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatón.

Új ingatlan fordított adós? Kérdés

Adott egy már meglévő ingatlan, melyből átalakítással lakásokat, üzletet és irodát alakítanak ki. A tulajdoni lapon először lesz lakásként bejegyezve. Az építés nem engedélyköteles. Az egyik lakást a hozzá tartozó helyiségekkel kft. vásárolja meg, aki belföldön nyilvántartott áfaalany és tőle az adó fizetése követelhető. Foglalót és előleget kíván utalni. Az ügylet 5 százalékos áfás. Az értékesítő a számlát kiállíthatja fordított áfával? Köszönöm Tisztelt Szakértő válaszát.

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Alapítanék egy kft.-t, ingatlan bérbeadására és ingatlan közvetítésére. Vennék egy használt lakást bérbeadásra. Kérdésem, hogy a lakás 27 százalékos áfatartalma miként igényelhető vissza? Köszönöm

Egyéni vállalkozó a saját házát használja Kérdés

Egyéni vállalkozó a saját házát használja a vállalkozás érdekében. Ilyenkor kell-e szívességi lakáshasználati szerződést írni? Tulajdonképpen mint magánszemély adja használatra az ingatlant a saját vállalkozásának. Ebben az esetben a lakás felújításakor milyen költségeket lehet elszámolni?

A lakás áfájáról, a szocho mértékéről és a nyugdíjemelésről is szó volt a mai kormányinfón Cikk

Változik-e a lakásáfa szabályozása, mikor csökken a szocho, emelik-e novemberben a nyugdíjakat? Egyebek közt ezekről a kérdésekről is beszélt a mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ingatlan vásárlása Kérdés

Egy kft. eredménytartaléka terhére új építésű lakást vásárol, melynek átadása 2018-ban megtörténik. A cég az ingatlant irodának fogja használni. A vételárban szereplő 5 százalék áfát visszaigényelheti-e? Szükséges-e az irodává történő átminősítés, ha az üzemeltetési költséget el szeretné számolni?

Adószámos magánszemély: bérelt lakás bérbeadása Cikk

Bérbe adhatja-e egy adószámos magánszemély az általa ingyenesen bérelt lakást, ha igen, milyen bejelentési, illetve közteherfizetési kötelezettség mellett? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A lakáskiadás jövedelméből adót kell fizetni – figyelmeztet a NAV Cikk

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A tanév kezdetével lassan megtelnek a kiadó albérletek, így nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait – emlékeztet a NAV.

Lakás építettetése bérbeadás vagy eladás céljából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném állásfoglalását: Egy társaság rendelkezik telekkel (építési telek ), amelyre generálkivitelezési szerződés alapján megbízott egy építőiparral foglalkozó céget, hogy építsen egy kulcsrakész lakóingatlant. Helyesen gondoljuk-e a folyamat számvitelét és áfa szempontból való megítélését ? 1. Az építőipari cég a készletek között befejezetlen termelésként tartja nyilván az építkezés során felmerült kiadásait, majd a szerződés szerinti részteljesítéskor fordított áfával számláz ki, a befejezetlen termelés egyidejű kivezetésével. 2/a. Ha a megrendelő cég bérbeadási céllal épített: A megrendelő cég a beruházások között tartja nyilván a befogadott kivitelezésről szóló számlákat, majd használatba vételkor aktiválja az ingatlanok között. Kell-e ebben az esetben saját rezsis beruházás miatt fizetendő áfát elszámolni, és mivel bérbeadás céljából építteti a lakóingatlant, amely bérbeadásra kéri az adómentesség helyett az áfa felszámítását, a levonható áfa között is elszámolni? A telek és a felépítmény külön lesz aktiválva (telek 0%, felépítmény 6% amortizációs kulccsal). 2/b. Ha a megrendelő cég eladási céllal épített: Amennyiben továbbértékesítés céljából építteti a a lakóingatlant, úgy a befogadott számlákat a befejezetlen termelés között tartja nyilván, majd innen átvezeti az áruk közé. A lakóingatlant egyenes áfa felszámításával fogja értékesíteni 2019. dec. 31-éig megkötött szerződés alapján magánszemély felé (ha cég a vevő, akkor is egyenes áfa), és mivel megfelel az 5%-os áfakritériumnak, így 5%-os áfamértékkel. A számlán lakóingatlant kell feltüntetni, vagy a telek + felépítmény bontásban kell szerepeltetni a szerződés szerinti értéket? Mi úgy gondoljuk, hogy mivel a telek nem önállóan lesz értékesítve, így a telek áfája fel veszi a felépítmény áfakulcsát (5%). Amennyiben a vevő nem fogja tudni teljes mértékben kifizetni a számlán szereplő teljes vételárat, hogyan alakul az áfa mértéke, illetve milyen számlahelyesbítést kell végrehajtani az eladónak, keletkezik-e önrevízió? Kérjük, hogy amely esemény megítélését nem jól gondoljuk, ott jelezzék a helyes eljárást! Válaszukat előre is köszönöm.

GKI: még többen vennének lakást Cikk

A lakásvásárlásra, építésre vonatkozó lakossági kilátások 2008 elején voltak utoljára olyan derűlátóak, mint most, ugyanis azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót 25 százalékpontos, a valószínű szándékúak körében pedig 43 százalékpontos növekedés következett be az előző negyedévhez képest – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla pénztárgépes boltban?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close