132 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti ellátás Kérdés

60éves nő vagyok. 2012.11hónapban korhatár előtti ellátást igényeltem. Jelenleg biztosítási jogviszonyt létesítettem (megbízási szerződés) "olyan gazdasági társaságként/társas vállalkozásként működő munkáltatóval, amelynek természetes személy tagja és a munkavállaló a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. §-ának b) pontja szerinti hozzátartozói viszonyban" állok. Kérdésem: hogy milyen esetben szüntetheti meg a nyugdíjfolyósító az ellátásomat.

Korhatár előtti ellátás igénylésekor biztosítási jogviszony megszüntetése Kérdés

Kétszemélyes kft egyik ügyvezetője munkaviszonyban látta el ügyvezetői tevékenységét. 2012.12.28-án korhatár előtti ellátás igénylése miatt munkaviszonyát megszüntették. A munkaviszony megszüntetését követően szerintem az ügyvezetés miatt főfoglalkozású társas vállalkozóvá vált. Kérdés, hogy az ellátás igényléséhez az ügyvezetői tevékenységét is meg kellett-e volna szüntetni? Vagy az ügyvezetőkénti társas vállalkozói státusz nem akadálya az ellátás igénylésének? Köszönöm

Korhatár előtti ellátásban részesülők munkavégzése oktatási intézményben Kérdés

Korhatár előtti ellátásban részesülő taníthat-e (természetesen az éves bruttó keretösszeg erejéig) óraadóként, saját névre szóló megbízási szerződéssel : főiskolán, egyetemen, illetve alapítványi, vagy magániskolákban. Ha igen, mely törvényi paragrafus alapján? Válaszát előre is köszönöm.

Korhatár előtti ellátás csökkentéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő!Megkaptam a határozatot, mely szerint csökkentéssel jogosult lettem korhatár előtti ellátásra.Kérem segítsen annak értelmezésében, mely szerint a csökkentés végleges, az irányadó korhatár betöltése azt nem befolyásolja.Ez azt jelenti, hogy amennyiben az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig járulékköteles jövedelmet szerzek ( a minimálbér 18-szorosáig), kizárja az újraszámítás lehetőségét annak ellenére hogy nyugdíjjárulékot fizetek? Válaszát előre is köszönöm.

Korhatár előtti nyugdíj és ellátás: így lehet dolgozni mellette Cikk

Cikkünkben összefoglaljuk a korhatár előtti nyugdíjban, ellátásban részesülők keresőtevékenységének korlátozásával kapcsolatos tudnivalókat.

1952-ben született férfi nyugdijba menetelének lehetősége Kérdés

1952. II. félévében született férfinak a jelenlegi szabályok szerint 2013-ban van-e lehetősége korhatár előtti ellátás igénybe vételére?

Korhatár előtti ellátás mellett KATA Cikk

Korhatár előtti katás vállalkozónak mikor szűnik meg az ellátása? Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

Korhatár előtti ellátás mellett KATA Kérdés

Korhatár előtti ellátás esetén keresetkorlát a minimálbér másfélszerese. KATA-s bt. tag, akinek van egy főállású (minimálbér) munkaviszonya emellett a KATA-ban szerzett bevételéből mi számít jövedelemnek? Mikor szünik meg az ellátása?

Korhatár előtti ellátás: jár az idén 60 éves férfinek? Cikk

Férfi, aki 1953-ban született, 2012-ben tölti be a 60. életévét, 44 évi szolgálati idővel, elmehet-e 60 évesen nyugdíjba? Csökkentett, előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult lesz-e? Olvasónk kérdésére az Adózóna nyugdíjszakártője, Molnár László válaszol.

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozónk 11.30-án megszünteti a jogviszonyát, hogy a korhatár előtti ellátást igényeljen, mi 12.02-án visszavesszük. A bére 235.000 forint volt, viszont neki kereseti korlátja lesz, a minimálbér 18 szorosát keresheti. A kérdésem az lenne, hogy decemberre az éves kereseti korlátot arányosítani kell, vagy ebbe a hónapba visszavehetjük 235.000 forintos fizetésre december 31-ig. A cégünk minden dolgozóra végrehajtotta az elvárt béremelést, ha erre a hónapra arányosítani kell a keresetkorlátot, akkor 139.500 forintért tudnánk visszavenni, s akkor ez nem befolyásolná az adókompenzációnkat a többi dolgozónál? Hiszen ugyanabba a munkakörbe vennék fel jóval kevesebbért. Olvastam, hogy jövő évbe esetleg azok is élhetnek az adókompenzáció jogával, akik nem valósították meg az elvárt emelést, így őt jövőre foglalkoztathatnánk havi 139.500 forintért, ha így fogadják el a törvényt? Vagy más munkakörbe, vagy részmunkaidőbe kéne alkalmazni, hogy ne kössenek abba bele, hogy ugyanazt a munkakört ennyivel kevesebbért csinálja? De a törvény ad egy keresetkorlátot, amit ha nem tartanák szünetelne az ellátása, azt meg nem akarnák, szóval jövő évben mindenképp az akkori minibálbér másfélszeresét keresheti 12 hónapon át (ez éves keret), szóval januártól tuti nem kereshetne nálunk többet, mert egész évbe foglalkoztatnák. December hónapba milyen fizetést adhatunk? Kell-e arányosítani decemberre az éves keretet?Januárra a minimálbér másfélszeresét ugyanebbe a munkakörbe is csinálhatja, ha az előző december 31-én megszűnik a munkaviszonya, vagy részmunkaidőbe vagy más munkakörbe kéne rakni? Előre is köszönöm a válaszukat!

Korhatár előttti ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő személy esetén a jövedelemkorlátba (ellátás szüneteltetésének esete) az egyszerű foglalkoztatással kapcsolatos jövedelme beleszámít-e? Várom megtisztelő válaszát.Köszönettel: Tózsáné Talyiga Anikó

59 éves nő korhatár előtti ellátása Kérdés

Nő aki 2011.12.31-ig 37 év szolgálati időt szerzett, s 2012-ben betöltötte az 59. évét, bármikor érvényesítheti a korhatár előtti ellátását vagy csak 2012-ben? A másik kérdésem, hogy a rokkantaknak 2011-ig szolgálati időnek veszik az ellátásukat? Kérem, hogy ne a törvény szövegét írja meg, mert nem tudom értelmezni.

Korhatár előtti ellátás mellett tagi jogviszony Kérdés

2012.11.30-i nappal munkaviszonyom megszűnik, és december 1-vel szeretném kérni a korhatár előtti ellátás megállapítását. Ugyanakkor egy betéti társaság beltagja vagyok. Szükséges- e a társas vállalkozói jogviszonyomat megszüntetni? A társaság az EVA hatály alá tartozik, nem állok munkaviszonyban a társaságban (máshol van főállású munkaviszonyom), kizárólag osztalék jövedelmet kapok. A választ nagyon köszönöm.

Korengedmény nyugdíjban részesülő ügyvezető Kérdés

Egy Kft 50%/-os tulajdonosa saját cégétől ment korengedményes nyugdíjba 2009.12.30-án, ellátást 2009.12.31.-től folyósítanak részére. A másik 50% felesége tulajdona. 2012.01.01.-től heti 4 órában munkaviszonyban látja el az ügyvezetést (amit a társasági szerződésben rögzítettek).Az onyf honlapján egy korábbi tájékoztatóban az alábbi idézettek voltak olvashatóak 2012.01.16.keltezéssel: "a 2009. december 31-ét követően és 2012. január 1-jét megelőzően megkötött megállapodásra tekintettel megállapított korengedményes nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátásban részesülő biztosítási jogviszonyt létesít olyan gazdasági társaságként/társas vállalkozásként működő munkáltatóval, amelynek természetes személy tagja és a munkavállaló a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. §-ának b) pontja szerinti hozzátartozói viszonyban áll (házastárs, bejegyzett élettárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha-, neveltgyermek, örökbefogadó-, mostoha-, nevelőszülő, valamint testvér, élettárs, egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa), és a munkáltató természetes személy tagja(i), a munkavállaló, valamint a hozzátartozóik egymás közötti gazdasági viszonyában többségi befolyás (Ptk. 685/B. §) áll fenn. Az érintettek ellátásra való jogosultságát megalapozó megállapodásban ugyanis - a Ptk. 203. §-ának (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel - a munkáltatónak kötelezettséget kellett vállalnia arra, hogy a munkavállalóval a korengedményes nyugdíj megállapítását követően - a korengedményes nyugdíj folyósításának időtartamára - nem létesít biztosítással járó jogviszonyt."Kérdésem: valóban megszűnik így az ügyvezető korhatár előtti ellátása vagy jogszerűen veszi fel az ellátást.

Az 1953-ban született nők és a korhatár előtti ellátás Cikk

Cikkünkben összefoglaljuk - példával illusztrálva -, hogy az 1953-ban született nők mikor, milyen módon jogosultak korhatár előtti ellátásra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close