171 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti ellátás melletti kereset keretösszege Kérdés

Év közben - 40 éves munkaviszony után - nyugdíjba vonuló éves keretösszegének megállapításakor (1890000 Ft/év) a nyugdíj folyosításának idejétől időarányosan kell-e figyelembe venni? Illetve a nyugdíjat megelőző munkaviszony során megszerzett kereset beleszámít-e ezen keretösszegbe?

Korkedvezmény: így érvényesíthetők a nyugdíjban a szerzett jogok Cikk

Azok a személyek, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre ártalmas munkát végeztek, úgynevezett korkedvezményben részesülhetnek. Korkedvezmény alatt azt kell érteni, hogy az adott személyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár előtt annyi évvel korábban szerezhetnek nyugdíjszerű ellátásra jogosultságot ahány év korkedvezményt szereztek.

Korhatár előtti ellátásban részesülő dolgozó járuléka Kérdés

Egy kft.-ben korhatár előtti ellátásban részesülő személyt alkalmaznak havi bruttó 40 ezer forintért. Milyen járulékot kell levonni a munkabérből?

Korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés járulékai Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A http://www.onyf.hu/hu/uegyintezes oldalon 2015. 02. 09-ei keltezéssel van egy "Tájékoztató a nyugdíj, egyéb ellátás folyósítása alatt folytatott keresőtevékenységre vonatkozó szabályokról". Ebben van egy olyan önálló bekezdés, ami szerint: "A hivatkozott rendelkezés alkalmazása során a fizetendő nyugdíjjárulék alapjába nem számít bele az ellátás folyósításának szünetelése alatt szerzett kereset, jövedelem." Ez például azt jelenti, hogy a munkaadónak a szüneteltetés ideje alatt szerzett keresetből nem kell levonnia a 10 százalék nyugdíjjárulékot? Vagy mást jelent? E mondat értelmezéséhez kérem a segítségüket. Köszönöm.

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti nyugellátásban részesülő munkavállalótól milyen egyéni járulékokat kell levonni?

Munka nyugdíj és korhatár előtti ellátás mellett: erre nagyon figyeljen! Cikk

Ki dolgozhat korlátlanul nyugdíj mellett, és kinek, mikor szünetel a nyugellátása, illetve a korhatár előtti ellátása, ha mindezek mellett munkát vállal? Példákon keresztül mutatjuk be cikkünkben az egyes eseteket.

Korhatár előtti ellátásra jogosultság 2015-ben, példákkal Cikk

A nyugdíjtörvények átmeneti rendelkezései alapján 2015-ben is lesznek, akik koruk, szolgálati idejük, illetve korábbi munkakörük révén korhatár előtti ellátásban részesülhetnek.

Korhatár előtti ellátás mellett ügyvezető lehet-e? Kérdés

Elveszíti-e az a korhatár előtti ellátásban lévő nyugdíjas az ellátását, aki egy másik cég ügyvezetését elvállalja? Nem abban a cégben, amelyikből elment előrehozott nyugdíjba, hanem a lányáéban, aki szülési szabadságra ment.

Korhatár előtti nyugdíj 61 éves nő esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014 februárjában töltöttem be az 61. évemet (1953-ban születtem), kb. 44 év szolgálati időm (ebből 5 év egyetemi tanulmány) van, úgy tudom, elmehetek bármikor 63 éves korom előtt nyugdíjba teljes nyugdíjjal. A most benyújtásra kerülő törvény, amely megszünteti a korhatár előtti nyugdíjat (ha jól értem) rám is vonatkozik? Azaz megszűnik az a lehetőségem, hogy akár 2016 február előtt elmehessek nyugdíjba, ha a munkaviszonyom megszűnik ?

Százezreket érint: számoljon az adózási határösszegekkel! Cikk

Számos későbbi kellemetlenség elkerülhető, ha a korhatár alatti ellátás mellett mellett dolgozók, az ekhósok, a többes jogviszonyban állók már most összesítik idei adó- és járulékalapot képező bevételeiket.

Korhatár előtti nyugdíjas szolgálati ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti nyugdíjas 2012. január 1-jétől mukaviszonyban dolgozott, és körülbelül 320 nap szolgálati időt szerzett. 2014-ben öregségi nyugdíjas lesz. Amikor a nyugdíját megállapítiották, 39 év és 61 nap szolgálati éve volt. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a 320 napot és a 61 napot kérelem esetén összeszámítják-e? Ezzel az öregségi nyugdíj megállapításakor már 40 év szolgálati ideje lenne az illetőnek, emelve a nyugdíjának összegét. Köszönettel. ..

Járulékkötelezettség nők korhatár előtti nyugdíja mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen járulékkötelezettségekkel számolni, ha egy vállalkozás tagja a nők 40 éves szolgálati idejére tekintettel ment el nyugdíjba, és ügyvezetői tevékenységéért havi 20 ezer forint megbízási díjat kap, egyéb személyes közreműködéséért pedig további 100 ezer forintot? Ez a korhatár előtti ellás saját jogú nyugdíjnak számít, de ahol az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése számít (például szociális hozzájárulási adó), ott nem számít nyugdíjasnak? Válaszát előre is köszönöm!

Korhatár előtti nyugdíj: ez lett a jogi herce-hurca vége Cikk

Ha valaki korhatár előtti ellátást, vagy öregségi nyugdíjat igényel, nem lehet biztosított. A kérdés csak az, hogy ezt a feltételt melyik napon kell teljesíteni? Az ellátás igénylése, vagy az ellátás kezdő napján? A kérdést egy konkrét jogeset kapcsán a Kúria válaszolta meg.

Korhatár előtti nyugdíj Kérdés

Tisztelt Cím! A következő kérdéssel fordulok Önökhöz. Édesanyám 1956-os születésű. Jelenleg a 40 éves szolgálati viszonya már megvan, azonban, ha jól értelmezzük a jogszabályt, az öregségi nyugdíjra való jogosultság másik feltételeként a 64. életévét is be kell, hogy töltse. Érdeklődni szeretnék, hogy számára előre hozott, vagy csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíj igénybe vételére van-e lehetőség? Ha ezen lehetőségek már nem élnek, akkor van bármilyen egyéb mód, hogy a 64. életéve betöltése előtt nyugellátásra jogosult legyen? Ha van, ennek részleteiről tudnának tájékoztatni? Köszönettel: Kerekes Dávid

Így lesz öregségi nyugdíjas a korhatár előtti ellátásban részesülőből Cikk

Mikor válnak automatikusan öregségi nyugdíjassá a korhatár előtti ellátásban részesülők, és kinek lehet plusz teendője? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan fest az átmenet a korhatár előtti ellátásból az öregségi nyugdíjba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31