hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korhatár előtti ellátás, táncművészeti életjáradék – csak szigorú feltételek mellett

  • Winkler Róbert

2017-ben csupán a korkedvezményt szerzett személyek esetében nyílik lehetőség – a jogosultsági előírások betartásával – korhatár előtti ellátás, valamint a táncművészek részére ún. táncművészeti életjáradék megállapítására.

2011. december 31-éig saját jogú öregségi nyugdíjat meg lehetett állapítani abban az esetben is, ha az érintett személy nem töltötte még be a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. A korengedményes nyugdíj esetén a munkáltatóval kötött megállapodás alapján öt évvel, az előrehozott öregségi nyugdíj esetén kettő, illetve három évvel a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lehetett megállapítani az öregségi nyugdíjat; azon személyek esetén pedig, akik korkedvezményre jogosító munkakörben dolgoztak, az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest annyi évvel korábban, ahány év korkedvezményt szerzett az adott személy.
A társadalombiztosítási ellátórendszer 2012. január 1-jétől történt átalakítását követően azonban a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj már nem állapítható meg.
Ugyanakkor a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (a továbbiakban: Khtv.) lehetőséget nyújt, szigorú feltételek mellett, nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti ellátás megállapítására, mely ellátás – mint a neve is tartalmazza – nem saját jogú öregségi nyugdíj, hanem nyugdíjszerű ellátás, tehát a megállapítást követően az érintett személy nem minősül saját jogú nyugdíjasnak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a korhatár előtti ellátás fent említett feltételei!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jogosítvány finanszírozásának adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Értékcsökkenés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close