57 találat a(z) kockázat cimkére

Kulcsfontosságú nyersanyagok kerülhetnek veszélybe Cikk

A nettó nulla kibocsátású energiára való átálláshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványok több mint 70 százalékát veszélyezteti az éghajlatváltozás – áll a PwC kilenc fontos nyersanyagot vizsgáló, éghajlati kockázatokról szóló jelentésében.

A kriptopiac kockázataira figyelmeztet az MNB Cikk

A kriptopiaci szereplők – szolgáltatók, kereskedési platformok – által működtetett ökoszisztéma jelenleg még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik itthon. Alapvető fontosságú ezért, hogy a fogyasztók előzetesen tájékozódjanak arról: pontosan milyen kockázatai vannak az általuk igénybe veendő kriptoeszközöknek (például a Bitcoinnak), illetve kriptotőzsdéknek (például a Binance-nek). Az MNB eközben felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére – olvasható a jegybank portálján.

Látótávolságon belül az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvénye Cikk

Nagy jelentőségű és átfogó szabályozás elfogadására készül az EU, melynek végleges sorsáról április 11-én fog várhatóan döntés születni. A szabályozás időrendiségét, illetve lényegi elemeit – az EU tájékoztatóanyagai segítségével – az alábbiakban foglaljuk össze.

A mesterséges intelligencia kockázatait elemzi a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piacelemzés keretében vizsgálja a mesterséges intelligencia hatásait a piaci versenyre és a fogyasztók ügyleti döntésére. Az új technológia robbanásszerű terjedése torzíthatja a versenyt a digitális ágazatokban és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozhatja a fogyasztókat, ezért a nemzeti versenyhatóság előre feltérképezi ezeket a kockázatokat.

Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 13. rész: lízingügyletek áfakezelése és kockázatai Cikk

Adásvétel, finanszírozás, bérlet? Mit értünk a lízing mint pénzügyi eszköz megjelenési formája alatt? Milyen fő szempontokat tartsunk szem előtt a lízingszerződések előkészítése során? Mik a fő különbségek az egyes lízingügyletek között áfalevonhatóság és számviteli elszámolás szempontjából? Miért érdemes a maradványértéket reális értéken meghatározni? Milyen adókockázatokat rejthet egy-egy lízingügylet? A mikrofonnál Antretter Erzsébet adószakértő és Nagy Norbert adószakértő.

A kiber- és digitális technológiai kockázat az üzleti vezetők rémálma Cikk

A technológia beruházásokra való felkészülés ösztönzi leginkább a vállalatok kockázatkezelési folyamatainak felülvizsgálatát. Az üzleti vezetők 37 százaléka szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39 százalék) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10százaléka használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma Cikk

Az üzleti vezetők 37 százaléka szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39 százalék) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10 százaléka használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

Közbeszerzési korrupciós kockázatok, kartellmegállapodások: iránymutatás a GVH-tól és a Közbeszerzési Hatóságtól Cikk

A közbeszerzésekben a verseny szintjének növelését célzó intézkedésekről (2023–2026) szóló cselekvési tervet szabályozó 1118/2023. kormányhatározat értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, valamint a Közbeszerzési Hatóság elnöke 2023. december 31-éig gondoskodik a közbeszerzési verseny tisztaságát érintő korrupciós kockázatokkal és kartellmegállapodásokkal kapcsolatos szakmai iránymutatás elkészítéséről és közzétételéről – írja honlapján a GVH.

Az MNB két alapkezelőre együttesen csaknem 30 millió forint bírságot szabott ki Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 17,4 millió forint bírságot szabott ki a HOLD Alapkezelőre és 12,3 millió forint büntetést az ADALFA Alapkezelőre, egyebek közt azért, mert javadalmazási modelljük – és ezen belül a változó javadalmazásnak minősülő osztalékkifizetés – túlzott kockázatvállalásra, a kezelt alapok és a befektetők érdekével ellentétes lépésekre ösztönözhette az osztalékra jogosult azon munkavállalókat, akik egyben az alapkezelők tulajdonosai, olvasható a jegybank honlapján.

Elfelejtett jelszó: az e-mail-cím megfelelő azonosító adat adatkezelési szempontból? Cikk

Eleget tesz-e a webshop a GDPR követelményeinek, ha vásárlójának egy egyszerű „elfelejtett jelszó" gombra kattintására válaszul minden más azonosító kérése és ellenőrzése nélkül küldi el az átmeneti jelszót, amellyel a vásárló saját fiókját eléri, és ott új jelszót tud létrehozni? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

Netrisk: a karácsony nagyobb figyelmet követel az ünneplőktől Cikk

A karácsonyi szezon nagyobb figyelmet, óvatosságot követel az ünneplőktől, hiszen a karácsonyfák és adventi koszorúk fokozott tűzveszélyt jelentenek, a karácsonyfatűz gyorsan pusztít, a lángok a pár perc alatt leégő fáról a lakás többi részére is átterjedhetnek – hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu online biztosításközvetítő az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.

Cégalapítás külföldön: adózási szempontok és kockázatok – nem csak volt katásoknak Cikk

A régi kata megszűnésével azok az egyéni vállalkozók, akik nem választották vagy nem választhatták az új katát, de mindazok a magánszemélyek is, akik vállalkozás indítása előtt állnak, komoly döntés elé kerültek: milyen adózási mód alatt és milyen formában működjenek, valamint hol, melyik országban (itthon vagy esetleg külföldön) alapítsanak céget?

Nagy az örökíthető vagyon elvesztésének kockázata a magyaroknál Cikk

Jelenleg mintegy 186 ezer milliárd (fejenként átlagosan 19 millió) forint a hazai lakosság örökíthető vagyona, aminek legnagyobb részét, mintegy 63 százalékát reáleszközök (többségében ingatlanvagyon) teszi ki, 16 százaléka a bankképes eszköz (folyószámla, betét és értékpapírok) és 13 százalék a céges részesedés. A teljes vagyontömeg közel felét mintegy 400 ezer háztartás, a magyarok legvagyonosabb 10 százaléka birtokolja, akik harmada már most is nyugdíjaskorú, ugyanennyien pedig a következő évtizedben vonulnak vissza – írja közleményében a Grémium az Utódlásért Egyesület (GaUE).

Bírságolt az MNB pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatok hibás kezelése miatt Cikk

Az MNB bő 75 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki három bankra és egy banki fióktelepre a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok kezelését áttekintő témavizsgálata nyomán. A vizsgált piaci szereplők többsége az ügyfélátvilágítás, a gyanús esetek bejelentése, a belső ellenőrzési és információs rendszer szűrési gyakorlata, a belső eljárásrend szabályszerűsége, a kötelező szűrési feltételek alkalmazása, illetve a tényleges tulajdonosok azonosítása kapcsán vétett hibákat. A feltárt problémák ugyanakkor nem érintik az intézmények megbízható működését.

Munkaügyi bírság átalakulás, összeolvadás esetén Cikk

Munkaügyi bírság kiszabása esetén, ha a cég összeolvad egy másikkal vagy átalakul, akkor az új cég továbbviszi-e a munkaügyi hátrányt, kockázatos minősítést? Támogatások szempontjából gond-e ez a kockázatos minősítés? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink