100 találat a(z) kiegészítő tevékenység cimkére

Melyik a kedvezőbb adózású? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját tulajdonú lakásom egyes helyiségeit rendelő céljára kiadnám, oly módon, hogy rendelési időt lehet bérelni. Nyugdíjas, kiegészítő foglalkozású egyéni vállalkozó vagyok, de egyesek szerint előnyösebb lenne, ha magánszemélyként adnám bérbe a helyiségeket. Valóban előnyösebb-e, ha minden adózási és egyéb pénzügyi szempontot figyelembe veszünk? Például rezsiköltség, takarítószerek, recepciós bérének, honlap készítésének és üzemeltetésének költségként való elszámolhatósága mindkét esetben lehetséges-e? Köszönöm a választ!

Egészségügyi hozzájárulás Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak - amennyiben ezzel egyidejűleg 36 órát elérő munkaviszonya is van, tehát ott is biztosított -, kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetnie havonta?

Kiegészítő tevékenységű ügyvezető járulékai. Kérdés

Saját jogú nyugdíjasként egy Kft-ben én vagyok az egyedüli ügyvezető. Milyen járulékokat számfejtsek magamnak mint társas vállalkozói jogviszonyban bejelentett. (1451) Be kell jelenteni a 13T1041-esen ? Köszönettel Sára

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kft. tulajdonosa egyben az ügyvezető, ő már betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt és máshol van 40 órás főállása, tavaly nem minősítettük át. Azt a tanácsot kaptuk, hogy ha már nem történt meg az átminősítés, akkor - mivel heti 1-2 órában személyesen is közreműködött megbízási jogviszonyban a megbízási szerződés értelmében - a megbízási díj után fizessük meg a 10%-ot, az szja-t és a természetbenit, illetve szociális hozzájárulási adót. Mi így is tettünk. Helyesen jártunk el? Többet is fizettünk be, mint kellett volna, mivel ha átminősítjük, akkor nyugdíjjárulékot, szja-t és egészségügyi szociális járulékot kellett volna fizetnünk. Nem szeretnénk az egész évet önellenőrizni, inkább lenyelnénk az átminősítés hiánya miatti többlet befizetést. 2013-ra már átminősítettük. Ha tavaly nálunk biztosított volt és a megbízási díj után jóval többet befizettünk maradhat így a tavalyi évünk, vagy visszamenőleges át kéne minősítettük és önellenőrizni? Ha tavaly a személyes heti 1-2 óra közreműködést, akkor lehetett 10% költséghányadot alkalmazni? Előre is köszönöm a segítségüket!

Kata, tételes adózás Kérdés

Betéti társaságomban (melyben kültag vagyok) alkalmazottként munkaviszonyban állok. Kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozóként célszerű-e választanom a katá-t, ha összes ( 6 millió forint) egyéni vállalkozói bevételem saját betéti társaságomtól származik? A nem munkaviszonynak minősülő szerződési kitételek közül három teljesülhet esetemben.

Kiegészítő kérdés a kieg.tev.nyugdíjjárulék. kérdéshez Kérdés

Akkor tehát a 10%-os nyugdíjjárulékot a bevételből levont költségek, szja és eü.járulék után fennmaradó összeg alapján kell számolni? (Tehát a nettó bevételből?)

Egyéni vállalkozó nyugdíjjáruléka Kérdés

Nyugdíjasként SZJA alá eső kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóként kell-e 10%-os nyugdíjjárulékot fizetnem?

Kiegészítő tevékenység: mikor kell 6390 forintot fizetni? Cikk

Az utóbbi időszakban többen kérdezték, hogy mikor kell havi 6390 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie a kiegészítő tevékenységet folytatónak. Felmerült továbbá az is, hogy kell-e ezt a járulékot fizetni akkor is, ha nincs a vállalkozónak jövedelme?

Mit tehetnek, akik nem végezhetnek jövőre kiegészítő tevékenységet? Szakértői Kommentár

Megjelent a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény (2011. évi CLXVII. törvény). Eszerint jövőre jónéhányan kiesnek abból a körből, akik– jelentősen kedvezőbb járulékfizetés melletti – kiegészítő tevékenységet folytathatnak. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Ki végez kiegészítő tevékenységet és mi jár neki? Cikk

Milyen társadalombiztosítási ellátásra jogosul a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó? Összegyűjtöttük a tudnivalókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3