101 találat a(z) kft. tagja cimkére

Személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben egy tag (nem ő az ügyvezető) munkaviszonyban lát el egy munkakört, napi 2 órában. Személyes közreműködést is vállal díjazás nélkül más munkakör tekintetében. Ez így helytelen? 1041-en társas vállalkozóként is be kell jelenteni? Köszönöm válaszát.

Személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. tagja sehol nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, ám a kft.-ben semmilyen tevékenységet nem végez (csak a nevét és a pénzét adja), akkor kötelező-e neki megfizetni a minimális járulékokat? Milyen jogszabályi összefüggésből derül ki a válasz? Köszönöm!

Katás beltag egyidejűleg kft. tagja – járulékok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Amennyiben egy katás bt. beltagja megfizeti maga után a havi 50 ezer forintos kötelezettséget, akkor abban a kft.-ben, ahol tagként és ügyvezetőként is személyesen közreműködik, nem kell kötelezően járulékot fizetnie, csak a tényleges jövedelmét alapul véve? Köszönettel: Szentesi Péter

Kft. ügyvezetője lehet-e katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy kft. ügyvezetője, aki tagi bért kap és megfizeti a társas vállalkozóra vonatkozó járulékokat, lehet-e másodállásában katás egyéni vállalkozó. Ha igen, akkor neki lehet-e a 25 000 Ft-os adózási módot választani a katában, mivel már egy helyen megfizette maga után a járulékokat? Valamint még az lenne a kérdésem, hogy egyéni vállalkozóként olyan munkát végezne, amihez két ember kell. Alvállalkozókkal végeztetheti-e a vállalkozás egyes munkáit? Válaszát előre is köszönöm!

Tag közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 25 százalékos tulajdonrészű tagja közreműködéséért egyéni vállalkozóként számláz a társaságának, piaci árat meghaladó összegért. Társaságiadóalap-korrekció merül fel, vagy milyen más következménye van? Köszönettel: Papp Éva

Járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy nyugdíjas (aki a nőkre vonatkozó 40 éves kedvezményes nyugdíjban részesül, de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt még nem érte el), aki egy kft.-ben tag és egyben ügyvezető (a kft.-ben van még egy másik tulajdonos is, de az semmilyen formában nem vesz részt a kft. munkájában, csupán az ügyvezető fölött gyakorolja a munkáltatói jogokat), továbbá a társaság tevékenységében személyesen is közreműködik, tagsági jogviszonyban (társas vállalkozóként), a garantált bérminimum összegéért. A vezető tisztséget (ügyvezetést) megbízási jogviszonyban látja el a minimálbér 30%-ánál kisebb összegért (10 000 Ft/hó). A kft.-ben nincs más személy, aki munkát végez. A fenti jogviszonyok és összegek után milyen járulékokat kell fizetnie a kft.-nek, illetve a természetes személynek? A személyes közreműködésre tekintettel kötelező a garantált bérminimum megadása vagy annál kisebb összeg is lehet? Válaszát előre is köszönöm.

Kft. nyugdíjas tagjának fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., ahol kettő nyugdíjas tag van. Valószínű, hogy szüneteltetni fogják a tevékenységüket. A céget megszüntetni nem tudják, mivel jelentős tagi hitel terheli. Van-e arra lehetőség, hogy ne kelljen az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük? Már annak a befizetése is gondot okoz, bevétel hiányában. Mit javasol? Köszönöm!

Katás jogviszonyok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valakinek 80 százalékos tulajdoni része van egy kft.-ben, ahol jelenleg személyesen közreműködik a tevékenységben alkalmazottként, akkor lehet-e 2017-től főállású kisadózó egy működő bt.-ben (itt is tulajdonos) úgy, hogy a kft.-ben már nem működik közre (megszűnne a munkaviszony), csak tulajdonos maradna? Vagy a bt.-ben fizetendő 50 ezer forinton túl még a kft.-nek is kellene utána fizetnie a napi 8 órás foglalkoztatásra jutó járulékokat? Ha igen, akkor alkalmazott is lehet vagy csak társas vállalkozó? A kisadózó jogviszony mellett esetleg dolgozhatna a kft.-ben ügyvezetőként csak osztalékért, vagy ilyen esetben is kell havonta járulékokat fizetni a kft.-nek? Köszönettel: Hartai Zoltán

Kft.-tag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. egyik tagja rendelkezik heti 36 órát elérő munkaviszonnyal, viszont a másik csak napi négy órában foglalkoztatott. Kötelező mindkét tagnak heti 36 elérő munkaviszonnyal rendelkezni? Köszönettel.

Lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél igénybe kívánják venni a lakáscélú támogatást. A kérdésem, hogy tagi jogviszonyban is lehetséges ez? Vagy csak munkaviszonyban? Lehet azt, hogy egész évben fizette a tag a hitel részleteit (itt egy tagi jogviszonyban lévő tulajdonosról lenne szó), és most, decemberben utólag megkapná visszamenőleg, amit lehetséges? Azt, hogy megfelel-e a feltételeknek az adós, ki dönti el? A munkáltató? Vagy a bank? A banknak milyen szerepe van ebben? Hogyan kell lebonyolítani ezt a gyakorlatban? Előre is köszönöm a választ.

Osztalék sorsa tulajdonosváltozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 06..30-án "A" Kft.-ben tulajdonosváltozás történt: két magánszemély tag 50-50 százalékos részesedését vásárolt a meg "B" Kft., melynek így a részesedése 100 százalék lett. Az "A" Kft.-ben 2014. és 2015. évekre még a régi tagok osztalékot állapítottak meg, azonban ezek nem lettek kifizetve, az üzletrészt pedig átruházták. Az osztalékra vonatkozólag nem született semmilyen megállapodás az üzletrész átruházásakor. Kérdésem: Követelhetik-e a régi tagok az osztalék kifizetését, vagy az már az új tagot, B. Kft.-t illeti meg?

Tag által nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az alábbi lenne: egy társaság tagja nyújthat-e másféle kölcsönt saját társaságának, mint tagit? Arra gondolok, hogy ha a tag szeretné rövid avagy hosszú távon úgy segíteni a cégét, hogy meghatározott lejáratra kölcsönt ad kamat mellett, de nem szeretné, hogy tagi kölcsönnek tekintsék az általa nyújtott anyagi eszközt, hanem úgy kívánná, hogy az egyéb kölcsön legyen? Válaszát köszönöm.

Kft. hitelének törlesztése lakossági folyószámláról Kérdés

Az alábbiakban kérem a segítésüket: Egy kft. kimerítette a folyószámlahitel-keret összegét. Mivel a következő időszakra nem kapta meg az újabb folyószámlahitelt, a pénzintézet átvezette azt hitelbe. Majd a tagok lakossági folyószámlájáról egyenlíti ki a pénzintézet a törlesztőrészleteket, mivel a tagok voltak a kezesek. Helyesen könyvelem-e, ha a lakossági folyószámláról leemelt és a kft. hitelszámláján jóváírt összeget a taggal szembeni kötelezettségként írom elő, megkülönböztetve a tagi kölcsöntől? Válaszukat köszönöm.

Kata összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft.-ben ügyvezető és személyesen közreműködő tag (a másik tag csendestárs). Továbbá van az ügyfélnek egy katás egyéni vállalkozása és egy bt.-je is, melyben, mint kültag, kisadózó. Kérdés: Ha a kft.-ben munkaviszonyba jelentjük be 8 óra helyett 2 órára (részmunkaidőbe), mert annyi időt vesz igénybe az ügyvezetés, akkor az egyik katás vállalkozásban 50 ezer forintot kell fizetni, a másikban pedig 25 ezer forintot? A bt.-ben vagy az egyéni vállalkozásban kell az 50 ezer forintot megfizetni, vagy szabadon eldönthető, melyikben? Köszönettel várom válaszát.

Katás és kft.-tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általunk könyvelt cégnél egyik tulajdonos (30 százalékban, nem ügyvezető) egyéni vállalkozást is indított, és bejelentkezett a kata adózás alá. Eddig a kft. fizette utána a minimálbérre eső járulékokat. Innentől kezdve a kft.-ben nem végez munkát. 1.) Ebben az esetben lehet-e főállású katás, és így a kft.-nek nincs járulékfizetési kötelezettsége? 2.) Amennyiben szeretne munkát végezni, és így számlázni a kft. felé, megteheti-e, és ebben az esetben hogyan alakul a kft. járulékfizetési kötelezettsége? Köszönettel: Pallós Ivett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close