100 találat a(z) kft. tagja cimkére

Adómentes támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság tagja és a kft. ügyvezetője saját tulajdonú kft.-ben lett nyugdíjas, jelenleg kiegészítő tevékenységben látja el a feladatát, bért nem vesz fel. Lakásának egyedüli tulajdonosa, a hitelfelvételkor munkavállaló volt. Mikor adható adómentes támogatás, ha egyébként a jogszabályban előírt minden más feltételnek megfelel? Jogosult lesz, ha napi 1 óra munkavégzésre lesz bejelentve? Kell-e társasági szerződést módosítani?

Gyes melletti vállalkozás tb-terhe Kérdés

Tisztelt Adószakértők! Két gyesen lévő anyuka kft.-t szeretne létrehozni. Kérdésem, hogyan alakul a tb-teher az esetükben? 1.) Az egyik hölgy iker gyermekekkel (4 évesek) van gyesen, a jelenlegi munkahelyén heti 30 órás alkalmazotti jogviszonya van. Lehet-e az új kft. ügyvezetője, vagy fel kell mondania a 30 órás alkalmazotti jogviszonyát? Milyen terhekkel kell számolni az új kft.-ben? A másik hölgy egy gyermekkel van gyesen, aki 2 éves. Amennyiben csak tagja lenne a társaságnak, úgy abban az esetben a minimum járulékot meg kell-e fizetni utána, vagy csak a kivét után? Várom segítségüket.

Személyesen nem közreműködő kft. tagjának jogviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. két taggal rendelkezik, akik a társaság tevékenységében nem működnek személyesen közre. Nincs biztosítási jogviszonyuk (máshol sem), havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek. Az ügyvezetői feladatokat más (nem tag) látja el. A társasági szerződésben nincs kizárva a személyes közreműködés, sablon társasági szerződést használ a kft. Kérdésem, hogy a kft.-ben van-e bármilyen bejelentési/fizetési kötelezettség a két tag után? Előre is köszönöm a válaszukat. Tisztelettel: Vértesyné

Így lehet elszámolni a kft.-tulajdonos saját gépkocsijának költségét Cikk

Hogyan lehet elszámolni a kft.-tulajdonos magánszemély saját autójának használati költségeit, amelyek a cég ügyeinek intézése érdekében merülnek fel? – kérdezte olvasón. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Megbízással dolgozik az ügyvezető? Nem mindegy, milyen a jogviszonya Cikk

A megbízási jogviszony két típusát kell elkülöníteni a társadalombiztosításon belül a tagi ügyvezetők úgynevezett minimális alapok utáni járulékfizetése nyomán. Cikkünkben áttekintjük, mit is foglal magába a megbízás, és az egyes esetekben milyen közterhekkel kell számolni.

Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Kérdés

Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás a munkavállalónak kedvezményes adózás mellett adható a minimálbér 50 százalékáig. Kérdéseim: ezt a juttatást ugyanilyen adózás mellett kaphatja-e – az egyszemélyes kft. magánszemély tagja, ha nem munkaviszonyban van, de személyesen közreműködik, – a nem egyszemélyes kft. magánszemély tagja, aki személyesen közreműködik, de nem munkaviszonyban van, – a nem személyesen közreműködő és nem munkaviszonyban lévő tag? Társas vállalkozók milyen feltételekkel kaphatják ezt a juttatást, ha a kft.-ből csak megbízási díjat vesznek fel? Köszönettel.

Kft.-ben mikor kell a nyugdíjas ügyvezető után 6 810 forintot fizetni? Kérdés

A kft.-ben már nincs semmilyen jövedelemszerző tevékenység, nincs bevétel. Kell-e továbbra is a nyugdíjas ügyvezető után fizetni a 6 810 forint járulékot?

Kilépés vagy kiválás egy kft.-ből Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft.-nek vagyok a tagja és az egyik ügyvezetője. A cégnek jelenleg hét tagja van, különböző mértékű jegyzett tőkével és szavazati aránnyal. Az én jegyzett tőkém (üzletrészem) 1 440 000 Ft. A cég saját tőkéje: 155 384 e Ft Jegyzett tőke: 5 500 e Ft Tőketartalék: 18 383 e Ft Eredménytartalék: 69 703 e Ft Lekötött tartalék: 72 633 e Ft Hosszú lejáratú kötelezettség: 32 313 e Ft Rövidlejáratú kötelezettség: 35 482 e Ft Üzletrészemet a társaság tagjai nem vásárolják meg, és kívülálló sem kívánja megvásárolni. Kérdésem: mennyit érhet a cégben lévő vagyonom? Tisztelettel: Miklós Lajos

Tag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új kft. tagja személyesen közreműködőként látja el a feladatát. A bevétel még alacsony, ezért jövedelmet nem vesz ki, de a minimum járulékot megfizeti. Mi a helyes elszámolása ebben az esetben a tőle - jövedelem hiányában nem levonható - saját nyugdíj és egészségbiztosítási járulék megfizetése kapcsán? Ezt a taggal szembeni követelésként kell nyilvántartani, és be kell azt fizetnie a társaságnak, illetve, ha nem fizeti meg, akkor a kölcsönhöz hasonlóan kamatkedvezmény után adót kell fizetni utána? Vagy kifizetheti helyette a cég, de ebben az esetben ennek milyen egyéb vonzata van (jövedelemmé válik, adót vagy más járulékot kell utána fizetni)?

Öröklés: mit kell tenni bt., kft. tagjának halála esetén? Cikk

Gyakorta előfordul, hogy a vállalkozás tagjának halála után az örökösök nem tudják, mit kell tenniük, továbbá a társaság tagjai sem tudják, mit kezdjenek az elhalálozott tag üzletrészével, hogyan működtessék tovább a céget, okoz-e a halál ténye valami fennakadást a cég működésében. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close