105 találat a(z) kft. tagja cimkére

Cégtulajdonos alkalmi munkavállalóként Kérdés

Egy kft. a társasági szerződés szerint "nem személyesen közreműködő tagja" köthet-e szerződést a céggel akár alkalmazotti jogviszonyban, vagy esetleg alkalmi munkavállalásra?

Szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy kft. tagja a saját cégében munkaszerződéssel, munkaviszony keretében látja el feladatait, de egyben ő az ügyvezető is, ami után normál munkabért kap, milyen járulékokat kell utána fizetni? Azt olvastam a saját könyvelői programom 2015. évet érintő változásait értelmező leírásában, hogy 2015-től meg kell emelni a kifizetett munkabérét 112,5 százalékra a szociális hozzájárulási adó tekintetében? Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Mellékállású kft.-tag katás vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy kft. egyik alapító tagja, aki nem ügyvezető, és a tevékenységét a kft.-ben részmunkaidős (napi 4 órás) alkalmazottként látja el, egyéni vállalkozást akar alapítani és kata szerint adózni, akkor neki főállású katásként kell adóznia (50 vagy 75 ezer forintot), vagy 25 ezer forintot kell fizetnie? Gondolom, ha 8 órás alkalmazott lenne, csak 25 ezer forintos katát fizethetne, míg, ha nem lenne alkalmazott, akkor is, mivel akkor személyesen közreműködő társas vállalkozónak minősülne. Kérem írja meg, hogy megfelelően látom-e ezt a helyzetet! Köszönöm szépen: Tekeli Tímea

Kft. tagja Kérdés

Kedves Szakértő! Egy kft. tagja után, akinek most szűnt meg az eddigi, felsőfokú nappali tagozatos hallgatói jogviszonya – nem vezető tisztségviselő, nem működik személyesen közre, nem kap soha díjazást, csak vagyoni betétet szolgáltatott –, kell-e ezentúl bármilyen járulékot, szochót, stb. fizetnie mindaddig, amíg a kft.-n kívül sehol másutt nem keletkezik új biztosított jogviszonya?

Tag munkaviszonya vagy megbízási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most induló kft.-vel kapcsolatos a kérdésem. A kft. tagja és a kft. ügyvezetője nem ugyanaz a személy. Az ügyvezető főiskolai hallgató. Van az ügyvezetőnek járulékfizetési kötelezettsége? A tag szeretne munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban dolgozni a kft.-ben. Melyik jogviszonyban célszerű tevékenykednie? Arra gondoltunk, hogy napi 2 óra munkaviszonyban, vagy a megbízási jogviszonyért havonta 30 000 forintot kapna. Milyen járulékfizetési kötelezettsége van a tagnak a fenti esetben? A tagnak kell-e a fenti jogviszonyok mellett egészségszolgáltatási járulékot fizetnie? Mit kell a társasági szerződésben szerepeltetni ahhoz, hogy a fenti jogviszonyt a NAV a járulékfizetés ellenőrzésekor elismerje? Válaszát előre is köszönöm.

Adómentes támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság tagja és a kft. ügyvezetője saját tulajdonú kft.-ben lett nyugdíjas, jelenleg kiegészítő tevékenységben látja el a feladatát, bért nem vesz fel. Lakásának egyedüli tulajdonosa, a hitelfelvételkor munkavállaló volt. Mikor adható adómentes támogatás, ha egyébként a jogszabályban előírt minden más feltételnek megfelel? Jogosult lesz, ha napi 1 óra munkavégzésre lesz bejelentve? Kell-e társasági szerződést módosítani?

Gyes melletti vállalkozás tb-terhe Kérdés

Tisztelt Adószakértők! Két gyesen lévő anyuka kft.-t szeretne létrehozni. Kérdésem, hogyan alakul a tb-teher az esetükben? 1.) Az egyik hölgy iker gyermekekkel (4 évesek) van gyesen, a jelenlegi munkahelyén heti 30 órás alkalmazotti jogviszonya van. Lehet-e az új kft. ügyvezetője, vagy fel kell mondania a 30 órás alkalmazotti jogviszonyát? Milyen terhekkel kell számolni az új kft.-ben? A másik hölgy egy gyermekkel van gyesen, aki 2 éves. Amennyiben csak tagja lenne a társaságnak, úgy abban az esetben a minimum járulékot meg kell-e fizetni utána, vagy csak a kivét után? Várom segítségüket.

Személyesen nem közreműködő kft. tagjának jogviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. két taggal rendelkezik, akik a társaság tevékenységében nem működnek személyesen közre. Nincs biztosítási jogviszonyuk (máshol sem), havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek. Az ügyvezetői feladatokat más (nem tag) látja el. A társasági szerződésben nincs kizárva a személyes közreműködés, sablon társasági szerződést használ a kft. Kérdésem, hogy a kft.-ben van-e bármilyen bejelentési/fizetési kötelezettség a két tag után? Előre is köszönöm a válaszukat. Tisztelettel: Vértesyné

Így lehet elszámolni a kft.-tulajdonos saját gépkocsijának költségét Cikk

Hogyan lehet elszámolni a kft.-tulajdonos magánszemély saját autójának használati költségeit, amelyek a cég ügyeinek intézése érdekében merülnek fel? – kérdezte olvasón. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Megbízással dolgozik az ügyvezető? Nem mindegy, milyen a jogviszonya Cikk

A megbízási jogviszony két típusát kell elkülöníteni a társadalombiztosításon belül a tagi ügyvezetők úgynevezett minimális alapok utáni járulékfizetése nyomán. Cikkünkben áttekintjük, mit is foglal magába a megbízás, és az egyes esetekben milyen közterhekkel kell számolni.

Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Kérdés

Az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás a munkavállalónak kedvezményes adózás mellett adható a minimálbér 50 százalékáig. Kérdéseim: ezt a juttatást ugyanilyen adózás mellett kaphatja-e – az egyszemélyes kft. magánszemély tagja, ha nem munkaviszonyban van, de személyesen közreműködik, – a nem egyszemélyes kft. magánszemély tagja, aki személyesen közreműködik, de nem munkaviszonyban van, – a nem személyesen közreműködő és nem munkaviszonyban lévő tag? Társas vállalkozók milyen feltételekkel kaphatják ezt a juttatást, ha a kft.-ből csak megbízási díjat vesznek fel? Köszönettel.

Kft.-ben mikor kell a nyugdíjas ügyvezető után 6 810 forintot fizetni? Kérdés

A kft.-ben már nincs semmilyen jövedelemszerző tevékenység, nincs bevétel. Kell-e továbbra is a nyugdíjas ügyvezető után fizetni a 6 810 forint járulékot?

Kilépés vagy kiválás egy kft.-ből Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft.-nek vagyok a tagja és az egyik ügyvezetője. A cégnek jelenleg hét tagja van, különböző mértékű jegyzett tőkével és szavazati aránnyal. Az én jegyzett tőkém (üzletrészem) 1 440 000 Ft. A cég saját tőkéje: 155 384 e Ft Jegyzett tőke: 5 500 e Ft Tőketartalék: 18 383 e Ft Eredménytartalék: 69 703 e Ft Lekötött tartalék: 72 633 e Ft Hosszú lejáratú kötelezettség: 32 313 e Ft Rövidlejáratú kötelezettség: 35 482 e Ft Üzletrészemet a társaság tagjai nem vásárolják meg, és kívülálló sem kívánja megvásárolni. Kérdésem: mennyit érhet a cégben lévő vagyonom? Tisztelettel: Miklós Lajos

Tag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új kft. tagja személyesen közreműködőként látja el a feladatát. A bevétel még alacsony, ezért jövedelmet nem vesz ki, de a minimum járulékot megfizeti. Mi a helyes elszámolása ebben az esetben a tőle - jövedelem hiányában nem levonható - saját nyugdíj és egészségbiztosítási járulék megfizetése kapcsán? Ezt a taggal szembeni követelésként kell nyilvántartani, és be kell azt fizetnie a társaságnak, illetve, ha nem fizeti meg, akkor a kölcsönhöz hasonlóan kamatkedvezmény után adót kell fizetni utána? Vagy kifizetheti helyette a cég, de ebben az esetben ennek milyen egyéb vonzata van (jövedelemmé válik, adót vagy más járulékot kell utána fizetni)?

Öröklés: mit kell tenni bt., kft. tagjának halála esetén? Cikk

Gyakorta előfordul, hogy a vállalkozás tagjának halála után az örökösök nem tudják, mit kell tenniük, továbbá a társaság tagjai sem tudják, mit kezdjenek az elhalálozott tag üzletrészével, hogyan működtessék tovább a céget, okoz-e a halál ténye valami fennakadást a cég működésében. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close