101 találat a(z) kft. tagja cimkére

Tag bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy egyszemélyes kft. tagját be kell e jelenteni a 1041-es nyomtatványon, ha semmilyen formában nem vesz részt a működésben? Válaszát előre is köszönöm!

Kft. elhunyt tagjának osztaléka Kérdés

Kft. elhunyt tagjának örökösei a hagyatéki eljárásban nem szerepeltetik a tag társaságunknál lévő üzletrészét. Az üzletrésszel, illetve az arra járó osztalékkal mi ilyenkor a teendő, ha az örökösök nem akarnak új örökösödési eljárást indítani?

Hitel kft. tagjának Kérdés

Adható-e hitel a kft. tagjának, ha nincs munkaviszonyban a kft.-vel? Milyen kamatra kaphatja, hogy ne keletkezzen jövedelme?

Társaság tulajdonosainak bejelentése, járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két tulajdonosa van, az egyik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, a másik egy bt. főállású katás beltagja. A kft.-ben egyikük sem végez munkát, a társaság tevékenységében csak a vagyoni betétjükkel vesznek részt. A kft. jelen pillanatban tényleges üzleti tevékenységet nem folytat. Az ügyvezetési feladatokat díjazás nélküli megbízással nem kft.-tag magánszemély látja el. Kérdésem, hogy milyen bejelentési kötelezettségek vannak a jogviszonyokra tekintettel (T1041), illetve van-e járulékfizetési kötelezettség?

Beszámoló elutasítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy milyen jogszerű okkal/indokkal lehet egy tagnak visszautasítani (nem elfogadni) az egyébként szabályszerűen összeállított, könyvvizsgált beszámolót a tagok gyűlésén?

Vissza nem térítendő, egyösszegű lakásvásárlási támogatás Kérdés

Kft. tagjával június 1-jén napi 8 órás, határozatlan idejű munkaviszonyt létesítünk. Kérdéseink: 1.Mikor adható az 5 millió forintos támogatás? Kell-e hozzá többhónapos munkaviszony? 2. Ha véglegesen átadott pénz ez, akkor, ha bármikor megszűnik a munkaviszony 5 éven belül, nem kell arányosan visszafizetnie?

Elhunyt osztalékelőlege Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Egy kft. tulajdonosai 50-50 %-ban anya és lánya. 2015-ben osztalékelőleget vettek fel, és ennek szja-vonzatát az akkori 16 % kulccsal a cég levonta, bevallotta, megfizette. Az édesanya e héten váratlanul elhunyt. A cég számviteli politikájában február utolsó napjáig tudomására jutott információkat könyveli az előző év kapcsán. A mérleg az előlegnél magasabb osztalékfizetésre ad lehetőséget. Az eredeti szándék szerint a mérleget elfogadó taggyűlésen döntöttek volna az előleggel egyező összegű osztalékról, és ezt követően került volna megállapításra az ehokötelezettség. Kérdések: Mi történik az előleggel a cég szempontjából, és mi az elhunyt magánszemély szempontjából? Hogyan rendezhető az előleg és az osztalék szja-kulcs változásból eredő 1 %-os különbözete és az eho? Mit kell tenni abban az esetben, ha a mérleg-közzétételi kötelezettségig lezárul a hagyatéki eljárás, és mit, ha nem? Kérem, segítsenek e váratlan helyzet megoldásában!

Minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. főtevékenysége 4511 gépjármű-kereskedelem, további tevékenységként 8211 adminisztratív szolgáltatást végez. A tag munkaviszonyban, heti 40 órában, osztott munkakörben látja el az ügyvezetést, és mellette az adminisztratív szolgáltatásokat. Munkabérként a sima minimálbér vagy a garantált bérminimum vonatkozik rá? Köszönöm a választ.

Nem közreműködő tag járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. nem ügyvezető és személyesen nem közreműködő tagja után van-e járulékfizetési kötelezettség, ha a magánszemély nem rendelkezik semmilyen biztosítási jogviszonnyal (nincs munkaviszonya, nem nyugdíjas)? Elég-e, ha a T1011-es nyomtatványon bejelentkezik egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés hatálya alá, és azt meg is fizeti? Válaszát előre is köszönöm!

Lakástámogatás kft. tagjának Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az "Így adhat lakástámogatást cég a tulajdonosának" című írásukban olvastam, hogy a kft. tagja akkor jogosult a cégtől adómentes lakástámogatásra, ha munkaviszonyban áll a kft.-vel. Kérdésem, hogy ez csak az egyszemélyes kft.-k esetében van így vagy minden esetben? Konkrétan: a kft. tagja egy másik munkahelyen rendelkezik 36 órás munkaviszonnyal. A kft.-ben lakásvásárláshoz (majd később hiteltörlesztéshez) munkáltatói támogatást szeretnénk neki adni. Elég-e, ha bejelentem tagi jogviszonyban vagy munkaszerződést is kell kötni vele? A kft.-nek kettő természetes magánszemély tagja van, 50-50 százalékban. Munkajövedelmet egyik tag sem vesz ki. A kft. ingatlan-bérbeadással foglalkozik, "intenzív", napi szintű munkavégzést senkinek nem kell végeznie. Tisztelettel várom válaszukat: Boskó Lászlóné

Gyed számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja munkaviszonyban látja el a feladatát a társasági szerződés szerint. Emellett részesülhet-e személyes közreműködésére tekintettel tagi jövedelemben is a cégétől? Amennyiben igen, akkor az szja-n és nyugdíjjárulékon kívül csak a 4+3 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell tőle vonni? Ha ezt a tagi jövedelmet a 08-as bevallásban önellenőrzi, akkor egy esetleges gyedigénylésnél ezt figyelembe veszik-e a gyed összegének számításánál? Vagyis az önellenőrzéssel bevallott járulékalap, járulékösszegek felülírják-e az eredeti bevallásban szereplő összegeket, illetve a tagi jövedelmet figyelembe veszik-e a gyed számításakor? Válaszát köszönöm: Némethné T. Krisztina

Külföldi kft.-tag adóazonosító jel igénylése Kérdés

A következő kérdésem lenne: Kft. külföldi tagjának kötelező, hogy magyarországi bejegyzett lakcíme legyen, és kötelező adóazonosító jelet igényelnie? A NAV szerint igen. Ha igen, melyik törvényben van ez leírva? Köszönöm!

Cégautóadó nem céges autóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja, alkalmazottja, a saját tulajdonában lévő gépjárművet használja útnyilvántartás alapján hivatali, üzleti utakhoz. A javitási, fenntartási költségeket számla alapján kívánja megtéríttetni az üzleti és a magáncélú használat arányában. A súlyadó, a biztositás a magánszemély nevére szól. Ez elszámolható? A cégautóadót ilyen esetben a kft. megfizetheti, vagy az a magánszemélyt terheli? Köszönöm válaszát.

Nyugdíjazás és a tagsági jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 éves szolgálati idővel nyugdíjba készülő, főfoglalkozású alkalmazott munkaviszonyát fel kell mondani. (1997. évi LXXXI törvény 18. §) A dolgozó egyben tagja is a kft.-nek, valamint a kft. tevékenységének szakmai felügyeletét is ez az alkalmazott látja el (nem ő az ügyvezető, ő csak szakmai vezető). Jól gondolom, hogy a kilépés napját követően kiegészítő tevékenységű tagként továbbra is jogosult a kft.-ben személyesen közreműködni? A kilépés napjáig bért kap, és a következő naptól az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése mellett (akár nulla forintért), de a szakmai felügyelet folyamatos marad. A szakmai felügyelet tagi jogviszony mellett is végezhető, itt az egy nap folytonosság a kérdés. Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Soltész Nóra

Kft.-tag lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben egy kft. tagja kívánja igénybe venni az 5 millió forintos lakáscélú támogatást a saját kft.-ből, arra ugyanúgy lehetőség van-e, ha munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, mint bármely más alkalmazott esetében?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Egyházi szervezet számlakibocsátása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close