101 találat a(z) kft. tagja cimkére

Kft. tagja munkaviszonyban Kérdés

Kft. tagja munkaviszonyban vállalja, hogy kizárólag vasárnaponként 6 órát dolgozik a cég kereskedelmi üzletében. Kell-e számára vasárnapi pótlékot fizetni?

Kft. tagja számlázhat-e katásként a cégének? Kérdés

Nem dolgozom a kft.-nél alkalmazottként, hanem más vállalatnál vagyok heti 40 órában, alkalmazottként. Kérdésem, hogy a kft.-nek, melyben tulajdonrészem van, másodállású katásként küldhetek-e számlát például tolmácsolásról, üzletszerzésről? Főállásom 900 kilométerre van Magyarországtól, és a két tevékenység egyáltalán nem függ össze.

Munkáltatói kölcsön és lakástámogatás Kérdés

A következő kérdésekre szeretnénk választ kapni: Egy kft. ügyvezetője személyesen közreműködik a kft. tevékenységében a vezetői feladatokon kívül. Ezt tagi jogviszonyban (nem munkaviszonyban) látja el jelenleg. Ez a magánszemély július 15-étől munkaszerződést kötne a kft.-vel a vezetői feladatok és projektmenedzseri munkakör ellátására. Ebben az esetben a kft. adhat-e adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást és kamatmentes munkáltatói kölcsönt, ha az ingatlan minden esetben megfelel a méltányolható lakásigény kormányrendeletben meghatározott követelményeinek (méret és együtt költözők száma tekintetében)? A folyósítás természetesen a munkaviszony megkötése után történne mindkét esetben; gondot okozhat-e, hogy csak kéthetes munkaviszony után kapja meg ezt a dolgozó? Jelen esetben hitelkiváltásról beszélünk. Az ingatlan a munkavállaló 50 százalékos tulajdonában van, a másik 50 százalék az élettársa tulajdonában van már több éve. A munkáltatói lakáscélú támogatás az ingatlan értékének 30 százalékáig adható. A mi esetünkben az ingatlan értéke az eredeti vételár, vagy a jelenlegi piaci érték, vagy a hitelintézet által kiadott teljes eddigi futamidőre felszámított kamattal növelt eredeti vételár? Milyen igazolásokra, nyilatkozatokra van szüksége a kft.-nek ahhoz, hogy teljesen le legyen adminisztrálva, és teljes körűen le legyen fedve az adómentesség és a kamatmentesség lehetősége? Szükséges-e a tagnak munkavállalóvá válnia, vagy tagként is megilletik ezek a lehetőségek? .

Külsős ügyvezető Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy van-e járulékfizetési kötelezettsége annak az egyszemélyes kft. tagnak, aki nem vesz részt a kft. tevékenységében, nincs máshol biztosítási jogviszonya, és szeretné, ha a cég ügyvezetését egy természetes magánszemély látná el? Köszönöm a válaszát.

Kft.-tag szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Egy most alakult kft.-ben egyszemélyes kft.-tagként – ha máshol nincs biztosítási jogviszonya és a kft.-nek még nincs bevétele – kell az szja-t fizetnie, vagy csak a járulékokat kell megfizetni utána? Válaszukat köszönöm!

Kft. tagjának halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. két taggal. Az egyik tag 95 százalékos, a másik 5 százalékos részesedéssel. Sajnos az 5 százalékos részesedéssel rendelkező tag elhunyt. Örököse lép a helyébe (hagyatéki tárgyalás megvolt), azonban a társasági szerződés módosítása még nem történt meg. Kérdésem az lenne, hogy ennek van-e valamilyen hatása a 2014-es év beszámolójának közzétételére? A 95 százalékkal rendelkező tag elfogadhatja a beszámolót, és azt közzétehetjük ebben az esetben a másik tag nélkül?

Tag személyes közreműködése Kérdés

Kft.-be új tag lépett be, személyesen közreműködne a cégben, de csak napi 4 órát vállalna. Tb-fizetési kötelezettsége fennáll-e a cégnek a minimálbér után, vagy csak a kifizetett, megállapodott összeg után fizet tb-t ? A tag eddig saját maga után fizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot. Személyes közreműködése semmilyen ügyvezetési, döntési jogkörrel nem járna.

Kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a tagjának kölcsönt nyújtott. A szerződésben a kamat mértékét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban határozták meg. A kamatot év végén állapította meg a kft., és fizette meg a tag. Kérdésem, hogy a magánszemélyt, illetve a kft.-t terheli-e egyéb adó-, járulékfizetés? Esetleg van-e egyéb tudnivaló? Köszönettel.

Társas vállalkozó táppénzen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja főállású társas vállalkozóként, személyesen közreműködik a kft. tevékenységében, napi 4 órában, havi 100 ezer forint díjazás mellett. Ebben a hónapban a tag 6-ától 16-áig táppénzen volt. Hogyan kell meghatározni az adott hónapra a díjazását?

Tag-ügyvezető díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. egyik tagja, aki ügyvezető is egyben, munkaviszonyban áll egy másik társaságnál, onnan ment gyesre. A másik tag, aki szintén ügyvezető is, heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban áll egy cégnél. A társasági szerződés szerint az ügyvezetői feladatokat munkaviszonyban látják el. Kérdésem, hogy szükséges-e számfejteni jövedelmet, vagy elláthatják ingyen az ügyvezetőséget? Ha szükséges jövedelmet adni, akkor megfelelő lehet-e 4000 forint/havi 4 óra jövedelmet kifizetni részükre? Amennyiben az egyik tag-ügyvezetőnél lejár a gyes, a másik tag-ügyvezető munkaviszonya megszűnik a másik cégnél, akkor ennél a saját kft.-nél milyen minimális jövedelemmel kell biztosítottnak lenniük a tag-ügyvezetőknek? A minimálbér 30 százaléka számfejthető-e részükre? A tagok személyes közreműködésre nem kötelezettek a társasági szerződés szerint, de valójában Ők fognak dolgozni (egyikük villanyszerelő). Két munkakörre kell egy munkaszerződést kötni? Milyen minimális díjazást kell az ügyvezetőnek és a villanyszerelőnek adni? Köszönöm válaszukat! Reményi Gyné

Jogviszony-megszűnés időpontja Kérdés

Adott egy kft.-tag, aki 1452-es jogviszonykóddal be van jelentve. 2014. 11. 03-án a társasági szerződés módosult, melyben lemondott ügyvezetői jogviszonyáról, és rögzítésre került, hogy a társaság tevékenységében nem fog személyesen közreműködni. 2014. 11. 04-én a 36 órát meghaladó munkaviszonya megszűnt. A 1041-es nyomtatványon melyik dátum lesz a 1452-es jogviszony megszűnésének dátuma?

Cégtulajdonos alkalmi munkavállalóként Kérdés

Egy kft. a társasági szerződés szerint "nem személyesen közreműködő tagja" köthet-e szerződést a céggel akár alkalmazotti jogviszonyban, vagy esetleg alkalmi munkavállalásra?

Szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy kft. tagja a saját cégében munkaszerződéssel, munkaviszony keretében látja el feladatait, de egyben ő az ügyvezető is, ami után normál munkabért kap, milyen járulékokat kell utána fizetni? Azt olvastam a saját könyvelői programom 2015. évet érintő változásait értelmező leírásában, hogy 2015-től meg kell emelni a kifizetett munkabérét 112,5 százalékra a szociális hozzájárulási adó tekintetében? Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Mellékállású kft.-tag katás vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy kft. egyik alapító tagja, aki nem ügyvezető, és a tevékenységét a kft.-ben részmunkaidős (napi 4 órás) alkalmazottként látja el, egyéni vállalkozást akar alapítani és kata szerint adózni, akkor neki főállású katásként kell adóznia (50 vagy 75 ezer forintot), vagy 25 ezer forintot kell fizetnie? Gondolom, ha 8 órás alkalmazott lenne, csak 25 ezer forintos katát fizethetne, míg, ha nem lenne alkalmazott, akkor is, mivel akkor személyesen közreműködő társas vállalkozónak minősülne. Kérem írja meg, hogy megfelelően látom-e ezt a helyzetet! Köszönöm szépen: Tekeli Tímea

Kft. tagja Kérdés

Kedves Szakértő! Egy kft. tagja után, akinek most szűnt meg az eddigi, felsőfokú nappali tagozatos hallgatói jogviszonya – nem vezető tisztségviselő, nem működik személyesen közre, nem kap soha díjazást, csak vagyoni betétet szolgáltatott –, kell-e ezentúl bármilyen járulékot, szochót, stb. fizetnie mindaddig, amíg a kft.-n kívül sehol másutt nem keletkezik új biztosított jogviszonya?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíj mellett munkavégzés II.

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close