100 találat a(z) kft. tagja cimkére

Kft. tagja számlázhat-e katásként a cégének? Kérdés

Nem dolgozom a kft.-nél alkalmazottként, hanem más vállalatnál vagyok heti 40 órában, alkalmazottként. Kérdésem, hogy a kft.-nek, melyben tulajdonrészem van, másodállású katásként küldhetek-e számlát például tolmácsolásról, üzletszerzésről? Főállásom 900 kilométerre van Magyarországtól, és a két tevékenység egyáltalán nem függ össze.

Munkáltatói kölcsön és lakástámogatás Kérdés

A következő kérdésekre szeretnénk választ kapni: Egy kft. ügyvezetője személyesen közreműködik a kft. tevékenységében a vezetői feladatokon kívül. Ezt tagi jogviszonyban (nem munkaviszonyban) látja el jelenleg. Ez a magánszemély július 15-étől munkaszerződést kötne a kft.-vel a vezetői feladatok és projektmenedzseri munkakör ellátására. Ebben az esetben a kft. adhat-e adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást és kamatmentes munkáltatói kölcsönt, ha az ingatlan minden esetben megfelel a méltányolható lakásigény kormányrendeletben meghatározott követelményeinek (méret és együtt költözők száma tekintetében)? A folyósítás természetesen a munkaviszony megkötése után történne mindkét esetben; gondot okozhat-e, hogy csak kéthetes munkaviszony után kapja meg ezt a dolgozó? Jelen esetben hitelkiváltásról beszélünk. Az ingatlan a munkavállaló 50 százalékos tulajdonában van, a másik 50 százalék az élettársa tulajdonában van már több éve. A munkáltatói lakáscélú támogatás az ingatlan értékének 30 százalékáig adható. A mi esetünkben az ingatlan értéke az eredeti vételár, vagy a jelenlegi piaci érték, vagy a hitelintézet által kiadott teljes eddigi futamidőre felszámított kamattal növelt eredeti vételár? Milyen igazolásokra, nyilatkozatokra van szüksége a kft.-nek ahhoz, hogy teljesen le legyen adminisztrálva, és teljes körűen le legyen fedve az adómentesség és a kamatmentesség lehetősége? Szükséges-e a tagnak munkavállalóvá válnia, vagy tagként is megilletik ezek a lehetőségek? .

Külsős ügyvezető Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy van-e járulékfizetési kötelezettsége annak az egyszemélyes kft. tagnak, aki nem vesz részt a kft. tevékenységében, nincs máshol biztosítási jogviszonya, és szeretné, ha a cég ügyvezetését egy természetes magánszemély látná el? Köszönöm a válaszát.

Kft.-tag szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Egy most alakult kft.-ben egyszemélyes kft.-tagként – ha máshol nincs biztosítási jogviszonya és a kft.-nek még nincs bevétele – kell az szja-t fizetnie, vagy csak a járulékokat kell megfizetni utána? Válaszukat köszönöm!

Kft. tagjának halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. két taggal. Az egyik tag 95 százalékos, a másik 5 százalékos részesedéssel. Sajnos az 5 százalékos részesedéssel rendelkező tag elhunyt. Örököse lép a helyébe (hagyatéki tárgyalás megvolt), azonban a társasági szerződés módosítása még nem történt meg. Kérdésem az lenne, hogy ennek van-e valamilyen hatása a 2014-es év beszámolójának közzétételére? A 95 százalékkal rendelkező tag elfogadhatja a beszámolót, és azt közzétehetjük ebben az esetben a másik tag nélkül?

Tag személyes közreműködése Kérdés

Kft.-be új tag lépett be, személyesen közreműködne a cégben, de csak napi 4 órát vállalna. Tb-fizetési kötelezettsége fennáll-e a cégnek a minimálbér után, vagy csak a kifizetett, megállapodott összeg után fizet tb-t ? A tag eddig saját maga után fizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot. Személyes közreműködése semmilyen ügyvezetési, döntési jogkörrel nem járna.

Kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a tagjának kölcsönt nyújtott. A szerződésben a kamat mértékét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban határozták meg. A kamatot év végén állapította meg a kft., és fizette meg a tag. Kérdésem, hogy a magánszemélyt, illetve a kft.-t terheli-e egyéb adó-, járulékfizetés? Esetleg van-e egyéb tudnivaló? Köszönettel.

Társas vállalkozó táppénzen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja főállású társas vállalkozóként, személyesen közreműködik a kft. tevékenységében, napi 4 órában, havi 100 ezer forint díjazás mellett. Ebben a hónapban a tag 6-ától 16-áig táppénzen volt. Hogyan kell meghatározni az adott hónapra a díjazását?

Tag-ügyvezető díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. egyik tagja, aki ügyvezető is egyben, munkaviszonyban áll egy másik társaságnál, onnan ment gyesre. A másik tag, aki szintén ügyvezető is, heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban áll egy cégnél. A társasági szerződés szerint az ügyvezetői feladatokat munkaviszonyban látják el. Kérdésem, hogy szükséges-e számfejteni jövedelmet, vagy elláthatják ingyen az ügyvezetőséget? Ha szükséges jövedelmet adni, akkor megfelelő lehet-e 4000 forint/havi 4 óra jövedelmet kifizetni részükre? Amennyiben az egyik tag-ügyvezetőnél lejár a gyes, a másik tag-ügyvezető munkaviszonya megszűnik a másik cégnél, akkor ennél a saját kft.-nél milyen minimális jövedelemmel kell biztosítottnak lenniük a tag-ügyvezetőknek? A minimálbér 30 százaléka számfejthető-e részükre? A tagok személyes közreműködésre nem kötelezettek a társasági szerződés szerint, de valójában Ők fognak dolgozni (egyikük villanyszerelő). Két munkakörre kell egy munkaszerződést kötni? Milyen minimális díjazást kell az ügyvezetőnek és a villanyszerelőnek adni? Köszönöm válaszukat! Reményi Gyné

Jogviszony-megszűnés időpontja Kérdés

Adott egy kft.-tag, aki 1452-es jogviszonykóddal be van jelentve. 2014. 11. 03-án a társasági szerződés módosult, melyben lemondott ügyvezetői jogviszonyáról, és rögzítésre került, hogy a társaság tevékenységében nem fog személyesen közreműködni. 2014. 11. 04-én a 36 órát meghaladó munkaviszonya megszűnt. A 1041-es nyomtatványon melyik dátum lesz a 1452-es jogviszony megszűnésének dátuma?

Cégtulajdonos alkalmi munkavállalóként Kérdés

Egy kft. a társasági szerződés szerint "nem személyesen közreműködő tagja" köthet-e szerződést a céggel akár alkalmazotti jogviszonyban, vagy esetleg alkalmi munkavállalásra?

Szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy kft. tagja a saját cégében munkaszerződéssel, munkaviszony keretében látja el feladatait, de egyben ő az ügyvezető is, ami után normál munkabért kap, milyen járulékokat kell utána fizetni? Azt olvastam a saját könyvelői programom 2015. évet érintő változásait értelmező leírásában, hogy 2015-től meg kell emelni a kifizetett munkabérét 112,5 százalékra a szociális hozzájárulási adó tekintetében? Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Mellékállású kft.-tag katás vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy kft. egyik alapító tagja, aki nem ügyvezető, és a tevékenységét a kft.-ben részmunkaidős (napi 4 órás) alkalmazottként látja el, egyéni vállalkozást akar alapítani és kata szerint adózni, akkor neki főállású katásként kell adóznia (50 vagy 75 ezer forintot), vagy 25 ezer forintot kell fizetnie? Gondolom, ha 8 órás alkalmazott lenne, csak 25 ezer forintos katát fizethetne, míg, ha nem lenne alkalmazott, akkor is, mivel akkor személyesen közreműködő társas vállalkozónak minősülne. Kérem írja meg, hogy megfelelően látom-e ezt a helyzetet! Köszönöm szépen: Tekeli Tímea

Kft. tagja Kérdés

Kedves Szakértő! Egy kft. tagja után, akinek most szűnt meg az eddigi, felsőfokú nappali tagozatos hallgatói jogviszonya – nem vezető tisztségviselő, nem működik személyesen közre, nem kap soha díjazást, csak vagyoni betétet szolgáltatott –, kell-e ezentúl bármilyen járulékot, szochót, stb. fizetnie mindaddig, amíg a kft.-n kívül sehol másutt nem keletkezik új biztosított jogviszonya?

Tag munkaviszonya vagy megbízási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most induló kft.-vel kapcsolatos a kérdésem. A kft. tagja és a kft. ügyvezetője nem ugyanaz a személy. Az ügyvezető főiskolai hallgató. Van az ügyvezetőnek járulékfizetési kötelezettsége? A tag szeretne munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban dolgozni a kft.-ben. Melyik jogviszonyban célszerű tevékenykednie? Arra gondoltunk, hogy napi 2 óra munkaviszonyban, vagy a megbízási jogviszonyért havonta 30 000 forintot kapna. Milyen járulékfizetési kötelezettsége van a tagnak a fenti esetben? A tagnak kell-e a fenti jogviszonyok mellett egészségszolgáltatási járulékot fizetnie? Mit kell a társasági szerződésben szerepeltetni ahhoz, hogy a fenti jogviszonyt a NAV a járulékfizetés ellenőrzésekor elismerje? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla adattartalma, a gépkocsi rendszáma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Katás bevételi határ év közbeni átlépése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Pénzforgalmi áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close