393 találat a(z) kft. ügyvezetője cimkére

Korhatár előtti ellátásban részesülő ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyik tagja választott tisztségviselőként ügyvezetői szerepet tölt be (a kft.-ben egyébként három ügyvezető van). Ez az ügyvezető főállású egyéni vállalkozó, továbbá korhatár előtti ellátásban részesül. Ügyvezetőként bruttó 127 500 forint díjazást kap. T1041-en be kell-e jelenteni, illetve esetében kell-e alkalmaznom a minimumjárulék-fizetés szabályait? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Dézsenyiné

Olasz ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes kft. olasz állampolgárságú ügyvezetővel rendelkezik, aki egyben az egyetlen tagja is a cégnek. Olaszországban öregségi nyugdíjat kap, más tevékenységet nem folytat. Magyarországon nincs lakóhelye, nincs lakcíme. Kérdés: kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni ezen olasz ügyvezető és tag után itt Magyarországon? Taj számot ki kell váltania? Adóazonosító jelet kell kérnie? Csak az ügyvezetést látja el jelenleg megbízottként.

Külföldi illetőségű magyarországi jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi illetőségűnek számító (lakcíme és jövedelmének nagy része németországi), magyarországi kft.-ben ügyvezető tiszteletdíjának tb- és szja-kötelezettségei kapcsán szeretnénk kérdezni, hogy mivel Németországban biztosított, itt nem kellene a tiszteletdíja után sem járulékokat, sem szochót, illetve szakképzési hozzájárulást fizetni? Ehhez milyen dokumentumokat, igazolásokat/nyilatkozatot kell bekérni tőle a bérszámfejtés részéről? Elég, ha ő nyilatkozik, vagy szükség van Németországból származó hivatalos igazolásra? Ha nincs Magyarországon bejelentett lakcíme, akkor szükség van a NEAK felé a német biztosítottságáról adatot szolgáltatni, vagy magyar lakcím híján passziválni fogják egy idő után? Ha nincs magyarországi lakcíme, akkor az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem fogják számonkérni rajta, akkor sem, ha nem jelentette le a német biztosítottságát a NEAK felé? Szja tekintetében a megbízási díj Magyarországon adózik, így mindenképpen szükség van a magyar adóazonosító jelére, nincs mód a passziválására, jól gondoljuk? Köszönöm válaszukat.

Ügyvezető nyugdíjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 50 százalékban tulajdonos tagja munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatot. Korhatár betöltése miatt öregségi nyugdíjba vonul. Meg kell-e szüntetni a munkaviszonyát az ellátás megállapításához? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Könyvelő

Kft. tagsági jogviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egyszemélyes kft. úgy lett alapítva, hogy egy tulajdonos van (A), de egy másik személy (B) az ügyvezető, aki nem tag a cégben. "A" személynek megszűnt a 36 órás munkaviszonya, és a kft.-ben dolgozna. Milyen jogviszonyban láthatja ezt el? Dolgozhat-e megbízási jogviszonyban, amit az ügyvezető ír alá? A nem tag "B" ügyvezető (neki van 36 órás munkaviszonya) nem vesz fel jövedelmet az ügyvezetésért. Milyen lehetőségei vannak a díjmentes jogviszonyára? Köszönettel.

Tag, ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja és egyben egyedüli ügyvezetője megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést. Tagi jövedelmet nem vesz ki. 2014-től hivatásos nevelőszülői jogviszonyt létesített. Tagi jogviszonyára tekintettel minimum-járulékalap utáni járulék fizetésre kötelezett? Köszönöm válaszát!

Külföldi vezető tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves válaszát: Magyarországon bejegyzett kft. 100 százalékos tulajdonosa (tag) egy Amerikai Egyesült Államok-beli cég. Az egyszemélyi ügyvezető amerikai-magyar kettős állampolgár, aki az USA-ban munkaviszonyban dolgozik. Ügyvezetői feladatait megbízási szerződés alapján látja el, 0 forint díjazásért. Magyarországon biztosítottnak minősül-e, illetve meg kell-e fizetnie a minimálbér utáni járulékokat? Köszönettel: V. Ildikó

Ügyvezető megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője megbízási jogviszonyban látja el a feladatokat, nem tagja a kft.-nek. Megbízási díja 500 ezer forint havonta. Abban kérném a tájékoztatását, hogy lehet-e alkalmazni a 10 százalékos költséghányadot a díjazás kifizetésekor vagy nem? Kell-e a megbízási díjból 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot vonni? Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Ügyvezető bérezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő esettel kapcsolatban kérném a segítségét. Adott egy kft., melynek 4 tulajdonosa van (45, 30, 18, 7 százalékos tulajdonrészekkel). A 45%-os tag egyben a cég ügyvezetője is, feladatát munkaviszonyban látja el. A többi tag nem munkavállalója a kft-nek. Az ügyvezető bérét a tagok határozzák meg, mely szavazáson az ügyvezető tag nem vehet részt, mivel érintett, így a maradék 55% lesz a 100%, azaz 50+1% a 30%-os tag kezében van. A 30%-os tulajdonos nem szavazza meg az ügyvezető béremelését, mivel a 30%-os tulajdonrésszel rendelkező tag egyedül is meggátolhatja a béremelést, így az ügyvezető bére nem változik. Kérdéseim: helyes a fenti megállapítás, hogy az ügyvezető tag nem szavazhat a saját bére ügyében, még ha a legmagasabb tulajdonrésszel is rendelkezik a vállalkozásban? Az is helyes, hogy a 30%-os tag egyedül dönt minden olyan kérdésben, amiben az ügyvezető mint munkavállaló érintett, és 50+1% töbséggel lehet elfogadtatni a taggyűlésen? Mit tehet ilyen esetben a 45%-os tulajdonrésszel rendelkező tag, aki egyben munkavállaló (ügyvezető) is? Sajnos a tagok között megromlott a viszony, így nem lehet nem jogi oldalról megközelíteni ezeket a kérdéseket. Köszönöm és várom mielőbbi válaszukat.

Ügyvezető táppénz, csed, gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem segítségét: 1. Egy kismama határozott idejű munkaszerződése 2019. július 30-án lejár. Veszélyeztetett terhesség miatt keresőképtelen 2019.05.10-e óta. Jogosult lesz-e táppénzre augusztus 1-jétől folytatólagosan? 2. Ugyanezen kismama egy kft.-ben tulajdonos és ügyvezető is, az ügyvezetői feladatokat megbízási jogviszonyban látja el, jövedelmet nem vesz ki. Kérdésem, hogy július 1. után keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben, ha igen, mennyi (milyen összeg után)? 3. Ügyvezetői teendőit július 30-áig táppénz mellett elláthatja-e (jövedelmet nem vesz ki)? 4. Milyen jövedelem után lesz számára megállapítva a táppénz, illetve a csed, gyed? Válaszát előre is köszönöm!

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

2019.01.01-től kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, ha igen, melyik jogviszony alapján? – saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, valamint a saját kft.-jében az ügyvezetői teendőket a társasági szerződésben rögzítettek alapján megbízási díj ellenében látja el, de juttatást ezért nem kap. – saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, aki a saját kft.-jében heti 36 órában munkaviszonyba dolgozik és e munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői teendőket is. köszönettel

Ügyvezetés megbízásos jogviszonyban Kérdés

Kft. tagja társasági szerződés alapján az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. Adóhatósági ellenőrzésnél felhívták a figyelmünket, hogy tag az ügyvezetést csak munkaviszony vagy tagi jogviszony alapján láthatja el. Tag személyesen nem működik közre a vállalkozásban. Valóban át kell jelenteni a megbízásos jogviszonyt társas vállalkozóra vagy munkaviszonyra?

Többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője saját jogú nyugdíjas, a társasági szerződés alapján az ügyvezetést megbízás alapján végzi. A megbízást ingyenesen végzi, fizetjük utána a 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. Kérdésem, hogy munkaviszonyt létesíthet ugyanebben a kft.-ben más feladat ellátására?

Főállású anyaság melletti ügyvezetés Kérdés

Kft. ügyvezetője főállású anya (gyetben részesül) a vállalkozás működésében részt vesz, de nem részesül jövedelemben. Ebben az esetben terheli őt a minimálbér után járulékfizetési kötelezettség?

Csed, gyed és ügyvezetőség Kérdés

Kedves Adózóna! Megbízási jogviszonyban lévő ügyvezető hölgy kft.-ben többségi tulajdonos, van emellett 36 órát meghaladó munkaviszonya. Jogosult marad-e a csedre, gyedre, ha az ügyvezetőségről nem mond le, díjazást nem vesz fel, a munkavállalói dolgoznak, ő személyesen nem működik közre? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31