35 találat a(z) kettős állampolgár cimkére

Azonnali felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A koronavírus miatti határzár következtében szerb munkavállalóink nem tudják felvenni a munkát. A fizetés nélküli szabadságról nem hajlandóak megállapodni. Ezek a munkavállalók kettős állampolgárok, és magyarországi lakhellyel is rendelkeznek. Kérdésem, hogy azonnali hatállyal a munkáltató felmondhatja-e a munkaviszonyukat azzal az indokkal, hogy van magyar lakcímük, magyar állampolgárságuk is, és mégsem veszik fel a munkát, és még tájékoztatást sem adtak, hogy miért nem jelennek meg a munkahelyükön. Válaszukat megköszönve:

Szociális hozzájárulási adó amerikai-magyar állampolgárnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék tájékoztatást kapni: Egy bt.-nek több tulajdonosa van, az egyikük egy magyar-amerikai állampolgár (Magyarországon született), aki kint él az USA-ban, ott rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. A bt.-ben szeretnének osztalékot kivenni, ebben az esetben ennek a tulajdonosnak kell szociális hozzájárulási adót fizetnie? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás kettős állampolgárság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos: szerb-magyar kettős állampolgárt szeretnénk alkalmi munkára foglalkoztatni. A munkavállaló nem rendelkezik magyar taj számmal. Biztosítotti jogviszonya nincs Szerbiában sem. Taj-kártya igénylés után foglalkoztathatjuk őt egyszerűsített formában (alkalmi munka)? Van bármilyen akadálya vagy speciális feltétele ennek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Horváth Ágota

Magyar nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős állampolgár (magyar-német) vagyok. Jelenleg Berlinben lakom és dolgozom. 2019. július 24-én töltöttem be a 64. évemet. Így Magyarországon elértem az öregségi nyugdíjkorhatárt. Magyarországon letöltött ipariskolás évek, katonaság, munkában töltött évek alapján hogyan igényelhetem most a magyar nyugdíjat? Jelenleg Németországban dolgozom, és még nem tudom, hogy Németországban mikor megyek nyugdíjba. Segítségét köszönöm. Imre

Kettős állampolgár adózása Kérdés

Ügyfelem amerikai állampolgár és magyar is. Magyarországon nyit vállalkozást, székhely, telephely birtokában. Hogyan adózik, mit kell tennie, hogy csak Magyarországon adózzon?

Adózás helye Kérdés

Kettős állampolgár (magyar-szerb) magánszemély programot fejlesztett a Google Play-nek, a tavalyi évben havonta érkezett a bankszámlájára nagyobb összeg. Állandó lakhelye Szerbiában van, és életvitelszerűen is ott tartózkodik. A megbízó cégnek azt a tájékoztatást adta, hogy magyar állampolgár, de adóelőleget nem vontak tőle, és ő sem fizetett. Véleményem szerint a megbízási díja nem Magyarországon adóköteles. Ha mégis Magyarországon adózna, akkor önálló tevékenységből származó jövedelemnek számítana a megbízási díja? Valamint ebben az esetben a társadalombiztosítási járulékokat is meg kell fizetnie (Szerbiában nincs biztosítási jogviszonya)?

Ír-magyar állampolgár katás vállalkozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha magyar-ír kettős állampolgár (kb. 20 éve kint él) Magyarországon szeretne katás egyéni vállalkozást indítani, akkor kell-e neki az ebből származó jövedelme után Írországban is adót fizetnie? Oktatással foglalkozik, melyet a világ különböző pontjain (USA, Ausztrália, Magyarország stb.) tart. Írországban is van vállalkozása, ott él, ott adózik, de sokat tartózkodik Magyarországon is. A kettős adózást kizáró egyezményben csak a bérjövedelemre találtam útmutatást. Válaszát megköszönve!

Lakásvásárlás illetéke, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Fiam magyar-svéd állampolgár (13 éve kint dolgozik, ottani munkaviszonyban), ha Magyarországon vásárol (nem első itt lévő ) lakást és Svédországban is van saját tulajdonú lakása, akkor kell-e és mennyi adót, illetéket fizetnie, és melyik országban (külön megköszönném, ha a svéd adózás, illetéket illetően is tudnának segíteni). Köszönettel.

Kettős állampolgárságú ügyvezető adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy Magyarországon bejegyzett kft. magyarországi székhellyel és telephellyel, amelynek a tulajdonosa osztrák gazdasági társaság és nem bír illetőséggel másik országban. A kft. prémiumot szeretne kifizetni ügyvezetőjének (nem tulajdonos), aki kettős állampolgár: magyar és osztrák, valamint Ausztriában biztosított. Az ügyvezetői munkáját megbízással látja el Magyarországon nulla forintért, és Magyarországon 183 napnál kevesebbet tartózkodik munkavégzés céljából, ausztriai lakcíme van. A kérdésünk az lenne, hogy a kifizetendő prémium hogyan adózik Magyarországon személyi jövedelemadó és társadalombiztosítás szempontjából? Várom válaszát! Köszönettel Cs. Krisztina

Kettős állampolgárú nyugdíjas munkaviszonyban 2019 Kérdés

Szerb-magyar állampolgár Szerbiában kapja a nyugdíjat, 3-4 éve magyar állampolgár, van magyar lakcíme is. Munkaviszonyban dolgozik magyar cégnél Magyarországon, a cég igényelte a taj számát is. Ki kell jelenteni a T1041 esen és megszűnik a biztosítása Magyarországon 2019-ben? Ha igen, milyen módon lesz biztosított Magyarországon, és kaphat korházi ellátást is ha történne vele valami?

Kettös állampolgár járulékfizetési kötelezettsége őstermelőként Kérdés

Segítséget szeretnék kérni. Ügyfelem magyar és svájci állampolgár. 2013-ban a szülei után megörökölte a gazdaságot, kiváltotta az őstermelői igazlványt, és müködtette tovább. 2013-ban hozott Svájcból igazolást, hogy munkaviszonyban áll , igy a tevékenységet munkaviszony mellett jelentettük be. A negyedéves bevallásokat nem kellett beadni. Most a NAV szerint újból igazoltatni kellene. Kérdésem: kell-e neki járulékot fizetni, az OEP ügyfél szolgálaton azt mondták, az ő részükről nem kell, mivel Svájcra is érvényes az EU-s szabály, de nem tudják, a NAV-nál az östermelői tevékenységre elfogadható-e? Előre is köszönöm a segítséget . Üdvözlettel Kutasi G

PhD-ösztöndíj adózása USA-magyar egyezmény szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg USA adóügyi illetőségű (USA-ban élő), amerikai-magyar kettős állampolgár Magyarországon végzett tanításért díjazást és phD-ösztöndíjat kap. A phD-program 3 év időtartamú, amely idő alatt a magánszemély 183 napot meghaladó időtartamban Magyarországon tartózkodik. Melyik ország szabályai szerint adózik a tanításért kapott megbízási díj, illetve a phD-ösztöndíj? Köszönöm.

Kettős állampolgár adózása Cikk

Hogyan adózik a megbízási szerződéssel Magyarországon dolgozó, amerikai-magyar állampolgárságú óraadó tanár? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Kettős állampolgár adózása Kérdés

Egy amerikai (USA) és magyar állampolgár megbízási szerződéssel óraadó tanárként dolgozik Magyarországon. Lakcímkártyája szerint az állandó lakhelye az USA-ban, tartózkodási helye Magyarországon van. Az amerikai hatóságtól illetőségi igazolása van, miszerint az USA-ban adózik, ez alapján kéri, hogy szja-t ne vonjunk az illetményéből. Szabályos-e ez a megoldás, és milyen járulékokat kell levonni, illetve fizetni a jövedelme után? Taj száma és adószáma van. A választ előre is köszönöm: Zsuzsa

Kettős állampolgár biztosítása és adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy ügyfelem Törökországba ment férjhez és ott is él. Magyarországon azonban közös őstermelő az édesanyjával (egy lakcímre vannak bejelentkezve). Első kérdésem ehhez kapcsolódik, hogy egyáltalán ez alapján oszthatóak-e kettejük között a bevételek és költségek. Másik tevékenysége ingatlan-bérbeadás (nem váltott ki adószámot, mert a közös őstermelésben nem kellett, a bérbeadás miatt szintén nem kell). Magánszemélyként Magyarországon fekvő lakóingatlant ad magánszemélyeknek bérbe. Ezt úgy gondolom, hogy mivel az ingatlan Magyarországon van ezért a bérbeadás után itt kell adóznia. Őstermelőként jelenleg fizeti a biztosítást, ugyanakkor azt mondja, hogy a férje révén Törökországban is biztosított. A kettős egyezmény alapján neki csak egyik országban kellene fizetni biztosítást, de jelen esetben melyik országban? Mi a teendő egyik és másik országban, hova és mit kell bejelentenie? A biztosítás még annyiban bonyolódik, hogy gyesben és családtámogatásban (családi pótlékban) is részesül. Ebben az esetben kell-e fizetnie járulékot, amennyiben őstermelőként itthon válik mégis biztosítottá, figyelembe vehető-e a családi-járulékkedvezmény úgy, hogy továbbra is osztható a bevétel és költség rá? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Duális hallgató díjazása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Nyugdíjas egyéni vállalkozó – egyszeri juttatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close