227 találat a(z) kereseti korlát cimkére

Nyugdíj melletti munkavégzés 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.09.04-én megjelent írásuk második oldalának első bekezdésében azt írják, hogy a kedvezményes nyugdíjban részesülő nőket fogja érinteni az úgynevezett kereseti korlát. Ismereteim szerint ez csak azon jövedelmekre vonatkozik, amelyek járulékfizetési kötelezettséggel járnak. Amennyiben ilyen munkavállaló csak munkaviszonyból szerez jövedelmet, rá a keresetkorlát nem vonatkozik. Jól értelemezem? Köszönettel.

Sajátjogú nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Egészségügyi intézményt a helyi önkormányzat finanszírozza, sajátjogú nyugdíjas egészségügyi dolgozó vissza lett véve megbízási jogviszonyba, ami nem folyamatos csak időszakos. Mit kell utána az intézménynek fizetni, illetve a dolgozónak a megbízási díjból. Figyelembe kell venni a minimálbér 18-szoros korlátot van nem.

Korhatár előtti ellátás igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1956. 08. 28-án született férfi vagyok. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv az adategeztető határozatában 10 év korkedvezményre jogosító idő alapján 2 év korkedvezményt igazolt. Jelenleg egyéni vállalkozó vagyok. Szeretném megtudni, hogy dátumra pontosan mikor nyílik meg a korhatár előtti ellátásom igénylésének napja. Mindemellett tájékoztasson kérem arról, hogy 2019-ben kell-e szüneteltetnem vagy megszüntetnem az igénylésem napján a biztosítási jogviszonyomat, egyéni vállalkozásomat? Továbbá 2019-ben hogyan és mennyit kereshetek majd az ellátásom mellett, mire figyeljek? Köszönöm szépen!

Tartósan beteg az ügyvezető: így kaphat rokkantsági ellátást Cikk

Utazásszervezéssel foglalkozó egyszemélyes kft. ügyvezetője munkaviszonyban látja el feladatát. 2018 januárjától beteg, jelenleg is kórházban van. A táppénz lejárata után, a rokkantsági ellátás megállapításánál mi a teendő a kft.-ben meglévő munkaviszonyával és tagságával kapcsolatban? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Kereseti korlát nők 40 nyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Már több,e gymásnak ellentmondó cikket olvastam azzal kapcsolatban, hogy ha egy nő a 40 éves szolgálati időre tekintettel megy nyugdíjba, akkor 2019. január 1-tjéől érvényes-e rá a kereseti korlát. Elolvasva a kapcsolódó jogszabályokat, én úgy értelmezem, hogy saját jogú nyugdíjasnak minősül, és ha munkaviszonyból származó jövedelme lesz, nem kell figyelni a kereseti korlátot. Ha jól gondolom, akkor a korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülők esetén érvényes a kereseti korlát, a korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas és a 40 éves szolgálati időre tekintettel nyugdíjban részesülő nő munkaviszonyból származó jövedelme esetén pedig nem, mivel ő nem biztosított. Kérem, szíveskedjenek tájékoztatást adni, mi a helyes értelmezés.

Nők 40 mellett evás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni. Nők negyven éves munkaviszonya alapján nyugdíjas személy eva szerint adózó egyéni vállalkozó és munkaviszonyt is létesített. Az eva szerint a járulékalapot a következő év január 12-éig állapítja meg és fizeti meg, bevallani az eva-bevallás szerint pedig havi bontásban fogja. Kérdésem, hogy a nyugdíj melletti jövedelmet az egyéni vállalkozásnál éves szinten és év végén kell figyelni, vagy havi könyvelés szerint havonta? Vagy év közben csak a bért nézem és januárban bejelentem, hogy túllépte a jövedelme a 2 484 000 forintot, és ezért a decemberi nyugdíját vissza kell fizetnie. Tehát köteles vagyok-e figyelni, hogy már novemberben több lesz a jövedelme, vagy csak év végén? Természetesen a bért havi szinten figyelem, csak a vállalkozás a kérdés. Köszönettel

A korhatárt be nem töltött nyugdíjasok kereseti korlátjáról Cikk

Kevés annyira „átbeszélt” társadalombiztosítással összefüggő téma akad, mint az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, sajátjogú nyugdíjasokat érintő kereseti korlátra vonatkozó előírások. Ugyanakkor a folyamatosan érkező, e körbe tartozó kérdések, az év vége közeledte, valamint a jövő évi jogszabályi változások ismét aktualitást adnak e szabályok áttekintésének.

Az öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás szüneteltetése Cikk

Az év vége felé számos esetben felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e a nyugdíj, ellátás folyósítását vagy sem.

Szolgálati járadék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az új szabályok 2019-től való értelmezésében. Szolgálati járadékos, aki Mt. szerinti munkaviszonnyal rendelkezik, eddig járulékalapot figyelembe véve a minimálbér 18-szorosánek elérését követően le kellett a nyugdíjáról mondani, ha továbbra is fenn akarta tartani a munkaviszonyát. De 2019-től rá vonatkozik a fenti esetben a járulékalap vagy sem? Vagy csak az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttekre érvényes? A korhatár előtti ellátásokat, ha jól értelmezem nem sorolja ebbe a kategóriába, így én úgy értelmezem továbbra is a járulékalapot figyelnem kell, így a kereseti korlát továbbra is fennáll. Ha megbízási szerződés alapján foglalkoztatott, akkor mindenképpen marad a kereseti korlát. Más jogviszony az ő esetében nem fordul elő, azért csak ezt a két jogviszonyt említettem. Köszönöm előre is válaszát!

Kereseti korlát nők 40 esetében 2019-ben Kérdés

Tisztelt Széles Úr! Egy korábbi válaszában Széles úr azt írta, a keresetkorlátba kizárólag a járulékköteles jövedelmek számítanak bele. Hogyan alakul ez 2019.01.01-től, a nyugdíjak megszűnő járulékkötelezettsége mellett?

Keresetkorlát nők 40 nyugdíj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 év munkaviszony után év közben (10. 0.-től) nyugdíjba vonul egy munkavállaló nő. A nyugdíj igénybevétele mellett elmegy dolgozni részmunkaidőben 10.01-től. Mennyi lehet a havi bruttó keresete? A havi bruttó keresete a (138000*18)/12= 207 000 forintot nem lépheti túl? Vagy figyelembe kell-e venni éves szinten a nyugdíj igénybevétele előtti keresetét is, vagy csak október 1-jétől az időarányosított jövedelmet nem lépheti túl ahhoz, hogy ne kelljen szüneteltetni a folyósítást? Köszönöm válaszát.

Szolgálati járandóság melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg, illetve valószínűleg a következő évben is szolgálati járandóság mellett állok munkavállalói állományban. A kérdésem, hogy a vonatkozó szabályozás változása okán történt-e változás esetemben a kereseti korlát vonatkozásában? Mennyi pontosan jelenleg az évi kereseti korlát, illetve lehet-e tudni, hogy mennyi lesz jövő évtől? A munkáltatóm esetében van-e valamilyen kedvező változás 2019-től a foglalkoztatásom kapcsán (alacsonyabb járulékmérték stb.)? Segítő közreműködését köszönöm.

Nyugdíjas – kereseti korlát Kérdés

Kell-e arányosítani a kezdő nyugdíjas kereseti korlátját a töredék év miatt? Ugyanez a kérdés a nők 40 nyugdíjba menőknél is.

Nagy könnyebbség a nyugdíjat igénylőknek, ha dolgoznának is Cikk

Érezhető könnyebbséget jelentenek a nyugdíjigény érvényesítését illetően a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) július 26-án hatályba lépett változásai, hiszen immár nem feltétele a nyugdíjjogosultságnak a fennálló biztosítási jogviszony megszüntetése.

Kiknek törölték el eddig 2019-től a keresetkorlátot nyugdíj mellett? Kérdés

Tisztelt Széles Úr! Jelenlegi olvasatomban a saját jogú öregségi nyugdíjasok és a rehabilitációs járadékosok férnek bele a "saját jogú" keretbe. Bökkenő, hogy az öiregségi nyugdíjasnak a versenyszférában eddig sem volt keresetkorlát... Az a korhatár előtti, például a szolgálati járadékosoknál volt. Akikre a saját jogú ellátást kellett alkalmazni, kvázi duplán biztosítottak járandóságuk és a munkaviszonyuk mellett. Taxatíve nem saját jogú nyugdíjasok. Náluk lett volna a18-szoros korlát feloldásának. Várható, hogy a jelenlegi szabályozást a gazdaságpolitikai igényekhez igazítják? Jelenleg senki vagy igen kevés nyugdíjas munkaválaló fér bele a keresetkorlát feloldásába, Nem ez volt a kormány nyilatkozataiban. Tehát várható, hogy a sajátjogúság kibővül a korkedvezményesekkel, járandóságosokkal? Szerintem ők is saját jogon szerezték nyugdíjszerű ellátásukat, és jelenleg duplán biztosítottak! Munkaválalás esetén a versenyszférában... Várom megtisztelő válaszát: Kardos Géza

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs