hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldön tartott befektetések – teendők a bevallás kitöltése előtt

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az adóbevallásról a formanyomtatvány és a hozzá készült kitöltési útmutató már elérhető az adóhatóság honlapján. Ugyan a bevallási tervezetről az értesítés még nem érkezett meg a tárhelyünkre és a bevallás beadásának határideje is távolinak tűnik, mégis érdemes elkezdeni a bizonylatok összegyűjtését és az adatok értelmezését, annak érdekében, hogy ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy a bevallás kitöltése nem lehetséges.

A magyar adóhatóság évről-évre feldolgozza a külföldi bankszámlával, befektetésekkel. illetve más jövedelmekről a külföldi adóhatóságtól kapott adatokat. Amennyiben az adóbevallásban szereplő adatok és az adatszolgáltatás között eltérés mutatkozik, az adóhatóság támogató eljárás keretében megkeresi a magánszemélyeket, akik a tévedést önellenőrzés keretében orvosolhatják. Persze a cél ennek az eljárásnak az elkerülése, azaz egy helyesen elkészített szja-bevallás elkészítése.

A magyar kifizetőtől származó jövedelmek szerepelnek a bevallási tervezetben, azonban a külföldi befektetések nem, ezért a magyar illetőséggel rendelkező magánszemélynek 2024. május 20-áig ki kell egészíteniük a bevallás tervezetét.

Nem biztos, hogy a kiegészítés adófizetést is eredményez. Annak megítélése azonban, hogy milyen adókötelezettséggel kell, csak azt követően lehetséges, miután valamennyi információ a rendelkezésünkre áll. Mire kell figyelmet fordítani még a bevallás kitöltése előtt?

A jövedelmekről szóló igazolásokat be kell szerezni a jövedelmet jóváíró/kifizető szolgáltatótól

A magyar kifizetőtől származó jövedelmekről a bevallás elkészítéséhez szükséges adatok beszerzése egyszerűbb, mivel a magyar előírások szerint a kifizető arról adóévet követő február 15-éig igazolást köteles kiállítani és megküldeni a magánszemély részére. Külföldi befektetési szolgáltatókra ez a szabály értelemszerűen nem vonatkozik, kivéve, ha a magánszemély külföldi TBSZ számlával rendelkezik, aki köteles az szja-törvényben előírt tartalmú igazolást kiállítani és a magánszemély rendelkezésére bocsátani lehetőleg még a bevallási határidő előtt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen bizonylatokra lesz még szüksége a külföldön tartott befektetések bevallásához!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasházak beszámolási kötelezettsége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink