8 találat a(z) közösségi cimkére

Elon Musk átvette a Twitter irányítását, azonnal menesztett több felsővezetőt Cikk

Elon Musk csütörtök éjjel átvette a Twitter irányítását, és azonnal menesztette a vállalat vezérigazgatóját, pénzügyi igazgatóját és jogi vezetőjét – jelentették hírügynökségek pénteken a közösségi médium eladását ismerő belső forrásokra hivatkozva, közölte az MTI.

Magyar adószámú szlovák cég termékbeszerzésének számlája (áfa) Kérdés

Pénzforgalmi áfa – közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pénzforgalmi elszámolású áfás cégnek, amely közösségi adóalanytól vett igénybe szolgáltatást, melyik hónapban kell feltüntetnie ezt az áfabevallásában? A számlateljesítés vagy a kiegyenlítés számít? Köszönettel.

Közösségi nem áfaalanytól igénybe vett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi egyéni vállalkozótól vettünk igénybe szolgáltatást mint magyarországi áfaalany kft. A vállalkozó elmondása szerint ő áfa tekintetében alanyi mentesnek minősül Németországban, de közösségi adószámmal rendelkezik, ami érvényes is. Kérdezném, hogy nekem mint befogadónak, fel kell-e tüntetnem az áfabevallásomban és az összesítő nyilatkozatban ezt a számlát? Illetve áfát kell-e számolnom rá (fizetendőt és mivel levonhatnám levonhatót)? Vagy úgy kezelhető, mint a belföldi alanyi mentestől igénybe vett szolgáltatás? Válaszát köszönöm.

Közösségi építőipari szolgáltatáshoz kiszállított anyag és az áfa. Kérdés

Magyar építőipari vállalkozó közösségi országban építőipari tevékenységet végez (például tetőfedést). Az építőipari szolgáltatáshoz az anyagot (például a tetőcserepet.) Magyarországról szállítja ki. A kérdés az, hogy az anyagot hogyan, milyen feltételekkel szállíthatja ki, milyen bizonylatok kellenek és az anyag áfája hogyan viselkedik, ha közösségi magánszemély részére végzi az építőipari szolgáltatást, vagy ha közösségi adószámmal rendelkező részére végzi a magyar vállalkozó a közösségi országban az építőipari szolgáltatást. Köszönettel: Négyökrüné

Közösségi és import szolgáltatás – áfateljesítési időpont Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany cég közösségen belüli és harmadik országbeli adóalanytól is vesz igénybe szolgáltatást. A szolgáltatás teljesítési helye az áfatörvény 37. § (1) bekezdése szerinti. A szolgáltatás igénybe vevőjénél hogyan állapítom meg a közösségi és a harmadik országbeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás áfateljesítés időpontját? (Milyen dátum lesz az áfateljesítés időpontja?) Előre is köszönöm a segítséget.

Közösségi termékértékesítés Kérdés

Egy kft. egy külföldi EU-s partner megbízásából különböző termékeket gyárt. A gyártáshoz szükséges gyártóeszközöket a belföldi kft. saját részére beszerzi, majd továbbszámlázza azt az EU-s partner részére. A számlán eszközértékesítés van. Kiállítható-e számla vagy csak előlegnek minősül, ha tényleges birtokbaadás nem valósul meg? Ezen eszközöket nem adja át a partner részére, mert a termékgyártáshoz szükségesek, a gyártás ideje alatt továbbra is belföldön marad. A birtokbaadásra vélhetően csak a teljes projekt után kerül sor az EU-s partner részére, de ez akár 5-10 év is lehet. 1. Áfa szempontjából termékértékesítésről beszélhetünk-e, hiszen a birtokba vehető dolog átengedésére nem kerül sor, ugyanakkor a két fél megállapodása alapján a számla/előleg teljes kiegyenlítésekor a tulajdonjog átszáll az EU-s partner részére. 2. Ha a megállapodás úgy szól, hogy a tulajdonszerzés ténye a birtokbaadás időpontjában áll be, megvalósul a termékértékesítés vagy addig a kifizetett összeg előlegként kezelendő? 3. Mivel nem teljesül a 89. § azon kitétele,hogy igazoltan más EU-s országba kerüljön a termék, ezen értékesítés nem lehet közösségi adómentes értékesítés, így 27 százalékos áfatartalommal kell kiállítani a számlát? 4. Ha 5 év múlva megtörténik a birtokbaadás is, és így másik EU-s tagországba kerül a termék, az eredeti áfás számlát helyesbíteni lehet, hiszen már teljesül az adómentes közösségi értékesítés? Ilyen esetben mindig áfa-önrevíziót, illetve számviteli/könyvelési helyesbítést kell végezni?

Amikor vétleneken hajtják be az áfát Cikk

Kellő körültekintés hiányában vétlen adózóktól követelheti az adóhatóság az – egyébként adómentes – közösségi termékértékesítés áfáját. Mire kell ügyelnie, hogy ezt elkerülje? Az Európai Bíróság ítéletei alapján összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs