hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor vétleneken hajtják be az áfát

  • dr. Verbai Tamás, HÍD Adószakértő és Tanácsadó Zrt.
1

Kellő körültekintés hiányában vétlen adózóktól követelheti az adóhatóság az – egyébként adómentes – közösségi termékértékesítés áfáját. Mire kell ügyelnie, hogy ezt elkerülje? Az Európai Bíróság ítéletei alapján összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

Az általános forgalmi adó rendszerében az áfa levonási jog gyakorolhatósága mellett az értékesítések adómentessége jár a legnagyobb adókockázattal. Az adómentes ügyletek közül ezúttal a közösségen belüli adómentes termékértékesítések eseteivel, feltételeivel, a kapcsolódó bírósági és hatósági jogértelmezéssel foglalkozunk.

A közösségi belüli termékértékesítések esetén az értékesítő tagállamának főszabály szerint le kell mondania az adóztatás lehetőségéről annak ellenére, hogy a fuvarozással/feladással kísért termékértékesítés helye a fuvarozás megkezdésének tagállama, azaz a fenti esetköröknél az áfa bevétel a termék rendeltetési helye szerinti tagállamban keletkezik. Ennek okán az értékesítés tagállamában az adóhatósági ellenőrzést végzők kiemelt figyelme kíséri az adómentesség feltételeinek teljesítését, az ügyletek dokumentáltságát.

A kiemelt hatósági figyelem maximálisan indokolt, mivel ezeken az ügyleti pontokon az adómentesség feltételeinek látszólagos megteremtésével, ennek következtében visszaigényelhető áfa pozíciók generálásával nagyszámú elkövetői kör üt rést a költségvetés áfa bevételi rendszerén, többletterhet róva az adózási kötelezettségeinek a jogszabályi elvárások szerint eleget tevőkre, versenyhátrányt okozva a piaci szegmens többi szereplőjének.
Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, milyen ítéleteket hozott az Európai Bíróság és hogyan védheti meg magát az adózó!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
MaZsola3509

Kitűnő anyag. Az áru kivitelét valóban hitelt érdemlő módon kell igazolni! Azt viszont nem szabad megengedni, hogy a hitelt érdemlő igazolásban a jelenlegi bizonytalanságot tarthassa fenn az adóhatóság. Szerencsés lenne, ha a Kúria jogegységi döntést hozna néhány ügy alapján, és abban átvenné a javasolt kritériumokat és az azokat mellőző adózóknál megszűnne a tipikus tudatlansági helyzet és a velük szemben történt igazságtalanság hangsúlyozása.

A beharangozóban a "kellő körültekintés" félrevezető, mert az a belföldi ügyletekre vonatkozik, ahol viszont nem lehet a bizonyítási terhet a számlabefogadóra terhelni. Ott a levonási jogot nem szabadna megtagadni, hanem a számlakibocsátónál kellene az adót minden eszközzel beszedni, akár a felek közti követelések gyors lefoglalásával. Mindehhez a tételes áfa 2mFt-os küszöbét le kell szállítani...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink