22 találat a(z) közös tulajdon cimkére

Társasház közös tulajdon bérbeadás számlaadat-szolgáltatás Kérdés

Eszköz több tulajdonossal Kérdés

Társasház adózása ingatlan értékesítése után Kérdés

Kúriai határozat nem lakás céljára szolgáló helyiség adásvételéről Cikk

Egyedi ügyben hozott határozatot a Kúria, melyben kimondta, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségre nem terjedt ki a per tárgyává tett adásvétel – olvasható a Kúria honlapján.

Közös tulajdonú ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös tulajdonban lévő ingatlan bérbeadásának adózásával kapcsolatban kérnék segítséget. Adott egy gazdasági épület, melynek három tulajdonosa van. Az anya ½-arányban. Ő egyéni vállalkozó. Az egyik gyermek ¼ arányban, szintén egyéni vállalkozó. A másik gyermek ¼ arányban, ő nem vállalkozó, nincs adószáma. Mindkét egyéni vállalkozónak a tevékenységi körében szerepel a gazdasági épület bérbeadása, mert vannak saját (1/1) tulajdonú ingatlanjaik is, amelyeket szintén bérbe adnak. Eddig a tulajdonosok írásos megállapodása alapján az ingatlant az anyuka hasznosította, ő adta bérbe, és kizárólag ő adózott ezzel kapcsolatban. Első kérdés, hogy ez így jogszerű-e? Az egyéni vállalkozó is lemondhat az ingatlannal kapcsolatos adókötelezettségéről, vagy ezt csak magánszemély teheti meg? 2. kérdés Az ingatlannak új bérlője lenne, de előtte az ingatlant fel kellene újítani. A felújítást és utána a bérbeadást már az egyéni vállalkozó gyermek intézné. Helyes megoldás-e, ha írnak egy új nyilatkozatot, melyben az anyuka lemond az ingatlan további használatáról, és az egyéni vállalkozó gyermek adja bérbe az ingatlant, és ezután kizárólag ő adózik ezzel kapcsolatban? Milyen bizonylat alapján, és hogyan kerül be az egyéni vállalkozó gyermek tárgyi eszközeinek nyilvántartásába ez az ingatlan? Válaszát előre is köszönöm!

Lakásbérbeadás közös tulajdon esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányommal közös tulajdonban lévő lakásunk bérbeadása esetén lehetőség van-e arra - amennyiben erről írásban megállapodunk -, hogy a bérbeadásból származó jövedelem után egyedül én vállaljam az adókötelezettséget, vagy az csak a tulajdoni hányadunk arányában történhet? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Közös tulajdon bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár férfi tagja egyéni vállalkozó. Vállalkozását a házastársával közös tulajdonú (50-50%) ingatlanban gyakorolja. Felesége bérbeadhatja-e a tulajdoni hányadát adószámos magánszemélyként a férjének, amit ő vállalkozási költségként elszámolhat? Köszönöm válaszát: CsCs

Közös tulajdon Kérdés

Tisztelt Császár Zoltán! 2018.10.16-án feltett kérdésemmel kapcsolatban egy újabb lehetséges megoldás merült fel, melyben szeretném a tanácsát kérni. (Az előző kérdés linkje https://adozona.hu/kerdesek/2018_10_16_Kozos_uzemeltetes_hbo#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice) A 326/2011. kormányrendelet 46. § (6) bekezdése szerint egy járműnek lehet több tulajdonosa, amit a törzskönyvben mint „közös tulajdont” jegyeznek be. Ennek megfelelően az autódarut a két cég vásárolná meg olyan módon, hogy a márkaképviselet mindkét cégnek a jármű 50-50 százalékát számlázza ki, így az eszköz két cég tulajdonába kerül. Üzembentartó már csak egy cég lehet, ezért a cégek üzemeltetési szerződést kötnek, amely szerint az egyik cég fogja üzemeltetni a darut. Az üzemeltetési szerződésnek megfelelően a cégek adott időközönként elszámolnak egymás között az eredményről, az üzemeltetés bevételeinek és költségeinek alakulása függvényében. Ennek az eredménynek a felét a főkönyvi kimutatások alapján az üzemeltetést átadó cég számlázná ki az üzemben tartó részére, mint bérleti/használati díjat A számviteli törvény szerint helyesen járunk el, ha a fentiek szerint vesszük meg közösen a tárgyi eszközt? Lehetséges az, hogy az eszköz 50-50 százalékát külön-külön aktiváljuk tárgyi eszközként a könyveinkben, és cégenként számoljuk el az 50%-os tulajdoni hányad alapján az értékcsökkenést? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan-bérbeadás, értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlant ad bérbe. A lakásnak két tulajdonosa van (férj és feleség). A két tulajdonost megállapodik, hogy a bérbeadásból származó bevétel az egyik felet illeti 100 százalékban. A jövedelmét tételes elszámolással állapítja meg. A kérdésem az lenne, hogy az ingatlan teljes szerzési értékére számolhat el értékcsökkenést vagy csak a rá eső részre? Köszönöm

Mit tehet a tűzifájával ....... Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Elolvastam a "Mit tehet a tűzifájával, és hogyan adózik az erdőtulajdonos? " című cikkét. Az utolsó bekezdéssel vitatkoznék, mert az Szja tv. 3. § 18. pontja igaz, hogy kimondja, hogy a saját gazdaság alatt a bérelt földterületet is érteni kell, de a 6. számú mellékletben már azt mondja, hogy őstermelői tevékenységnek minősül a saját gazdaságban történő növénytermesztés stb., majd rátér arra, hogy "a saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás, ..." Tehát az erdőgazdálkodásig saját gazdaságról ír a törvény, majd az erdőgazdálkodásnál már saját tulajdonú (és nem bérelt) erdőterületről! Tehát nem biztos, hogy a bérelt erdőterületen az erdőgazdálkodás őstermelői tevékenységnek minősül. Szeretném, ha meggyőzne arról, hogy aggályaim nem jogosak. Egy másik kérdés is felmerült bennem: ha osztatlan közös tulajdonban van az erdő, akkor az egyik tulajdonos erdőgazdálkodó által az egész területen (a közös tulajdonban lévő) végzett erdőgazdálkodás őstermelői tevékenységnek minősíthető-e? Ekkor mondhatjuk-e azt, hogy saját tulajdonú erdőterületen gazdálkodik (nem sajáton, mert többüké a tulajdon, de sajáton, mert minden négyzetméterben van neki is egy kis része)? Előre is köszönöm válaszát.

Bérbe adott lakóingatlan adózása több tulajdonos esetén Kérdés

Ha a bérbe adott lakóingatlant fele-fele részben tulajdonló, azt közösen hasznosító magánszemélyek úgy állapodnak meg, hogy az egyikük viseli az adóterheket, akkor a.) 10%-os költséghányad alkalmazása esetén a teljes bevétel után számolhatja el a költséghányadot, vagy csak a bevétel rá eső 50%-os részére? b.) tételes költségelszámolás esetén az amortizációt csak a saját tulajdonában lévő ingatlanrész után számolhatja el? Válaszukat előre is köszönöm.

Társasházi közös tulajdon értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal rendelkező társasház közös tulajdonban lévő ingatlanát értékesítené vagy bérbeadná. Eladási ár 9 150 000 Ft lenne és a kapott összeget a társasház felújítására fordítanák, nem lesz felosztva a tulajdonosok között. Kell-e, és ha kell, mennyi adót kell fizetni az értékesítés után a társasháznak? Ha nem értékesítik, hanem inkább bérbeadják magánszemélynek, akkor milyen adókat kell a bérbeadás után fizetnie a társasháznak? Változik-e a helyzet, ha vállalkozásnak adják bérbe a helyiséget? Köszönjük szépen a segítséget!

Közös tulajdonú lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjemmel közös (50-50%) tulajdonú kis lakásunkat közösen kívánjuk bérbeadni. A jövedelem megállapítása a tulajdoni hányadok alapján történik, de a gyakorlatot nem részletezi az szja-törvény. Kérdéseink: hogyan kell számlázni a bérleti díjat? A lakásba vásárolt egyéb tárgyakról, eszközökről, esetleg felújításokról szóló számlát kinek a nevére kell kérni, és közösen vagy csak a vásárló fél számolhatja el költségként a saját bérletidíj-részével szemben? A közüzemi számlák a feleség nevére szólnak, de mivel a bérlő megtéríti, a bevétel részét képezik. Ebben az esetben hogyan kell eljárni? A törvény elolvasása után az első gondolatom az volt, hogy az egy összegben kiszámlázott bérleti díjból az időközben bármelyik fél által bármelyik fél nevére szóló számlák elszámolhatóak, és az év végén számított jövedelmet osztjuk 50-50% arányban, mivel a házassági vagyonközösség az ingatlan vásárlásakor és az ingatlan bérbeadása alatt is fennáll. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Szabóné Sós Ildikó

Lakásbérbeadás több tulajdonossal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakást kívánunk bérbeadni, amiben a tulajdonviszonyok kicsit bonyolultak. 50% magánszemély A 27% magánszemély B 23% kft. - amelyben A személy többségi és B személy egyéb - nem többségi, részbeni - tulajdonosok A és B magánszemély közösen szeretné bérbeadni a lakást, amelynek bérbeadási jogáról a kft. lemondana. Lehetséges-e bérbeadás ily módon, és ha igen, mi a feltétele annak (taggyűlés, lemondó nyilatkozat stb.), hogy a kft. lemondjon a bérbeadás jogáról és bevételéről, "átengedve" azt a két magánszemélynek? Ha lehetséges, akkor milyen arányban kell figyelembe venni a bérbeadás kft.-re eső bevételrészét A és B személyek esetében (például eredeti lakástulajdonuk aránya, vagy a kft.-ben levő tulajdonrész aránya, esetleg 50-50%)? A kft. a lakással kapcsolatban felmerült költségekből nem számol el semmit céges költségként. Hogy kell figyelembe venni a rezsiszámlákat ha azok B magánszemély nevére vannak kiállítva, tehát teljesen függetlenül a tulajdonrésztől (például csak B magánszemély bevételéhez adódnak hozzá)? A bevétel tudomásunk szerint a rezsiköltséggel együtt értendő abban az esetben, ha a számlák nem a bérbevevő nevére szólnak. Szíves válaszukat előre is köszönjük!

Áfa-visszaigénylés osztatlan közös területről Kérdés

Osztatlan közös tulajdonú telken egy családi ház és egy iroda található (fizikailag különálló épületek). Az iroda tulajdonosa és annak édesanyja 50-50 százalékban tulajdonosok a teljes ingatlanon. Az iroda épületét bérbe adja a tulajdonos saját kft.-nek, míg a családi ház nincs bérbe adva. (A családi házban csak az édesanya lakik, a kft. tulajdonosa máshol lakik). Az ingatlanon egy kapubejárat található, amit a két tulajdonos közösen használ. (Az épületek a kaputól jobbra, illetve balra találhatóak, nem összefüggők.) A telken a bérlő (a kft.) szeretne térkövet letenni, parkolókat kiépíteni és az egész közös udvart rendbe tenni a kft. részére, a két tulajdonos beleegyezésével. Kérdésünk az lenne, hogy a bérlő visszaigényelheti-e a beruházás áfáját, ha igen, akkor milyen mértékben? (A közös bejáratra eső rész nem elkülöníthető, a parkolót pedig már csak a kft. használná.) Tisztelettel Pálkerti Norbert

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close