hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezektől függ az ingatlant hasznosító tulajdonostársak közösségének adózása

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Közös tulajdonban lévő ingatlan hasznosítása esetén speciális előírásokra kell figyelni az adózásnál.

Az adóbevallások benyújtása előtt gyakori kérdés, hogy hogyan kell adózni abban az esetben, ha olyan ingatlan hasznosítására kerül sor, amikor egy ingatlannak több tulajdonosa van és a tulajdonosok

• a közös tulajdon arányában szerzik meg a jövedelmet, vagy

• abban az esetben, amikor a hasznosítással egy tulajdonostárs foglalkozik csak.

Kérdés szokott lenni az is, amennyiben egy ingatlannak több magánszemély tulajdonosa van, akkor van-e mód arra, hogy eltérő módon állapítsák meg a jövedelmüket és szálláshely-szolgáltatási tevékenység esetén hogyan alkalmazhatók a közös tulajdonra vonatkozó rendelkezések.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 5. § (2) bekezdése szerint, ha az ellenérték fejében végzett gazdasági tevékenység közös tulajdonban és közös használatban lévő ingóra vagy ingatlanra irányul, akkor az adóalany a tulajdonostársak közössége.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük, hogy közös tulajdonú ingatlan hasznosításakor az áfatörvény és az szja-tövény milyen egyéb előírásaival kell tisztában lenni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A szerző tévesen sugallja, hogy több tízezer férj-feleség intézzen most magának adószámot ingatlanbérbeadást, "tulajdonosi közösség" fennállása okán.

A közös tulajdonláshoz az ÁFA alanyiságot (adószámot) csak akkor kell kérni, ha a felek ezen gazdasági tevékenységének bejelentése a kifejezett akaratuk (Art. 16.§ (1), miközben magánszemélyként alapból mentesülnek alóla (Áfa tv. 257.§ (5)).

Az viszont a cikkből (szándékosan?) kimaradt, hogy a tulajdonosi közösség akkor hasznos, ha a például az egyéni vállalkozásból és/vagy az őstermelői tevékenységből eredő bevételekkel átlépnék az alanyi mentesség határát. Na, EKKOR és csakis EKKOR van értelme a tulajdonosi közösségnek külön adószámot kérnie, hogy az ingatlanbérbeadás ne töltse az egyéni vállalkozás alanyi mentes keretét.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink