hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közös ingatlaneladás adófizetési kötelezettsége, ha a vételárat a vevő csak az egyik eladó számlájára utalja

  • adozona.hu

Keletkeztet-e adókötelezettséget, ha két magánszemély által értékesített ingatlan teljes ellenértéke a két magánszemély közül kizárólag az egyikük számláján kerül jóváírásra? Olvasói kérdésre dr. Magyar Attila a Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda ügyvédje válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Két magánszemély által eladott ingatlan értékéért kapott teljes ellenérték csak az egyik személy számlájára került. Ha a felek nem rögzítenek jogcímet, hogy miért csak az egyik magánszemély részére került átutalásra a teljes ellenérték, akkor keletkeztet-e adókötelezettséget, – hol kell rögzíteni a jogcímet az adásvételi szerződében, vagy mögöttes megállapodás is elegendő, – ha az egyik fél lemond a másik részére, akkor milyen kötelezettség keletkezik jogosultnál?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A rendelkezésre bocsátott információk szerint ingatlan adásvételi szerződés alapján járó vételárat a két eladó úgy kapta meg, hogy megállapodásuk értelmében a vevő azt teljes egészében az egyik eladó számlájára utalta át.

Ebben az esetben a teljesítés jogcíme maga a vételár, amelyet az adásvételi szerződés is kell, hogy tartalmazzon.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 4. § (6) bekezdése értelmében közös tulajdon esetén – a tulajdonosok eltérő rendelkezése hiányában – az ingatlan átruházásából származó jövedelem után a magánszemélyt a tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség, azzal, hogy a tulajdonostársak közössége esetén az átruházásból származó bevétellel szemben – e törvény szerint elismert – költség bármelyik tulajdonos nevére szóló bizonylat alapján elszámolható.

Sajnos arról nem áll rendelkezésre semmilyen adat, hogy a szerződésben miként rendelkeztek az eladók arról, hogy csak az egyikőjük számlájára történjen az utalás, de az adókötelezettség így mindkét eladót az Szja. törvény fenti rendelkezése alapján terheli, különös figyelemmel e törvény Ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem cím szerinti szabályai szerint, a 62. § (4) bekezdésében foglalt adóalap számításával.

Azt a körülményt, hogy az egyik eladó esetleg lemond a másik eladó javára a neki járó vételárrészről, már az eladók egymás közötti viszonylatában szükséges vizsgálni, és az esetleges illeték-kötelezettség szempontjából bír jelentőséggel. Amennyiben a jogosult eladó a másik eladó részére ajándék jogcímén az adásvételi szerződésben vagy kizárólag közöttük létrejött külön okiratba foglalt ajándékozási szerződésben ruházza át az őt megillető pénzösszeget, úgy az ajándékozás az illeték alól akkor lesz mentes, ha az eladók egymással egyenesági rokoni, vagy testvéri, vagy házastársi kapcsolatban állnak, vagy az összeg átadása házastársi vagyonközösség megszüntetésének részét képezi.

Természetesen előfordulhat, hogy az Ön esetében más jogcímről, elszámolásról, tartozás visszafizetéséről stb. van szó, azonban ez a kérdésből nem derült ki, így a leggyakrabban előforduló élethelyzeteket emeltem ki.

Felhívom szíves figyelmét, hogy válaszom tájékoztató jellegű, teljes körű tanácsadást csak az eset pontos részleteinek ismeretében, az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után tudok adni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink