49 találat a(z) kötelező cimkére

Megszűnne a kötelező alkalmassági vizsgálat. Változna a munkavédelmi törvény és az Mt. Cikk

A T/6072 irományszám alatt benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén – a bírság mértékére vonatkozó rendelkezések kivételével – január 1. napjától lépne hatályba a munkavédelemről szóló törvény módosítása. A javaslat indokolása szerint erre alapvetően a jogalkalmazás segítése és egységesítése miatt, valamint az egyes jogszabályok közötti koherencia megteremtése érdekében került sor. Jelentős újdonság, hogy a munkavédelmi képviselő megválasztása során ügyelni kell a határidő betartására, továbbá megszűnne a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése.

Osztalék elengedése több tulajdonosnál Kérdés

Kötelező-e a munkábajárás költségtérítése? Kérdés

Drága a kgfb, de még drágább a fedezetlenségi díj Cikk

Az éves kötelező felelősségbiztosítási díj 2018-ban átlagosan 37 ezer forintot tett ki, 2022-re pedig 48 ezer forintra nőtt, ami 30 százalékos növekedést jelent 2018 óta. A Netrisk kgfb-indexe szerint pedig idén február elején az éves átlagdíj meghaladta az 51 ezer forintot – közölte a Netrisk.hu. A biztosításközvetítő összeállításából kiderül az is, hogy a biztosítatlan autók után naponta fizetendő fedezetlenségi díj 2018 óta 84-91 százalékkal 650–1400 forintra nőtt. Utóbbit mindenképpen be kell fizetnie az érintett autósoknak, de jobb elkerülni.

Peking elfogadhatatlannak tartja a Kínából érkező utasokkal szemben külföldön kötelező tesztelést Cikk

Peking elítélte kedden, hogy több mint egytucatnyi ország kötelezővé tette a koronavírustesztek alkalmazását a Kínából beutazókkal szemben, miután a távol-keleti országban példátlanul megnőtt az esetszám – közölte az MTI.

A nap kérdése: köteles-e a munkáltató eltekinteni a 30 napos felmondási időtől? Cikk

Ha ügyfelem munkavállalója 30 napos határidővel felmond, a felmondási időt le kell dolgoznia? A munkáltató köteles eltekinteni a felmondási idő ledolgozásától? Ha igen, egészben? Vagy részben? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Koronavírus: kötelezővé tenné a kormány a harmadik oltást a védettségi igazolványhoz Cikk

Legkésőbb január végén harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolványt, tehát elvesztik érvényességüket a két oltás után kiadott dokumentumok, ha a második oltást nem követi harmadik – közölte mai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök. Ha a helyzet megkívánja, korlátozásokat vezet be a kormány szilveszterre, bár a Orbán egyelőre úgy látja, javulnak a járványadatok.

Muszáj, vagy csak lehet? Könyvvizsgálati kötelezettség 2021-ben Cikk

Az év végéhez közeledve, a számviteli zárásra készülve a vállalkozásoknak azt is célszerű átgondolniuk, vonatkozik-e rájuk, vagy sem a kötelező könyvvizsgálat. A kérdés egyszerűnek tűnik, pedig nem mindig az.

Koronavírus: a Mol is elrendeli a kötelező oltakozást az oltható dolgozóknak Cikk

A Mol olajipari vállalat él a kormányrendeletben biztosított lehetőséggel, és a munkavégzés feltételeként határozza meg a koronavírus elleni védettséget; a munkatársaknak 2022. január 31-éig kell igazolniuk, hogy felvették az oltást, vagy más módon védettséget szereztek – közölte a vállalat.

Kirúgás vár az egészségügyi dolgozókra, ha nem oltatják be magukat, irodistáknak is kötelező Cikk

Augusztus 1-jétől kell alkalmazni a július 29-én kihirdetett, 449/2021. számú kormányrendeletet, amely a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozza az egészségügyben. Cikkünkben pontokba szedve bemutatjuk, kikre terjed ki a kötelező védőoltás, és milyen szankcióval jár annak hiánya.

COVID-védőoltás: kötelezővé tehetik-e a munkáltatók és a szolgáltatók? Cikk

Sok a bizonytalanság a COVID-védőoltással kapcsolatban; milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak? Mire kötelezheti a munkavállalót és mire nem? Mit tehet az alkalmazott, ha nem szeretne védőoltást kapni? Ezeket a problémás területeket járta körbe és válaszolta meg Zempléni Kinga munkajogász.

Számla adattartalma, a gépkocsi rendszáma Kérdés

Munkabér kifizetése átutalással Kérdés

Járványhelyzet: kötelező az orvosi vizsgálat fertőző betegségre utaló tünetek esetén Cikk

Vannak olyan egészségügyi szolgáltatások, amelyek minden Magyarországon tartózkodó személynek biztosítási jogviszonytól függetlenül járnak. Ebbe a körbe tartoznak egyebek mellett a járványügyi ellátások. Tudni kell, hogy az egészségügyi törvény alapján az, aki saját magán vagy a gondozásában álló személyen fertőző betegség tüneteit észleli vagy erre utaló gyanúja van, köteles orvosi vizsgálatot kezdeményezni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink