146 találat a(z) kényszertörlés cimkére

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt., amely évek óta nem folytatott gazdálkodási tevékenységet, 2015. november 3-án átvett egy végzést a cégbíróságtól, hogy a végelszámolást megszünteti, és egyidejűleg megindítja a kényszertörlési eljárást. Azóta semmit nem kapott a cégbíróságtól. Kérdésem, hogy milyen bevallásokat kell beadni a NAV felé, és mi a kényszertörlés kezdő napja? (Fellebbezést nem adott be a bt.) Válaszát megköszönve: Barnáné

Csökkent a cégalapítások száma – újabb bizonytalansági tényező Cikk

Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, több, mint tavaly februárban, de kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. „A januári erőteljesebb jelzés után most csupán egy halovány utalást kaptunk arra, hogy lassan csökkenni kezd a megszűnések száma. Biztos trendről még mindig nem lehet beszélni” – mondja Pertics Richárd, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Újabb kényszertörlési hullám jöhet Cikk

Januárban 3596 vállalkozás szűnt meg Magyarországon. Hosszú idő óta először fordul elő, hogy kevesebb megszűnést regisztrál a havi cégstatisztika, mint egy évvel korábban. Egyetlen hónap adataiból persze nem lehet trendfordulóra következtetni, de az alaptendenciák arra utalnak, hogy idén a riasztóan magas megszűnési ráta végre csökkenhet. A kft.-k kötelező feltőkésítése ugyanakkor még közbeszólhat.

Számviteli beszámoló, Tao bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó vállalkozásként működő betéti társaság kényszertörlési eljárás hatálya alá került 2015 májusában. A kata törvény értelmében nyitó mérlegét elkészítette és könyvvizsgáltatta. A bt. törlésére 2016 januárjában került sor. A nyitó mérleget ugye nem kellett közzétenni? A kényszertörlés és a törlés közötti időszakról kötelezett-e beszámolót készíteni, letétbe helyezni és közzétenni vagy nem alanya a számviteli törvénynek? A kényszertörlés időszaka alatt nem végezhet gazdasági tevékenységet és a kényszertörlést követően törlésre kerül, mi értelme lenne a beszámolónak? A kisadózó nem csak akkor kerül vissza a számviteli törvény hatálya alá – mint jogelőd nélkül alapított vállalkozás –, ha tevékenységét tovább folytatja, mint társasági adóalany? A kényszertörlés alatt álló társaság nem alanya a társasági adónak. A kényszertörlési eljárás végén be kell-e nyújtania a 1671-es nyomtatványt? Korábbi válaszukban arról tájékoztattak, de ez a nyomtatvány nem TAO alanyokra vonatkozik csak? Köszönettel:

Bevallás katás bt. kényszertörlésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-t – amely katás adóalanyként működött – kényszertörlési eljárás keretében törölnek a cégnyilvántartásból. A kényszertörlés kezdő napja május 21., a törlés időpontja december 30. Milyen bevallási kötelezettsége keletkezik a törlés időpontjával? A kényszertörlés alatt milyen nyilvántartást kellett vezetnie (úgy tudom, hogy nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá)? Társasági adóbevallási kötelezettsége felmerül, a kényszertörlési eljárás kezdő napjától nem minősül társasági adóalanynak? Köszönettel.

Adószám-felfüggesztés alatt álló adózó áfa könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnek felfüggesztették az adószámát, ezért nem vonhatja le a költségszámláiban lévő előzetes áfát. Kérdésem, hogy hogyan könyveljem a le nem vonható áfát. Ugyanis, ha visszakapja az adószámát a későbbiek során, akkor utólag levonhatja a le nem vont áfát. Ha nem kapja vissza az adószámát, valószínűleg kényszertörlésre fog kerülni. Ebben az esetben hogyan kell könyvelni a le nem vont áfát, az véglegesen elvész? Üdvözlettel várom válaszát.

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság adószámát 2015. 10. 12-ével az adóhatóság törölte. Erről a cég 2015. 11. 12-én szerzett tudomást, addig tovább működött (zöldség-gyümölcs kiskereskedelem). A cégközlönyben a cégbírósági végzés kelte, mely elrendeli a kényszertörlési eljárás megindítását, valamint eltiltja a céget a további működéstől: 2015. 11. 03. Kérdéseim a következők lennének: 1. Melyik nap lesz a kényszertörlési eljárás kezdő napja 2015. 11. 03. vagy pedig 15 nap fellebbezési határidő letelte után, 2015. 11. 18-án? 2. Az adószám törlése utáni egy hónapban keletkezett számláknak (bevétel, kiadás) mi lesz a sorsa? Azt tudjuk, hogy az áfa nem vonható le, de költségként elszámolhatóak-e az akkor vásárolt áruk, valamint bevételként le kell-e könyvelni az értékesítéseket (a pénztárgép végig használva volt)? 3. Kell-e bármilyen bevallást készíteni a törlés napjára (10.12.)? 4. Mit kell tenni a raktárkészlettel? Válaszát előre is köszönöm.

Társasház működése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház rendelkezik adószámmal, mivel a közös képviselő munkaviszonyban látja el munkáját. Sajnos a közös képviselő nem jó gazdája a társasháznak, így nagyösszegű tartozásokat halmozott fel. A NAV felé is több mint 2 millió forint a hátralék, amit jelenleg inkasszóznak, de sajnos nincs annyi befizetés, ami ezt fedezné. 365 napnál régebbi adótartozás is van. Kérdésem az lenne, hogy a társasháznak is felfüggesztheti, illetve törölheti a NAV az adószámát? Kényszertörlés szóbajöhet-e egy társasház vonatkozásában? Amennyiben igen, akkor a tulajdonosokra ráterhelhetik-e a fennálló tartozásokat? Válaszukat előre is köszönöm!

Tagi kölcsön kényszertörlési eljárásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel egy kétszemélyes betéti társaságban a kültag halála következtében nem rendezték időben a tagi viszonyokat (nem jelentettek be újabb kültagot), a cégbíróság elrendelte a kényszertörlési eljárás lefolytatását. A bt. "tiszta", nincsenek sem követelései, sem tartozásai, egyet kivéve: másfél milliós tagi kölcsön, melyet a hátra sorolt kötelezettségek között tartanak nyilván. Mivel sem a pénztárban, sem a bankszámlán nincsen pénz, ezért a bt. nem tudja visszafizetni a tagi kölcsönt. Emiatt azt nyilvánvalóan rendkívüli bevételként fogja kezelni, és megfizeti utána a társasági adót. Viszont a kölcsönt nyújtó tag NEM ENGEDI el ezt a követelését! Ez esetben mi alapján kötelezhető, vagy kötelezhető-e egyáltalán az ajándékozási illeték megfizetésére? Előre is köszönöm a választ! :)

Eltiltott tisztségviselő társadalombiztosítási jogállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A betéti társaságnak egy bel- és egy kültagja van. A beltagot, aki egyben a társaság vezető tisztségviselője is, kényszertörlés során eltiltották. Ilyen esetben hogyan alakul a tagok társadalombiztosítási jogállása és a járulékfizetés? A kültagnak a beltag eltiltásáig nem volt személyes közreműködése a cégben.

Katás bt. kényszertörlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget kérnék abban, hogy egy katás bt. kényszertörlése esetén milyen bevallásokat, milyen határidőre kell beadni? A cég a kata hatálya alóli kikerülés bejelentésétől, a kisadózó tag jogviszony-változásától a NAV-os és a cégbírósági bevallásokig.

Végelszámolná a cégét? Teendők lépésről lépésre Cikk

Mi a menete annak, ha egy nem működő és tartozás nélküli kft. tulajdonosai „bezárnák” a céget? A végelszámolás szabályaira vonatkozó olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

Ügyvezető jogviszonya kényszertörlés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy kényszertörlési eljárás alatt – cégbíróság kezdeményezte, mert a bt. létszáma egyre csökkent, és nem lett időben új tag megválasztva – a bt. ügyvezetője lehet-e munkaviszonyban az eljárás lefolytatásáig, vagy – mivel törvényi kötelemből az alkalmazottakkal el kellett számolnia – csak társas vállalkozói jogviszonyban? A társasági szerződésében az áll, hogy munkaviszonyban gyakorolja az ügyvezetést (de a kényszertörlés előtt katás vállalkozó volt). Köszönettel.

Kényszertörléskor mi lesz a tagi kölcsönnel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a vállalkozást kényszertörléssel szüntetik meg, mert a tagi kölcsön miatt nem tudtuk három év alatt megszüntetni. A kényszertörlés alatt a tagi kölcsönnel (11 millió forint) mi a teendő? Milyen bevallásokat kell beadni? Kinek kell leadózni? Köszönettel.

Kényszertörlés alatt: ilyen adózási és számviteli teendők lesznek Cikk

Milyen adózási és számviteli feladatokkal szembesül a cég, ha a cégbíróság kényszertörlési eljárását rendelte el? Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs