146 találat a(z) kényszertörlés cimkére

Kényszertörlés alatti számlakibocsátás Kérdés

Egy betéti társaság – amelytől vállalkozásom részére üzlethelyiséget béreltem – 2017. szeptember 10-étől kényszertörlés alatt áll. 2017. november 30-ai teljesítéssel és dátummal bérleti díjról kaptam tőlük számlát, olyan megjegyzéssel, hogy márciusi bérleti díj számlázása. A kérdésem az volna, hogy a bt. a kényszertörlés megkezdése után állíthat-e ki számlát, illetve én egyéni vállalkozóként lekönyvelhetem-e azt?

Alapítvány kurátorának felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány évek óta nem működik. Az alapító nem elérhető, a 2017. évre vonatkozó beszámolójának beadása is kérdésessé válik, így vélhetően kényszertörlési eljárással fogja a törvényszék megszüntetni. Azt szeretném megtudni, hogy a cégekhez hasonló vezető tisztségviselőknél felmerülő felelősség miatti eltiltás az alapítványoknál is felmerül, vagy ezt a nonprofit szférában nem áll fenn?

Elhunyt a bt. beltagja Kérdés

Kétfős bt. beltagja, a férj meghalt, a kültag felesége maradt a cégben, aki alkalmazott a bt.-ben. A problémám az, hogy a bíróság ilyenkor kötelezi a kültagot, hogy a továbbiakban intézze a cég sorsát. Az asszony viszont nem szüntette meg rögtön a tevékenységet, hanem még 4 hónapig működtette a céget egy kültaggal, aki mellesleg alkalmazottként vette fel a fizetését önmagától (ebbe eddig még nem kötött bele hatóság, pedig ellenőrizték). A cég elleni kényszertörlési eljárás megszűnt, és ezzel egyidőben a felszámolását rendelték el, tekintve, hogy NAV-tartozása van, gondolom, a kirendelt felszámoló megnézi, van-e valami vagyon a cégben, van-e mit pénzzé tenni. Az üzletrészt nincs kinek eladni, tekintve, hogy ki a fene bonyolódna ebbe bele, és miért tenné? A kérdés az, hogy korlátlanul felelős-e most az asszony a bt.-ben? Ha nem, akkor csinálna egy egyéni vállalkozást, hogy megéljen valamiből.

Törölték a céget, mi lesz a munkaviszonnyal? Cikk

Kényszertörlés eljárás alatt lévő cég munkaügyi és bérszámfejtési teendőiről feltett olvasói kérdésekre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Bt. kényszertörlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Levél át nem vétele miatt a bt. adószámát 2015. november 5-ével törölték. A törlést megelőző időszak már le lett zárva (beszámoló, tao, hipa). Továbbra is be kell adni a NAV-nak a bevallásokat. Volt olyan, hogy nem adtuk be a 1708-as bevallást és jött a felszólító levél. Most akkor mit csináljunk? Ha felhívom a NAV-ot, akkor azt mondják, hogy nem kell beadni, ha nem adjuk be, akkor azt a választ kapjuk, hogy pótoljuk. Hogy tudnánk a kényszertörlést meggyorsítani? Előre is köszönjük.

Munkaviszony megszűnése a cég kényszertörlése esetén Kérdés

Tisztelet Szakértő! Munkaügyben és bérszámfejtésben szeretném a segítségét kérni. Munkavállaló határozott idejű munkaszerződéssel dolgozik egy cégnél, november 1-jétől december 31-éig tart a munkaszerződése. Bejelentéskor a 1041-es nyomtatványon a kijelentést megtettünk, hiszen tudtuk, hogy meddig fog tartani a munkaviszonya. Időközben a cégbíróság november 14-én eltiltotta a céget a további működéstől, megszűntnek nyilvánította és elrendelte a kényszertörlési eljárás elindítását. Ebben az esetben mi a teendő, hogyan kell elszámolni a munkavállaló járandóságát, és pontosan melyik nappal szűnik meg a munkaviszony? Köszönöm válaszát! Andrea

Cégtörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyors válaszát szeretnénk kérni kérdésünkre! Adott egy társas vállalkozás, mellyel kapcsolatban most jutott a tudomásunkra, hogy kényszertörléssel megszűnik. Ennek cégközlönyben való megjelenése a múlt hónap végén történt, tehát már az eljárás megkezdődött, sejtésünk szerint 15 napon belül a kényszertörlési eljárás befejeződésével megszűnik a cég. A kérdésem, hogy a cégnél munkaviszonyban álló számviteli ügyintézőnek, illetve a cégnek könyvviteli és bérszámfejtési szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozónak milyen kötelezettségei és jogai vannak a cégmegszűnést követően? Munkavégzésre tekintettel ki mire kötelezhető? Ui: A vezetőség részéről ezzel kapcsolatban eddig a pillanatig semmi konkrét információt nem kaptunk sem szóban sem írásban, szinte véletlenül, elejtett fél mondatok, hozzánk intézett kérdések és bekért adatok késztettek minket gyors nyomozásra. Egy „új”, számunkra ismeretlen cégbe való beolvadás lehetősége is fennállhat. A helyzetről egyébként több mint 100 munkavállaló nem informált. Tudom, hogy kérdésem nagyon sok, egyenként is terjedelmes témát feszeget, de hálásak lennénk, ha az idő rövidségére, illetve a vezetőség oldaláról nézve a „beszédes információ-visszatartásra” tekintettel a segítségünkre lehetnének. Gyors válaszukat és segítő közreműködésüket előre is megköszönve, maradok tisztelettel hű olvasójuk.

Kényszertörlés alatti kft. ügyvezető nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségüket: Kft. ügyvezetőjét a cégbíróság eltiltotta a képviselettől, majd ezzel egyidejűleg kényszertörlés alá helyezték adott kft.-t. A NAV-os ügyintéző azt az információt adta, hogy a 71-es bevallás beküldése után ugyanúgy küldeni kell a nullás adattartalmú mindennemű bevallást a cégre, azon módon, hogy a bevallásokon jelezni kell a kényszertörlés tényét. Ez önmagában logikus és kivitelezhető, ugyanis meghatalmazott könyvelőként ezt meg tudom tenni a saját ügyfélkapus jelszómmal. Viszont a kérdésem (aggályom) a következő: mivel nincs a cégnek ügyvezetője, ki utasít engem, hogy beküldjem (ráadásul nullás adattartalommal) a bevallásokat a mérlegbeszámolóról nem is beszélve.... Egyáltalán van jogalapom arra, hogy küldjek bevallásokat? Válaszukat előre is megköszönve.Tisztelettel maradok!

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy bt.-nél kényszertörlési eljárás kezdete dátum lett közzétéve a Cégközlönyben 2017. augusztus X. dátummal. Attól a dátumtól kezdődően viselnie kell a cégnév után a kt.a. kiegészítést, melyet szintén bejegyeztek a cégbíróságon. A Cégközlöny adatai szerint a megszűntnek nyilvánítás dátuma: 2017. május Y., mely szintén május hónapban jogerőre is emelkedett. Feltehetően a "D" jelű bevallásokat a cégnek 2017. augusztus hónap meghatározott napjától kezdődően kell beadnia, ugye? A vállalkozásnak NAV tartozása van késedelmi pótlék és mulasztási bírság számlákon. Bt. esetében ennek kifizetéséről a bt. beltag köteles gondoskodni. Ha a cég vagyoni helyzete ezt nem engedi meg, a beltag saját bankszámlájáról kifizetheti-e a bt. tartozását? Vagy meg kell várnia esetleg, hogy a NAV hitelezői igényét bejelentse? Ha igen, ez milyen formában érkezik meg? Kérhet-e az ügyvezető beltag mérséklést a fenti adónemekre a kényszertörlés ideje alatt?

Kevesebb volt a kényszertörlés és a cégbedőlés Cikk

Folytatódott a felszámolások, kényszertörlések és végelszámolások csökkenése az idei év első negyedévében – közölte a Bisnode Magyarország Kft. szerdán az MTI-vel.

Kényszertörlés bevallása Kérdés

A cégbíróság meghozta a végzést, elrendelte a kényszertörlést. Ilyenkor még milyen bevallásokat kell beadni, illetve mérleget kell-e még beadni, illetve a felosztandó vagyon után milyen adófizetés keletkezik, és azt a cég vagy a magánszemély vallja be év végén?

Megszűnő cégek nyomában: harmaduk kényszertörléssel tűnik el Cikk

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). A 2012 augusztusában bevezetett jogintézmény hozzájárult a gazdálkodási fegyelem javításához – tájékoztat a feketelista.hu portál, amelyen a 14 közhiteles állami nyilvántartásnak csak az egyike a kényszertörölt cégek köre.

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő Egyszemélyes kft. megalakulása óta nem szerzett árbevételt. A tulajdonos egyetlen jogviszonya ebben a kft.-ben van, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék lett elszámolva neki. Mivel semmiféle adót nem fizetett az évek alatt, szeptemberben megkezdték a kft. kényszertörlési eljárását, melyet 2016.12.20-ig lefolytattak, és 2017.02.08-án a bíróság megszüntette a céget. Azzal, hogy milyen bevallásokat kell elkészíteni a NAV felé, azzal tisztában vagyok. A NAV elévülés miatt törölt kötelezettségeket, ez eddig az egyetlen „bevétele” a cégnek, januárban pedig teljesen lenullázták a folyószámláját (4,5 millió forint). Ez a könyvelésben mivel állítható szembe, hogy nullás legyen minden kötelezettsége („kényszertörlést lezáró bírói végzés" – ez áll a NAV-folyószámlán) illetékként, egyéb ráfordításként? Valamint 680 ezer forint tagi hitel van a cégben, melyet mivel visszafizetni nem tud, ha a tulajdonos lemond róla, akkor illetékköteles-e, és az „AVBA”-n be kell-e jelenteni?” Köszönettel.

Törölt adószám és a kényszertörlés kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemre vonatkozóan a magyar közlönyben a következőket olvastam: Adószám státusza: törölt adószám, kezdete: 2016.10.13. Kérdéseim: 1. A törölt adószám után lesz-e kényszertörlési végzés? 2. A törölt adószám előtti nappal kell-e zárni a könyveket, és beadni 30 napon belül a bevallásokat? Köszönettel várom válaszukat ! Üdvözlettel:W.Andrea

1708-as bevallás kényszertörlés esetén Kérdés

Bt. kényszertörlése esetén a 1708-as bevallást be kell nyújtani a kényszertörlés előtti napig. De a továbbiakban, ha a vezető tisztségviselő munkaviszonyban látta el a képviseletet, akkor a kényszertörlés elrendelésének napját követő időszakára nullásan kell benyújtani a bevallást Ny-ként,vagy kell benyújtani 1708-as bevallást és fizetni járulékokat? Ha igen, akkor a korábbi munkaviszony szerint vagy mint vezető tisztségviselő legalább a minimálbér után addig, amíg nem kényszertörlik a bt.-t? Mi van akkor, ha ez átfordul felszámolásba? A1771-es bevallást a kényszertörlés kezdő napja utáni időszakra már nem kell benyújtani? Üdvözlettel: K.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs