128 találat a(z) kényszertörlés cimkére

Kényszertörlés vagy végelszámolás? Kérdés

Kényszertörlés vagy végelszámolás? A cég egyetlen vezető tisztségviselőjének betegségéből adódó mulasztás miatt a cégbíróság a cég kényszertörlését rendeli el valószínűleg. A cég megszűnését nem bánják koruk és a betegség miatt, adótartozás nincs, megbízható adózónak minősülnek, már alkalmazott sincs. Beltag heti néhány órában van alkalmazva. Mennyi előnnyel jár, ha megpróbálják elérni, hogy végelszámolásssal szűnjenek meg, mintha marad a kényszertörlés? Hogyan zajlik a kényszertörlés, melyek a lépései, veszélyek? Köszönettel: K.

Katás bt. kényszertörlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 12. 16-ával a cégbíróság kényszertörlési eljárást indított egy katás bt.-vel szemben. A társaságnak november 15-éig volt bevétele ténylegesen, tehát a katabevételekről a bevallásait be tudjuk adni. Mivel a katatörvény szerint ezzel a nappal megszűnik kisadózónak lenni és egyben átkerül a számviteli tv. hatálya alá, azonban ettől a naptól kezdve tevékenységet nem folytathat, van-e további teendője a mérleget és egyéb vagyonfelosztást illetően? (A kényszertörlés azért történt, mert a két tag közül az egyik meghalt, és 6 hónapon belül nem vettek be másik tagot.) Várom szakértői válaszát. Köszönettel: Verik Piroska

Kényszertörlés és tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörlés alá került vállalkozásnál a tulajdonosok nem jelentik be a könyvekben szereplő tagikölcsön-követelésüket. A kényszertörlés kezdő napját megelőző nappal a vállalkozás beszámolót és társasági adóbevallást készít, melyben ez a kötelezettség még szerepel. Miután a vállalkozással szemben követelést nem jelentettek be, a cégbíróság idővel törli a társaságot a cégnyilvántartásból. A kényszertörlés kezdő napjától a törlésig milyen bevallási kötelezettségek vannak, s záró számviteli beszámolót kell készíteni? A be nem jelentett követelés kapcsán nem keletkezik ebben az időszakban társaságiadó-és illetékfizetési kötelezettség? Köszönettel.

Tagi kölcsön rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégbíróság kényszertörlési eljárást indított egy vállalkozással szemben, mert nem vette át az iratait. A vállalkozásban hátrasorolt kötelezettségek között nyilvántartott tagikölcsön-tartozása van. Hogyan tudná a tartozást rendezni, hogy a felszámolási eljárást elkerülhesse? Milyen adó- és illetékvonzata lenne? Köszönettel:

Cégvagyon Kérdés

Kényszertörlési eljárás során a cégbírósággal közölni kell a cég vagyonát és kötelezettségeit. A mérlegben eszköz oldalon készlet, pénz és követelés szerepel, míg a forrás oldalon jegyzett tőke és eredménytartalék. Kérdésem, ezek közül mi számít a cég vagyonába?

Kényszertörlés alatti cégbe gyesről visszatérő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni szakértői tanácsát. Adott egy kft, amely már több mint 1 éve kényszertörlés alatt van. Lassan 2 éve nem folyik munka a cégben, s árbevétele, vagyona sincs. De: még a termelő időszakban tgyásra ment egy dolgozó, akinek most augusztus közepén lejár a gyes. A cég visszavenni nem tudja, hiszen már nem működik, nincs sem irodája, sem eszközei, sem munkája. Hogyan lehet ilyenkor kiléptetni a dolgozót, illetve hogyan lehet szabályosan eljárni? A cég nem tudja őt tovább állományban tartani, de a törvényesen járó összegyűlt szabadságokra sincs keret. Erről lemondhat egy nyilatkozatban a dolgozó? Vagy számfejteni kell neki aztán majd, ha felszámolásra kerül a cég, akkor a felszámoló kifizeti a kapott keretből a dolgozót? Milyen lehetősége van a munkáltatónak és milyen a "volt" dolgozónak? Köszönöm szépen a segítségét és a tájékoztatását!

Behajthatalan követelés Kérdés

Beltag meghalt. A társaság 4 évvel ezelőtt adott a beltagnak határozatlan időre 1 500 000 forintot. Jelenleg kényszertörlés alatt áll a bt. Ez a követelés kezelhető-e behajthatatlan követelésnek? A hagyatéki eljárásban erről a tételről nem esett szó.

Országos járvány söpör végig a magyar cégeken: kényszertörlés Cikk

A kényszertörlés a leggyakoribb oka a vállalkozások megszűnésének. Tavaly – különböző eljárások alkalmazásával – összesen 53 ezer vállalkozást töröltek a céglistáról, 49 százalékukat – szám szerint 25 960 céget – kényszertörléssel tüntették el a piacról. A cégbíróságok 2012. augusztustól alkalmazzák, és folyamatosan nyilvánosságra is hozzák döntéseiket. Az adatok összesítése szerint azóta összesen 81 956 céget kényszertörléssel vezettek ki az üzleti világból – tájékoztat a feketelista.hu.

Kényszertörlési eljárás alatt bevallás beadása Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! 2011. július 22-én a beltag kivált a betéti társaságból. A három kültag 2011. szeptember 12-én szintén megszüntette kültagságát. A cégbíróság 2015. január 20-án hozott egy végzést, a kényszertörlési eljárás megindításáról. A cégbíróság 2016. április 21-én küldött egy végzést, melyben kéri a cég vagyonára és kötelezettségére vonatkozó adatokat. A NAV 2016 májusában tette föl a törzsadathoz, hogy a cég kényszertörlés alatt áll. Kérdésem: a cégbíróság felé mit kell beküldenem, és milyen időpontokkal? A NAV felé mit kell beküldenem? Eddig évente adtam bevallást, és az eredménymérleget is elküldtem. Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Vargáné Ronczay Mária

Újabb cégtörlési rekord van mögöttünk Cikk

Újra csúcsra járatta a cégbíróság a vállalkozások törlését, amennyiben 5327 vállalkozást szüntettek meg Magyarországon áprilisban. Ez újabb cégtörlési rekordot jelent, az eddigi legrosszabb hónap 2015 szeptembere volt, amikor 5004 társaság jutott erre a sorsra. „Aggasztóbb azonban, hogy a cégalapítások száma még mindig stagnál” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Törvényességi felügyeleti eljárás Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy betéti társaság esetében ha az ügyész kezdeményezi az eljárást, mert a társasági szerződés nem felel meg az új Ptk.-nak, ha 30 napon belül benyújtják a megváltoztatott társasági szerződést, akkor is megbüntetik a beltagot? A bt. tevékenységet nem végez, a beltag súlyos beteg, a kültag 70 év feletti, idős ember. Sok év óta nincs bevételük, sem kiadásuk. Csupán a beltag néhány órás munkviszonyban dolgozik a bt.-nél, mert valamilyen jogviszonyban kell, hogy legyen a bt.-vel Mennyire hátrányos módja a bt. megszűnésének, ha törlik kényszertörléssel a céget? Ehhez az kell, hogy a törvényszék felhívására ne tegyenek eleget a társasági szerződés megváltoztatására való felhívásnak? Tartozásuk nincs, vagyonuk sincs. Üdvözlettel: L

Kényszertörlés Kérdés

Evás, kettős könyvvezetésű kft.-nek nincs bevétele, át kellene térnie taora. A kft. évek óta nem működik, végelszámolni kellene. Milyen következményei lehetnek, ha nem tesz semmit, a kényszertörlést megvárja? Jelenleg nincs tartozása, de abban a pillanatban, amint nem ad be egy bevallást vagy beszámolót, mulasztási bírságol a NAV. Ebben az esetben az ügyvezetőt eltilthatják 5 évre a cégvezetéstől?

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt., amely évek óta nem folytatott gazdálkodási tevékenységet, 2015. november 3-án átvett egy végzést a cégbíróságtól, hogy a végelszámolást megszünteti, és egyidejűleg megindítja a kényszertörlési eljárást. Azóta semmit nem kapott a cégbíróságtól. Kérdésem, hogy milyen bevallásokat kell beadni a NAV felé, és mi a kényszertörlés kezdő napja? (Fellebbezést nem adott be a bt.) Válaszát megköszönve: Barnáné

Csökkent a cégalapítások száma – újabb bizonytalansági tényező Cikk

Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, több, mint tavaly februárban, de kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. „A januári erőteljesebb jelzés után most csupán egy halovány utalást kaptunk arra, hogy lassan csökkenni kezd a megszűnések száma. Biztos trendről még mindig nem lehet beszélni” – mondja Pertics Richárd, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Újabb kényszertörlési hullám jöhet Cikk

Januárban 3596 vállalkozás szűnt meg Magyarországon. Hosszú idő óta először fordul elő, hogy kevesebb megszűnést regisztrál a havi cégstatisztika, mint egy évvel korábban. Egyetlen hónap adataiból persze nem lehet trendfordulóra következtetni, de az alaptendenciák arra utalnak, hogy idén a riasztóan magas megszűnési ráta végre csökkenhet. A kft.-k kötelező feltőkésítése ugyanakkor még közbeszólhat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close