hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Késett a cég a beszámolóval? Ezekre a szankciókra számíthat

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda
3

Milyen következményei vannak annak, ha egy társaság elmulasztja, illetve a május 31-ei határidőt lekésve küldi be 2018. évi beszámolóját? Összefoglaltuk.

Nagyon sok társaság az utolsó napokban nyújtotta be a 2018. évi éves beszámolóját, és nagy eséllyel számtalan társaság késik ezen kötelezettségének teljesítésével. Az az előző év tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a beszámolási kötelezettség elmulasztása a legdrasztikusabb adó és cégjogi eljárást, a kényszertörlést vonja maga után. Néhány éve ugyanis elkezdődtek az első eljárások, és elkezdődött szinte az összes 2018-at megelőző számviteli beszámolóját elmulasztó társaság kényszertörlési eljárása (illetve azt megelőző adószám törlése). Ezzel kapcsolatosan óriási kapkodás és ijedtség tapasztalható, pedig az idejében megfelelő képviselőhöz fordulók „könnyedén” úrrá lehetnek a kényszertörlés folyamatán, a kényszertörlési eljárás visszafordítható.

A beszámolóbenyújtás elmaradásának leggyakoribb okai:

♦ a társaság nem rendelkezik cégkapuval

♦ a cégkapu létrehozása sikertelen

♦ a könyvelés és a társaság összhangjának hiánya (nem ad információt a társaság; az információ nem kellő mennyiségű; hiányos a könyvelés a bizonylatok miatt, ezért nem lehet elkészíteni a beszámolót; a társaság vezetője nem hagyja jóvá a beszámolót)

♦ a társaság fantomizálódott – veszteséges, kényszertörlésre játszik, a tulajdonos elérhetetlen

♦ nem kapják meg az iratokat (például a társaság állandó meghatalmazottja egy magánszemély, aki idáig a leveleket a saját ügyfélkapujára kapta. 2019-től a cégkapun keresztüli kommunikációt kell a NAV-nak alkalmaznia, így mivel az állandó meghatalmazott nem rendelkezik cégkapuval, a társaság cégkapujára érkezik például a felszólítás a mérleg beadására, amelyet a társaság ügyvezetője nem nyit meg, mert például külföldi és nem érti mit kap, és nincs cégkapu megbízott).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja: késedelem esetén is kiköszörülhető a csorba, ugyanakkor visszafordíthatatlan következményei lehetnek a határidők elmulasztásának!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Zsolt,
a tavalyi, illetve idei év kényszertörlési gyakorlatából tanulva, azok a cégvezetők és könyvelők nagyon izgulnak, akik az utolsó pillanatban menekültek meg a kényszertörléstől vagy hasonló tapasztalatuk volt vagy követik az adózási szabályokat, ha nem kerül azonnal feltöltésre a beszámoló, akkor komoly következményei lehetnek (pl.: bírság, kényszertörlés...). A cikkel pont nem a riogatás volt a cél, hanem felhívni rá a figyelmet, hogy a késve benyújtott beszámoló nem fog azonnal törlési következményekkel járni. A késedelemre viszont senkit nem biztathat sem a könyvelője, sem a tanácsadója! A cikkbe így is finoman lettek a határidők hivatkozva, viszont mindenkinek ismernie kell, hogy milyen lehetséges szankciók vannak. A tavalyi évben volt olyan tapasztalat, hogy ősszel már tovább jutottak a bírságnál.
Üdvözlettel: Kocsis Zoltán

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Zsolt! Ha többen felhívnák erre a figyelmet, akkor talán kevesebb kényszertörlés lenne. Tavaly több ezer ( tudomásom szerint csaknem 10 ezer! ) kényszertörölt cég volt, nagy részük beszámoló be nem adása miatt. Sokkal többet kellene evvel foglalkozni minden fórumon.

Ruszin Zsolt

Június van. A bírság ősszel várható. Más országokban nincs ilyen tempójú beszámoltatás. A riogatás nem segít az olvasottság terén.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs