hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fokozott a NAV-ellenőrzési kockázat kényszertörölt partnerrel

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

Az adóellenőrzések egyik kiemelt területe idén a számlázó programok online adatszolgáltatása. Azon adóalanyok mellett, akiknek a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérése, azok is fokozottan érintettek lehetnek, akik belföldi beszerzésüket jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolították.

A NAV honlapján nemrégiben megjelent tájékoztatás szerint 2019. január 21-étől – kockázatelemzés alapján – olyan online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat ellenőriz elsősorban az adóhatóság, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről, vagy akiknek a szállítói között sok kényszertörlés alatt álló adózó van.

Az első kör ellenőrzése azonnal érthető, hiszen pont az az adatszolgáltatás lényege, hogy a NAV kiszűrje a „féllábas” ügyleteket. A kényszertörlés alatt álló partnerek kiemelését pedig valószínűleg az is indokolja, hogy – amint az korábban az Adózónán is megjelent (https://adozona.hu/tarsasagi_jog/50_szazalekkal_nott_a_kenyszertorlesek_szam_79P3M8) – 50 százalékkal emelkedett 2018. harmadik negyedévében a magyar vállalkozásokat érintő kényszertörlések száma.

A következőket érdemes megfontolni, hogy elkerülje a vállalkozás a kényszertörlési eljárás alatt álló partner miatti ellenőrzést, vagy legalább felkészüljön rá.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan érinti az áfalevonási jogot, ha a cég partnere kényszertörlés alatt áll, és hogyan csökkenthető az adókockázat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31