93 találat a(z) jogosultság cimkére

Katás vállalkozó nyugdíjjogosultsága Kérdés

Katás vállalkozó 50 000 forintot fizet főállásban. A nők 40 éves jogosultságba hogyan számít a katás biztosítottsága, és hogyan számít az öregségi nyugdíjba? Köszönöm a válaszukat.

Nyugdíjkedvezmények gyermekek után Cikk

A biztosítottak a kötelező társadalombiztosítás bevezetésével egyidejűleg gyermekeik után bizonyos kedvezményeket vehettek, vehetnek igénybe a nyugellátásuk megállapítása során.

Évekig altatták a nyugdíj ügyet, ez lett a vége Cikk

Megtagadta három népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az egyiket még 2011-ben nyújtották be LMP-s képviselők.

Táppénzes mehet-e nyugdíjba, nyugdíjas kaphat-e táppénzt? Cikk

Férfi munkavállaló – aki táppénzen van – június 3-án tölti be a 63. életévét, eléri a nyugdíjkorhatárt, szeretne nyugdíjba vonulni. A munkáltatónak mit kell tennie? Táppénz alatt kijelentheti a munkavállalót, majd vissza kell jelentenie munkaviszony melletti nyugdíjasként? Ha megszűnik a munkaviszony, nyugdíjat fog kapni a munkavállaló, és táppénzt nem? Az olvasó kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Így hat a nyugdíjra az arányos szolgálati idő Cikk

Mit jelent az arányos szolgálati idő és hogyan kell kiszámítani? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Csedjogosultság időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Várandós kismamát az orvos keresőképtelen állományba vett a szülés várható időpontját két hónappal megelőzően. Tudomásom szerint a várható szülési időpontot megelőző 28 nappal meg kell igényelnie a csedet. Kérdésem: mi a csed jogosultságának kezdő időpontja, a szülés tényleges időpontja, vagy az azt megelőző 28. nap? A csed összegének megállaptásánál melyik időponttól visszamenőlegesen számított harmadik hónap vége az irányadó időszak vége? Ugyancsak ez a kérdésem arra vonatkozóan is, hogy a folyamatos 180 nap biztosítási jogviszony meglétét melyik időponttól számítják? Mi van akkor, ha a szülés időpontjától visszamenőleg megvan a 180 nap, de az azt megelőző 28. naptól visszamenőleg nincs 180 nap folyamatos biztosítási jogviszonya a kismamának? Valóban igaz-e az, hogy amennyiben a kismama két hónappal a szülést megelőzően már táppénzen van, nem maradhat táppénzen a szülés napjáig, hanem az azt megelőző 28. naptól már csedet kap, és azt meg is kell igényelnie a szülés várható időpontjától visszamenőleg számított 28. naptól? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Nyugdíjjogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! 59 éves férfi vagyok, jelenleg magyar lakóhellyel és munkaviszonnyal rendelkezem. A magyar jogszabályok szerint 64,5 éves koromba mehetek nyugdíjba. Jelenleg kb. 30 év német és 6 év magyar szolgálati idővel rendelkezem. Van-e lehetőség a német szociális törvény szerint, hogy korábban nyugdíjba mehessek? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Számlázás, hulladékgazdálkodás Kérdés

Cégünk alanya a környezetvédelmi termékdíjnak. A lebontott csomagolást a környezetgazdálkodási társaság nem szállítja el, azt értékesítjük egy kft.-nek. Kérdésem: van-e jogosultságunk papírhulladék, üveghulladék értékesítéséhez? Köszönettel: Bálint Piroska

Korhatár előtti ellátásra való jogosultság 2014-ben. Példákkal Cikk

Bár a nyugdíjrendszer átalakítása miatt már nincs lehetőség arra, hogy az emberek a nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjat kapjanak, úgynevezett korhatár előtti ellátásra jogosultak lehetnek. Összefoglaltuk ennek feltételeit.

Számlakitöltő bejelentése(?) Kérdés

Tisztelt Cím! Nincs tudomásunk róla, hogy van ilyen kötelezettség, de tegnap hallottuk, hogy a NAV-nak be kell jelenteni a számla kitöltésére jogosultak adatait. Tisztelettel kérjük, hogy amennyiben egy cégnek ténylegesen van ilyen kötelezettsége, akkor ismertetni szíveskedjen a jogszabályi hátteret és a bejelentés módját.

Európai Egészségbiztosítási Kártya: hol, és mire jogosít? Cikk

Nyaralás idején szükségünk lehet az Európai Egészségbiztosítási Kártyára. Hol lehet kiváltani, milyen országokban használható, milyen ellátásokra jogosít? Összefoglaltuk.

Amit a nyugdíjba menetelről és a nyugdíj rögzítéséről tudni kell Cikk

Ki, mikor mehet öregségi nyugdíjba? Ki vásárolhat szolgálati időt? Mit jelent és milyen következménnyel jár a nyugdíj rögzítése? Összefoglaltuk.

Árvaellátásra, szülői nyugdíjra való jogosultság Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül járó hozzátartozói nyugellátások megállapításához mind az elhunyt jogszerző, mind pedig a nyugdíjigénylő részéről is egyidejűleg teljesülniük kell a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételeknek.

Külföldön született gyermek esetében családi kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy a külföldön született gyermek esetében igénybevehető-e a családi kedvezmény, ha az édesapa külföldi állampolgár (EU-s), Magyarországon keresettel, magyarországi lakcímmel nem rendelkezik, az édesanya magyarországi állampolgár, magyarországi állandó lakcímmel és munkahellyel, ahol a mai napig állományban van. A gyermek 2013. év októberében, Franciaországban született. Az anya a kifizetőhelyi munkahelyén keresztül került állományba. A szülők a gyermek születése előtt Franciországba utaztak, ahol a mai napig is tartózkodnak. A Magyar Konzulátuson keresztül folyamatban van a gyermek születésével kapcsolatos eljárás. Kérdésem: a gyermek után járó 91 napon túli magzati, és a megszületése után járó családi kedvezményt az anya igénybe veheti-e, mivel családi pótlékra egyébként jogosult lenne, de az ellátások igénylését a hivatalos iratok hiánya miatt még nem kezdeményezték? Köszönöm!

Korkedvezményes nyugdíj – új szabály január 1-jétől Cikk

Január 1-jétől a korábban bányász munkakörben dolgozók meghatározott feltételek mellett a korábbinál előnyösebb előírások mellett jogosultak korkedvezményes nyugdíjra. Ki jogosult még korkedvezményes ellátásra? Összefoglaltuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink