hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törvényen „kívüli” tb-ellátások: fáziskésésben a jogalkalmazók

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítás alaptörvényeként a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény szolgál. E jogszabály mindent tartalmaz, amit a biztosítási és járulékfizetési kötelezettségről, illetve az ezek által megalapozott ellátásokról tudni kell. Pontosabban, az 1998. évi hatálybalépésekor mindent tartalmazott, ugyanis az elmúlt csaknem húsz évben több olyan – alapvetően nem társadalombiztosítási – jogszabály is született, amely „önállóan” társadalombiztosítási jogállást, jogosultságot határoz meg.

Ennek egyik tipikus példája a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) szóló 2012. évi CXLVII. törvény. A jogszabály éveken keresztül teljesen önállóan határozta meg a kisadózók társadalombiztosítási jogállását, ellátásra való jogosultságát, ellátási alapját. Noha 2016 júniusától a főállású kisadózó biztosítására a Tbj.-ben is történik utalás (Tbj. 5. paragrafusa szerinti biztosítottá vált), de a biztosítására vonatkozó szabályokat (feltételek, bejelentés, biztosítás időtartama, annak szünetelése), illetve az ehhez kapcsolódó ellátási alapokat továbbra is a katatörvény tartalmazza. 

Az egyszerűsített foglalkoztatásról (efo) szóló 2010. évi LXXV. törvény szintén a Tbj.-től függetlenül rendelkezik az alkalmi munkavállalók, idénymunkások, illetve statiszták társadalombiztosítási jogállásáról.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben az efósokra vonatkozó szabályok részletezése mellett felhívjuk a figyelmet az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) megfizetésével foglalkoztatottak tb-státusza körüli jogértelmezési problémára.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink