hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj: ki kaphat, mikor éled fel?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
2

A hatályos társadalombiztosítási szabályok szerint özvegyi nyugdíjra az elhunyt jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa és az élettársa szerezhet jogosultságot.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság elbírálásakor külön kell vizsgálni az elhunyt jogszerzőre, valamint a hozzátartozóra vonatkozó jogosultsági feltételeket. Özvegyi nyugellátás kizárólag abban az esetben állapítható meg, ha mind a hozzátartozó, mind pedig az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek teljesülnek.

A hozzátartozók esetében a jogosultsági feltételek attól függnek, hogy az elhunyt jogszerzővel a halál bekövetkezésekor, milyen családjogi jogviszonyban álltak. Ennek megfelelően:

-         ha a hozzátartozó az elhunyt jogszerzővel házastársként élt együtt, úgy abban az esetben az özvegyi nyugdíjra való jogosultsági feltétel, hogy az elhunyt jogszerző a halála időpontjában saját jogú nyugdíjas legyen, vagy, amennyiben nem volt saját jogú nyugdíjas, úgy abban az esetben a halála időpontjában betöltött életkorához előírt szolgálati időt megszerezte;

-         ha a hozzátartozó az elhunyt jogszerzőtől elvált, vagy a házastársától külön élt, özvegyi nyugdíjra – a jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek fennállása esetén – abban az esetben lehet jogosult, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg;

-         ha a hozzátartozó az elhunyt jogszerzővel élettársi jogviszonyban élt, kizárólag abban az esetben lehet jogosult özvegyi nyugdíjra – a jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek fennállása esetén –, ha élettársával annak haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt, feltéve, hogy az együttélésük – vagy annak akár csak egy része – alatt özvegyi nyugdíjban nem részesült. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen feltételeket ír elő a törvény az elhunyt jogszerzőre, mikor jár állandó özvegyi nyugdíj, továbbá mikor éled fel az ideiglenes özvegyi nyugdíj!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Winkler Róbert

Tisztelt csilla55!

Féléled az özvegyi nyugdíja annak, akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az arra jogosító feltételek - pld. nyugdíjkorhatár betöltése - valamelyike a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül bekövetkezik. Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíj-korhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani.
1994. évben a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény szabályozta a nyugellátásra való jogosultságot, az öregségi nyugdíjkorhatárt. Az említett törvény meghatározta, hogy a férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 60. életév.
Levele szerint Őn az idéntől lesz jogosult öregségi nyugdíjra, ezért valószínűsítem, hogy Ön 1954. évben született, az öregségi nyugdíj tekintetében a nyugdíjkorhatára a 63 életév betöltését követő 183 nap. Felhívom a figyelmét, hogy az előzőleg említett jogi szabályozás alapján viszont az özvegyi nyugdíja feléledése tekintetében az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár a 60-ik életév betöltése, amelyet Ön vélhetően 2014. évben töltött be. Amennyiben az özvegyi nyugdíja megszűnése és a 60-ik életéve betöltése között kevesebb mint tíz év van, úgy abban az esetben a korábban megszűnt özvegyi nyugdíja feléled, az megilleti Önt ismételten.

csilla55

feleségem 1994-ben meghalt, akkor 2 kiskorú gyereket neveltem, kaptam az özvegyi nyugdíjat.
Az idén öregségi nyugdíjba megyek, kérhetem e az özvegyi nyugdíjat? Persze már felnőtt gyermekeim vannak,akik után kaptam az özvegyit.Vagyis feléled e az özvegyi ?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink