285 találat a(z) jövedéki adó cimkére

NAV-tájékoztató a jövedékiadó-változásokról Cikk

A jövedéki adót érintő, 2019. január 1-jétől hatályos változásokról tett közzé tájékoztatót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy családi gazdaságban vezetőváltás történt, illetve egyidejűleg tagok léptek ki és új tagok léptek be. A területalapú támogatást az új vezető igényelte meg a családi gazdaság használatában lévő földterületek alapján. Ebben az esetben a kilépő tagokra vonatkozóan kell-e a támogatást arányosan bevételnek tekinteni, ha az igénylés előtt történt a kilépésük? A felhasznált gázolaj jövedéki adójával kapcsolatos visszaigénylést hogyan kell benyújtani a vezetőváltás miatt? (Évente egyszer igénylik.) A családi gazdaság korábbi vezetőjének nevében kiállított bevételi számlák ellenértéke a váltást követően folyt be a bankszámlájára, ezeket a kilépő tagokra jutó jövedelem megállapításakor hogyan kell figyelembe venni? Korábban felvett, eszközbeszerzéshez kapcsolódó hitelek törlesztését a bank kizárólag a korábbi vezető bankszámlájáról történő utalással fogadja el, a biztosítások a gépekre vonatkozóan ezért az ő nevén maradtak. Kérdésem, ezeket a tételeket el lehet-e számolni a családi gazdaságban?

Jövedéki adó előlege Esemény

Jövedéki adó visszaigénylésének időszaka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját kamionnal fuvarozást végez (saját magának és megbízói részére egyaránt). Eddig nem igényelte vissza a jövedéki adót, most tenné meg 2018-ra vonatkozóan visszamenőleg. A törvény szerint ezt az adózó megteheti havi, negyedéves és éves időszakokban. Kérdésem, hogy van-e lehetőség arra, hogy az idei évben 1-3. hóra és 4-6. hóra negyedéves visszaigényléssel, míg 7. hótól kezdődően havi visszaigényléssel él az adózó? Üdvözlettel: Pintér László

Jövedéki adó, villamos energia Kérdés

Egy kft. napkollektor parkot hozott létre, ahol napenergia segítségével villamos energiát állít elő. Ezt a megtermelt villamos energiát egy ezzel foglalkozó kereskedő cégnek adja el (aki majd tovább értékesíti). Kérdés: a villamosenergia-előállítónak van-e jövedéki adó fizetési kötelezettsége? Válaszukat köszönöm!

Jövedéki adó előlegének befizetése Esemény

Közösségen belüli jövedékitermék-beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk közösségen belüli jövedékiadó-köteles termékeket szerez be, amelyek Magyarországon adóraktárba kerülnek. Az lenne a kérdésem, hogy az áfabevallás 16. sorában a közösségen belüli beszerzés után fizetendő adót mikor kell szerepeltetni? A teljesítést tanúsító számla kibocsátásakor, vagy amikor az adóraktárból szabad forgalomba bocsátásra kerül a termék? Az áfabevallás 48-as sora arra utal, hogy a közösségen belüli jövedékitermék-beszerzés esetén az adó alapját meg kell növelni a jövedéki adó összegével. Kire vonatkozik ez? Akkor is meg kell ezt tenni, ha adóraktárba kerül a beszerzést követően a termék? Válaszát előre is köszönöm.

Jövedéki adó: bírságolt a NAV, itt a tavalyi mérleg Cikk

A jövedéki eljárások esetszáma és a jogerősen megállapított bírságok összege is csökkent tavaly: 11,6 ezer esetre jutott 7,45 milliárd forint bírság, szemben az egy évvel korábbi 13,2 ezer esetre jutó 8,4 milliárd forintos bírsággal – írja a Világgazdaság hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közölt adatok alapján.

Nő a cigi és csökken a motorok adója Cikk

Az adótörvények július 20-án megszavazott módosítása jövedéki adóban a cigaretta és fogyasztási dohány adómértékének többlépcsős emelését, regisztrációs adóban pedig a motorkerékpárok adótételének csökkentését tartalmazza. Ezen túl a jövedéki törvény egyéb módosításai adminisztrációcsökkentésre, valamint jogtechnikai pontosításokra irányulnak.

Növelnék a cigaretta adóját, szigorítanák a bevándorlási különadót Cikk

A többi között az adótörvény-, az infótörvény, a magánélet védelméről valamint a gyülekezési jogról szóló törvények, a választási törvény és a Bethlen Gábor Alapról szóló jogszabály módosításán is változtatásokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtöki ülésén.

Nettó árbevétel, NAK Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a vállalkozó tárgyévet megelőző lezárt üzleti év nettó árbevétele után kéri megfizetni a tagdíjat. A nettó árbevételbe beletartozik-e a területalapú támogatás, mely december 31-éig mindig csak előleg, egyáltalán beletartozik-e? A gázolaj után járó jövedéki adó bele számít-e? Többletként elhasznált gázolaj, melynek a jövedéki adóját nem lehetett visszaigényelni, levonható-e a NAK-nak fizetendő nettó árbevételből? Válaszát köszönöm szépen.

Jövedéki adóelőleg befizetése Esemény

Jövedéki adó – sörértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Étteremben szeretnénk kézműves sört értékesíteni. Milyen bejelentési, bevallási kötelezettség alá tartozunk? Kell-e egyáltalán jövedéki adót fizetnünk? Van-e bejelentési, engedélyezési kötelezettségünk? Válaszát köszönöm: Tamásiné

Módosítaná az áfa és a jövedéki adó szabályait az Európai Bizottság Cikk

Az Európai Bizottság javaslatot tett a hozzáadottérték-adóra (általános forgalmi adó – áfa) vonatkozó szabályok módosítására, valamint az alkoholra kivetett jövedéki adóra vonatkozó uniós szabályok reformját szorgalmazza – közölte az uniós bizottság.

Jövedéki adó befizetése Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close