30 találat a(z) ingyenes juttatás cimkére

Fodrászüzlet Kérdés

Készpénz karácsonyra Kérdés

Ingyenes juttatások, szolgáltatások adójogi megítélése veszélyhelyzetben Cikk

A koronavírus-járvány második hulláma miatt ismét kihirdetett rendkívüli jogrendre, veszélyhelyzetre tekintettel cikkünkben összefoglaltuk a járvány elleni védekezéssel összefüggő ingyenes termékátadásokra, szolgáltatásokra vonatkozó különleges adózási tudnivalókat.

Koronavírus: így kell adózni a munkáltató által biztosított teszt juttatása után Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a munkavállaló számára a munkáltató által biztosított koronavírusteszt adózásáról.

Hőségriadó: így kell védekezniük, és utána adózniuk a munkáltatóknak Cikk

A vakációzók örömére végre itt a nyár, ám a robbanásszerűen beköszöntött kánikulában a munkahelyeken csorog a veríték, csökken a koncentráció, védekezni kell. Kinek, mi a teendője?

Adóalap kivás és taós cégek közötti osztaléknál és ingyenes juttatásnál Cikk

A kisvállalati adó rendszere az adóalap elemeit részben a társadalombiztosítási és szociális hozzájárulási adó szabályokra hivatkozással, részben pedig a társasági adó egyes adóalap-korrekciós tételeinek átemelésével határozza meg. Cikkünkben a társasági adóból talán a leggyakrabb „felhívott” két módosító tétellel foglalkozunk: az osztalék és az ingyenes juttatások adóalapra gyakorolt hatását elemezzük.

Ingyenes juttatások (támogatások) kezelése a tao-alapnál Cikk

Írásunk a társaságiadó-bevalláshoz kapcsolódóan az ingyenes juttatások, pénzbeli támogatások különböző eseteit és azok adóalapnál történő figyelembevételét mutatja be.

Közcélú adomány, ingyenesen nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaságunk egyik fő beszállítója (EU-tagállamban letelepedett) 1 euró értéken bérbe ad részünkre orvosi gépet. A köztünk lévő bérleti szerződésben a bérbeadó megnevez egy intézményt – mint végfelhasználót –, ahová az eszközt társaságunknak ki kell helyezni. Kérdésem, hogy cégünk és a végfelhasználó között milyen szerződést kell kötni ahhoz, hogy az ügylet a közcélú adomány (ingyenesen nyújtott szolgáltatás) kategóriába tartozzon, ne legyen áfafizetési kötelezettség a bérbeadás piaci értéke után? Az adományozott közhasznú alapítvány, melyet nonprofit szervezet hozott létre. Az adományozott a "haszonkölcsön-szerződés" megkötését szorgalmazza, mely a benne foglalt tartalom alapján adományozási szerződés. Válaszát előre is köszönöm.

Vadásztársaság adókötelezettsége tag részére ingyenes juttatás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaság az egyik tagjának jó munkájáért cserébe szeretne egy bikát ajándékozni. Érdeklődni szeretnék, hogy ezen ajándékozás milyen áfa- és egyéb adófizetési kötelezettséggel jár a társaság számára? Válaszukat előre is köszönve, tisztelettel: Rajnicsné

Üzleti ajándék minimális összegért Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiállításon az értékesítő kvázi ingyenes ajándékot adna bizonyos értékhatár feletti vásárláskor. Ezt a számlán úgy tüntetné fel, hogy az értéke 1 Ft, vagy 100 Ft. Ezzel megúszható az ingyenes juttatás? Köszönöm válaszukat.

Adománygyűjtés adózása II. Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Köszönjük szépen a válaszát. A művészek a "hirdetésüket" a mi honlapunkon teszik közzé, ezért fogjuk leszámlázni nekik a jutalékot abból a pénzből, amit a támogatók a mi kft.-nk számlájára átutalnak. Csak még az nem világos teljesen, hogy ha az adományoknak több típusa/válaszható összege van, és esetleg a magasabb összeget utalja valaki azért, hogy letölthessen valamilyen anyagot a támogatásáért (ezt a letöltést is a mi honlapunkról tölti le), akkor ezt a plusz "kedvességet", amit kap a magasabb támogatásért, adhatjuk-e ingyenesen. Vagy ezt a szolgáltatást (mivel a mi honlapunkról tölti le) le kellene-e számláznunk nekünk, mint kft.-nek? Hiszen a pénz is hozzánk folyik be. Majd a jutalékunk levonása után természetesen továbbutaljuk a művésznek. Köszönjük szépen a segítséget!

"Ingyenes" gépkihelyezés esetleges adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kávé forgalmazásával foglalkozik, kizárólag vendéglátó egységek részére. A megkötött – határozott időre szóló – szerződésben a partner kötelezettséget vállal arra, hogy a kávét kizárólag cégünktől szerzi be a szerződés időtartama alatt (általában 3 év), az előre megállapodott minimális mennyiségben. Vállalja, hogy ezen idő alatt csak a cég logóját tartalmazó (vagy sima, logó nélküli) csészékben szolgál ki. Ezek fejében cégünk a tulajdonunkban maradó kávégépeket és darálókat ad át "ingyenes" használatra a partnernek. Ezen túl előre kikötött mennyiségben, 99%-os árkedvezményt biztosítva céglogós csészékkel és egyéb marketingeszközzel is ellátjuk. Valamint gondoskodunk a gépek folyamatos szervizeléséről is. A szerződésben a kávéár úgy kerül megállapításra, hogy fedezetet nyújtson a kávé beszerzési árára, a kihelyezett gép értékcsökkenésére, a várható szervizköltségre és a 99%-os kedvezménnyel eladott csészékre. Erről a szerződés megkötése előtt egy gazdaságossági számítás készül, mint megtérülési kalkuláció. Amennyiben a partner nem teljesíti a vállalt mennyiséget, gépbérleti díjat számlázunk felé. Mi az ügylet áfabeli megítélése? A kávéárban megtérülő vagy a külön számlázott gépbérlet, illetve a logós csészék reklámértéke ellentételezi-e az ingyenes kihelyezést, vagy felmerülhet áfafizetés? Mi a helyes számlázási/számviteli gyakorlat? Mi a helyzet, ha a vállalt vásárlási mennyiség nem teljesül, de a bérleti díj számlázása elmarad?

Előállított termék selejtezése milyen értéken történik? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pékség naponta süti a pékárukat. A nap végén megmaradó árukat egy magánszemély viszi el ingyen az állatainak. Kérdéseim: 1.) A cég könyvelésénél az alapanyagokat 511-re könyveljük. A selejtezett árukat milyen összeggel vezessük át 86-ra? Hogyan kell kiszámítani a bekerülési értéket? Munkabérekkel kell számolni? 2.) Amennyiben ingyenesen adja át a terméket, akkor van-e más könyvelési teendőnk? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk? Ha igen, akkor mi alapján? Kérem, a fenti kérdésekre gyakorlatias választ adni szíveskedjenek!

Ingyenes juttatás magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknek lesz egy olyan szerződése, hogy bontott oszlopot ad magánszemélynek, amit vállalkozóval le is fogunk ásatni. Térítés nélküli eszközátadás és szolgáltatásnyújtás lesz. Hogyan adózzuk, milyen adat kell a magánszemélytől? Áfás összeg lesz a nettó egyéb jövedelem? Bruttósítjuk az szja miatt, és erre fizetjük meg a 22 százalék ehót? Vállalkozó számlája NI lesz! Köszönöm megtisztelő válaszát!

Szponzor sportruházatot ad Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fitneszstúdiót üzemeltető kft. nyitott, egész napos sportrendezvényt szervez vendégek fellépésével. Egy sportruházat-kereskedelmi cég szponzorálja a sportnapot olyan módon, hogy sportruházatot ad ingyenesen a fitnesz kft.-nek. Kérem, ha lehetséges, szíveskedjenek tájékoztatást adni arról, hogy ezt számlával milyen módon kell dokumentálni. A szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close