hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóalap kivás és taós cégek közötti osztaléknál és ingyenes juttatásnál

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A kisvállalati adó rendszere az adóalap elemeit részben a társadalombiztosítási és szociális hozzájárulási adó szabályokra hivatkozással, részben pedig a társasági adó egyes adóalap-korrekciós tételeinek átemelésével határozza meg. Cikkünkben a társasági adóból talán a leggyakrabb „felhívott” két módosító tétellel foglalkozunk: az osztalék és az ingyenes juttatások adóalapra gyakorolt hatását elemezzük.

Kivás cég társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozástól osztalékot kap

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) rendelkezései szerint az adóalap megállapításakor csökkentő tételként kell figyelembe venni a kapott (járó) osztalék címén az adóévben elszámolt, a külföldön megfizetett (fizetendő) adó összegével csökkentett bevétel összegét [Katv. 20. § (4) bekezdés b) pont].

Az adóalap-csökkentő tétel alkalmazását nem befolyásolja az osztalékot fizető társaság adózási módja (társasági adó, kisvállalati adó). 

Kivás cég társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozásnak osztalékot fizet

A Katv. 20. § (3) bekezdés b) pont értelmében az adóalap megállapításakor növelő tételként kell figyelembe venni az adóévben jóváhagyott fizetendő osztalék összegét (ide nem értve a kisvállalati adóalanyiságot megelőző adóévek adózott eredménye és eredménytartaléka terhére a kisvállalati adóalanyiság időszakában jóváhagyásra kerülő osztalékot).

A hivatkozott előírás szerint, ha egy kivaalany osztalékot hagy jóvá – akár magánszemélynek, akár társaságnak –, ezzel az összeggel meg kell növelnie az adóalapját.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan módosítja az adóalapot, ha taós cég kap osztalékot kivástól, illetve ad kivásnak, továbbá milyen hatással van az adóalapra az ingyenes juttatás!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

61/2020 (III. 23.) kormányrendelet

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ekho szüneteltetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close