hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingyenes juttatások (támogatások) kezelése a tao-alapnál

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Írásunk a társaságiadó-bevalláshoz kapcsolódóan az ingyenes juttatások, pénzbeli támogatások különböző eseteit és azok adóalapnál történő figyelembevételét mutatja be.

Az ingyenes juttatások (támogatások) csoportosítása

A támogatásokat a cikkben a következők szerint csoportosítottam:

– a juttatás formája szerint; amely lehet pénzbeli támogatás, ellenérték nélküli eszközátadás, ellenérték nélkül nyújtott szolgáltatás, ellenérték nélkül átvállalt kötelezettség és az ezekhez kapcsolódó általános forgalmi adó;

– a juttatás jogcíme szerint; amely lehet adomány, jogszabály alapján adott támogatás, egyéb támogatás,

– a juttatás célja szerint; amely lehet költségek ellentételezésére nyújtott támogatás, fejlesztési célú támogatás, végleges pénzeszközátadás.

Nem sorolom a támogatások közzé a szerződésen alapuló – konkrét termékhez, anyaghoz, áruhoz, szolgáltatásnyújtáshoz közvetve kapcsolódó, nem számlázott –, utólag adott (fizetendő) engedményt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a támogatások juttatónál való elszámolására és a kapott támogatások elszámolására vonatkozó főbb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számviteli feljegyzés, "vegyes" bizonylat kellékei

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vásárolt szoftver

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close