hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hőségriadó: így kell védekezniük, és utána adózniuk a munkáltatóknak

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A vakációzók örömére végre itt a nyár, ám a robbanásszerűen beköszöntött kánikulában a munkahelyeken csorog a veríték, csökken a koncentráció, védekezni kell. Kinek, mi a teendője?

Az országos tisztifőorvos szerdától vasárnap éjfélig elrendelte a legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást, mivel várhatóan a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Ilyenkor az egyéni védekezésre ajánlott intelmek szerint fontos, hogy legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, mindenki ügyeljen a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Emellett hőségnapokon a munkahelyeken is rendkívüli intézkedéseket kell tenni.

A munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) szerint, ha a munkahelyiségben műszakilag megoldhatatlan az elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegő vagy klíma biztosítása, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében szervezési intézkedéseket kell tenni. Ha a zárttéri és szabadtéri munkahelyi korrigált effektív hőmérséklet a 24 Celsius-fokot meghaladja, egészségvédelmi eszközöket kell alkalmazni, illetve védőitalt kell juttatni, munkavédelmi oktatást kell tartani. Szabadtéri munkahelyen a munkavállalók hőség elleni védelméről a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, pihenési lehetőséggel, védőitallal kell gondoskodni.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

A korrigált effektív hőmérséklet olyan mutatószám, amely az adott hely levegőhőmérsékletén, a levegő relatív nedvességtartalmán és a légsebességen kívül még a hősugárzást is figyelembe veszi a munkahelyen.

Kérdés, hogy az ilyenkor ingyenesen biztosított juttatásokra milyen adózási szabályok vonatkoznak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vonatkozó adózási szabályokat, kitérve az áfára is.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket is! Hőségriasztás – ezekre kell figyelni

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5