hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hőségriadó: így kell védekezniük, és utána adózniuk a munkáltatóknak

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A vakációzók örömére végre itt a nyár, ám a robbanásszerűen beköszöntött kánikulában a munkahelyeken csorog a veríték, csökken a koncentráció, védekezni kell. Kinek, mi a teendője?

Az országos tisztifőorvos szerdától vasárnap éjfélig elrendelte a legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást, mivel várhatóan a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Ilyenkor az egyéni védekezésre ajánlott intelmek szerint fontos, hogy legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, mindenki ügyeljen a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Emellett hőségnapokon a munkahelyeken is rendkívüli intézkedéseket kell tenni.

A munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) szerint, ha a munkahelyiségben műszakilag megoldhatatlan az elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegő vagy klíma biztosítása, a munkavállalók egészségének megóvása érdekében szervezési intézkedéseket kell tenni. Ha a zárttéri és szabadtéri munkahelyi korrigált effektív hőmérséklet a 24 Celsius-fokot meghaladja, egészségvédelmi eszközöket kell alkalmazni, illetve védőitalt kell juttatni, munkavédelmi oktatást kell tartani. Szabadtéri munkahelyen a munkavállalók hőség elleni védelméről a munkavégzés jellegének és a munkakörülményeknek megfelelő műszaki megoldásokkal, munkaszervezéssel, egyéni védelemmel, pihenési lehetőséggel, védőitallal kell gondoskodni.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

A korrigált effektív hőmérséklet olyan mutatószám, amely az adott hely levegőhőmérsékletén, a levegő relatív nedvességtartalmán és a légsebességen kívül még a hősugárzást is figyelembe veszi a munkahelyen.

Kérdés, hogy az ilyenkor ingyenesen biztosított juttatásokra milyen adózási szabályok vonatkoznak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vonatkozó adózási szabályokat, kitérve az áfára is.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket is! Hőségriasztás – ezekre kell figyelni

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Részmunkaidős ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Munkába járás igazolása vállalkozónál kijárási tilalom idején

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Cégcsoporton belül átirányítás a 47/2020 és 61/2020 tekintetében

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close