43 találat a(z) ingatlanfelújítás cimkére

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Külföldi adóalany magyarországi bejelentkezés szabályai Kérdés

Több banknál is elérhető már az 5,9 százalékos személyi hitel Cikk

Megjöttek az új kormányrendelt szerinti kölcsönök: több banknál is elérhető az 5,9 százalékos személyi hitel, elsőként az OTP Bank, a K&H Bank, és a Takarékban kínálja az 5,9 százalékos személyi kölcsönt., olvasható a Bank360.hu elemzésében.

Fejlesztési tartalék feloldása támogatásból megvalósult beruházásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozó a takarmánytároló épületét felújíttatta, korszerűsíttette. A felújítás 2019-ben megtörtént. A felújításra az egyéni vállalkozó támogatást igényelt, a támogatás összegét viszont csak 2020-ban kapta meg. A támogatástartalom a beruházási érték 50 százaléka. A vállalkozó 2016-ban fejlesztési tartalékot képzett. Kérdésem, hogy feloldható-e a fejlesztési tartalék erre a beruházásra? Ha igen, melyik évben és milyen mértékben? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldön végzett ingatlanfelújítás, magyar alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk építészeti tervezéssel foglalkozik, belföldi áfaalany. Tervező alvállalkozóként veszünk részt egy Ukrajnában fekvő ingatlan építésim felújítási munkáiban. Építési-szerelési munkát nem végzünk. Megbízónk, a fővállalkozó, magyarországi adóalany. Kérdésem, hogy ebben az esetben jogosultak vagyunk-e a tervezési díjat áfamentesen számlázni a belföldi fővállalkozónak, az ingatlan fekvése miatt, mint az áfatörvény területi hatályán kívül végzett szolgáltatást? Ha mi is foglalkoztatunk további tervezési alvállalkozókat – ugyanennek a szerződésnek a keretében –, őket is így lehet-e minősíteni? Az alvállalkozói szerződésen, az elvégzett munka dokumentációján és az azt elfogadó igazoláson kívül milyen igazolások, nyilatkozatok szükségesek a számla kibocsátásához? Köszönettel.

Ingatlanfelújítás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. által vásárolt ingatlan jelen pillanatban lakóház, udvarként van nyilvántartásban, de a lakóház, udvar átminősítése folyamatban van, a kérelem be van adva az önkormányzat felé. Amennyiben az átminősítés előtt felújítására vásárolunk anyagokat: nyílászárót, térkövet stb., amelyek ott kerülnek beépítésre, de a felújítási munkálatokra csak az átminősítés után kerül sor, levonható-e ezeknek a számláknak az áfája, ha a jövőben telephelyre kerül beépítésre, de most csak előkészítés miatt kerülnek raktározásra? Köszönöm a segítségét! üdv: Csé

Ingatlanfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. idegen ingatlanon – földhivatalnál lakóingatlanként bejegyzett – felújítást végez. A felújítás után az ingatlant üzletként fogja használni. A felújítási számlák áfatartalmát visszaigényelheti-e a kft.? Köszönettel.

Magánszemélytől bérelt ingatlan felújítása, majd visszaadása Kérdés

Kft. bérel egy ingatlant (nem lakóingatlan, hanem szálláshely) magánszemélytől, melyen elvégzett nettó 10 millió forint összegű beruházást. A kft. a beruházás áfáját visszaigényelte, és a beruházásra a könyveiben 6 százalékos értékcsökkenést számolt el. Bérleti díjat rendesen fizetett. Most, 4 év után az ingatlant visszaadja a kft. Kérdés, hogy mi a legkedvezőbb megoldás, ha erről előzetesen nem kötöttek megállapodást? Hogyan kell kiszámlázni vagy visszaadni, és melyik esetben milyen adóvonzata van a kft.-nél és a magánszemélynél?

Ingatlanfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy ügyfelem (kft.) magánszemélytől vásárolt ingatlant újít fel. A felújítással kapcsolatban felmerült kiadások áfáját levonásba helyeztük. A kft. az ingatlant hasznosítani szeretné, felújítás után bérbe fogja adni különböző cégeknek, magánszemélyeknek. Kérdésem, hogy a jelenleg göngyölített áfavisszaigényelhető-e, amennyiben a bérbeadás tekintetében nem jelentkezett be az áfakör hatálya alá? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlanfelújítás: áfa visszaigénylése Kérdés

Kedves Lea! Köszönöm válaszát (Ingatlanfelújítás: áfa visszaigénylése, Dátum: 2019.10.07., 22:10:58). Az alábbiakban kérném még a véleményét: Tételezzük fel, hogy 2019-ben a végleges visszaigénylési arány 70%, 2020-ban 80%. Az aktiválás 2020-ban lesz. Az első részszámlánál (2019-es számla) alkalmazott arány 70%, a 2. részszámlánál (2020-as számla) alkalmazott arány 80% lesz. Ingatlan esetén 20 év a visszaigénylési arány figyelési időszaka. Ebben az esetben egy felújításhoz kapcsolódóan két arányt kell figyelnem? Köszönettel: Mónika

Ingatlanfelújítás: áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. irodaingatlanát felújítja, az ingatlan bérbeadás célú, a bérbeadásra adókötelezettséget választott, de nem adja bérbe teljes mértékben, mert saját maga is oda helyezi a székhelyét. A kft. végez adóköteles és adómentes tevékenységet is, visszaigényelhető áfáját ennek megfelelően arányosítja. A felújítás nagy értékű, aktiválni fogja a kft. A kivitelezővel megállapodtak, hogy részszámlákat állíthat ki. A felújítás befejezése 2020-ban várható. A 2019. 09-ben kiállított I. részszámla áfáját levonásba helyezheti-e a kft. a szeptemberi áfabevallásában? Mivel ő maga is beköltözik az ingatlanba, szükséges-e a részszámla áfatartalmát arányosítania? Köszönettel: Mónika

Ingatlanfelújítás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (áfás) ingatlancsoportot üzemeltet, melyet jelenleg bérbe ad. Az ingatlan-bérbeadás tekintetében nem élt a tevékenység áfássá tételével. Az adózó a fent nevezett ingatlanon értéknövelő beruházást indít, a beruházás kezdete a 2019. év, mely évben szakaszszámlák befogadására is sor kerül, tervezett befejezése 2020. 02. hó, mely után az értéknövelés használatba vételre (aktiválásra) kerül. Az ingatlan egy részét a beruházást követően az egyéni vállalkozás üzemelteti áfaköteles tevékenység keretében, a fennmaradó részt bérbe adja továbbra is. A bérbeadásra vonatkozóan a vállalkozó 2020-tól (2019. végi bejelentéssel – több mint 4 év után) él e tevékenység áfássá tételével. Kérdés: a felvázolt körülmények figyelembevétele mellett a vállalkozás a beruházás tekintetében visszaigényelheti-e a számlákban (nem építésiengedély-köteles) felszámított áfa összegét teljes egészében (tekintettel arra, hogy a beruházás 2020-tól teljes egészében kizárólak áfaköteles tevékenységet szolgál)?

Nem lakóingatlan felújításának áfamértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem magánszemély részére végez nem lakóingatlan (garázs) felújítást. Ebben az esetben mekkora az áfa mértéke? Válaszát előre is köszönöm!

Másfélmilliárd forint tájházak felújítására Cikk

A Népi Építészeti Program idén 1,5 milliárd forint keretösszegből valósul meg a Teleki László Alapítvány gondozásában. A program célja a felújítások támogatása mellett a hagyományos építési technológiák fenntartása, a mesterségbeli tudás átörökítése és kiemelten fontos, hogy a felújítások hagyományos szerkezetek alkalmazásával valósuljanak meg – írja az Octogon.hu építészeti magazin.

Beruházás járulékos költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfélkörünkbe tartozó vállalkozások egy több hrsz. alatt bejegyzett ingatlantömbben rekonstrukciós beruházást folytatnak. A tulajdonukban lévő ingatlanrészben bérlők üzemeltetnek üzlethelyiségeket, melyeket az ingatlan felújítása miatt át kellett költöztetni az ingatlan más vállalkozás tulajdonában lévő részébe, melynek érdekében a beruházók bérleti szerződést kötöttek az ingatlanrész tulajdonosával, majd a bérlők igényei szerinti átalakításokat végeztek a bérbevett területen. Az átköltözés után a beruházók a bérleti díj egy részét továbbszámlázzák a bérlőik felé. Kérdéseink: 1.) A bérelt ingatlanon végzett átalakítások értékét idegen ingatlanon végett beruházásként kell aktiválni, majd a bérleti szerződés megszűnése után a könyvekből kivezetni? 2.) Az üzlethelyiségek átköltöztetése miatt felmerült, nem továbbszámlázott bérleti díj az alapberuházás bekerülési értékét növelő tétel? 3.) A bérlők felújítás miatti bevételkiesésének megtérítése része a bekerülési értéknek, vagy költségként, ráfordításként könyvelendő? 4.) Az épület közös tulajdonban lévő részein (például tartószerkezet, homlokzat) végzett helyreállítási munkák költségei teljes egészében, vagy a tulajdoni hányad arányában számolhatók el a beruházás részeként? Mivel a beruházó cégek beolvadással történő átalakulása 2019. április 30-án megtörtént, amennyiben mód van rá, kérjük szíveskedjenek kérdésünkre rövid határidőn belül válaszolni. Szakértő segítségüket tisztelettel köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close