A nap kérdése: hogyan számolhatja el magánszemély a bérbe adott ingatlan felújítási költségét?

  • adozona.hu

Magánszemély bérbe adja a családi házának legalsó (szuterén) szintjét, mely a teljes alapterület nagyjából harmada. 2023-ban hőszigetelték a házat, 3 millió forint értékben. Érvényesítheti a magánszemély a kiadás egyharmadát a bérbeadásból származó bevételével szemben, azaz éves szinten körülbelül 20 ezer forint számolható el költségként (1 000 000*0,02), vagy van-e lehetőség nagyobb összegű költségelszámolásra? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A hőszigetelés területarányos igazolt költségének (1 millió forint) elszámolására választható értékcsökkenési leírás (a kérdésben leírt módon), vagy a felmerülés évében – legfeljebb az éves bérleti díj mértékéig – a területarányos teljes összeg elszámolása költségként (szja-törvény 11. számú melléklet II./2. pont).

Ugyanakkor az szja-törvény 17. paragrafus (3) bekezdésének ab) pontja értelmében a bérbeadásból származó bevétellel szemben elszámolható a hasznosított alapterület arányában (1/3) a családi ház igazolt szerzési értéke (értékcsökkenés-alap) alapján is értékcsökkenési leírás, ha korábban azt még nem számolták el – mutat rá válaszában szakértőnk. Ebben az esetben a hőszigetelés területarányos költségével (1 millió forint) növelhető az említett értékcsökkenés-alap, vagy a felmerülés évében – legfeljebb az éves bérleti díj mértékéig – is választható a területarányos teljes összeg elszámolása költségként.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink