87 találat a(z) ingatlanadó cimkére

Települési adókkal trükköznek az önkormányzatok Cikk

Szeptemberig 34 további település vezetett be települési adót a koronavírus hatásainak enyhítését célzó települési adókivetési tilalom 2023. január 1-jétől történt feloldásának eredményeképpen. Egyes esetekben nemcsak az adómértéket emelték, hanem a helyi építési szabályzat módosításával egyes telkek övezeti besorolását is megváltoztatták, sokszor magasabb adófizetési kötelezettséggel sújtva az ingatlan tulajdonosát – hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében Barta Bettina, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje.

Adót növelne, kedvezményeket vonna meg, különadót vezetne be, csökkentené az üdülési utalványra jogosultak körét a román kormány Cikk

Közvitára bocsátotta a román kormány ma a költségvetési hiány csökkentése érdekében bevezetendő adóügyi intézkedések tervezetét: a Ciolacu-kabinet forgalmi adót vetne ki a bankokra és a nagyvállalatokra, az úgynevezett mikrovállalkozásokra, valamint részlegesen megszüntetné több ágazat adókedvezményeit.

Milyen típusú helyi adók terhelik a vállalkozást ingatlanvásárlás esetén? Cikk

Vállalkozás 2021 júniusában vásárolt egy „kivett lakóház, udvar, gazdasági épület” megnevezésű, belterületi ingatlant. A területen a felépítmény ténylegesen nem áll, a falai bedőltek, a teteje leszakadt, ezt az adásvételi szerződés is tartalmazza. Az ingatlanon mindeddig semmilyen változtatás nem történt, a területen a mai napig csak az említett romos felépítmény található. Milyen típusú helyi adó terheli a vállalkozást a fenti ingatlan után? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Helyi adó elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadása esetén elszámolható-e az ingatlan után fizetett kommunális adó és építményadó? Ha igen, akkor arányosítani kell-e a bérbe adott napokkal, vagy az egész levonható akkor is, ha nem volt a teljes évben bérlő?

Bírálói szerint nem a középosztály segíti Trump adóreformja Cikk

Az elmúlt évtizedek legnagyobb adócsökkentési tervét vázolta fel szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Az ingatlanadó bevezetésének elhalasztásáról döntött a horvát kormány Cikk

Az ingatlanadó bevezetésének elhalasztásáról döntött csütörtöki ülésén a horvát kormány – közölte a horvát közszolgálati televízió.

Jöhet az ingatlanadó Kínában? Cikk

Kína képes lenne kezelni az abból eredő pénzügyi kockázatokat, hogy ingatlanadót vezet be, és emiatt a lakáspiacon korrekció megy végbe – szögezte le az Economic Information Daily című állami napilap hétfőn megjelent számában.

Közhasznú ingatlan adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlannal rendelkező közhasznú alapítvány az ingatlan egy részét bérbe adja. Társaságiadó-fizetési kötelezettsége nem keletkezik. A módosított civil törvény szerint az ingatlanhasznosításból származó bevétel közhasznú tevékenységnek minősül, de vajon az ingatlanadó szempontjából ennek van-e jelentősége? Mentes lehet-e az ingatlanadó alól ez az alapítvány? Köszönöm előre is a válaszukat.

Áfacsökkentés és más adómódosítások Romániában Cikk

A szenátus után a bukaresti képviselőház is megszavazta csütörtökön az új adótörvényt, amelynek értelmében jövőre 20 százalékra, 2017-ben pedig 19 százalékra csökken az általános forgalmi adó Romániában a jelenlegi 24 százalékról.

Adóforradalom lesz Olaszországban? Cikk

„Adóforradalmat” hirdetett meg Matteo Renzi olasz kormányfő az olasz újságok vasárnapi beszámolói szerint. Bejelentette az ingatlanadó részleges eltörlését, valamint általános adócsökkentést ígért.

Ingatlan-értékesítési szja-kalkulátor 2015 Kalkulátor

Aktualizáltuk az ingatlan-értékesítési szja-kalkulátort. A kalkulátorral kiszámolhatja, hogy egy ingatlan eladása után kell-e adót fizetnie, s ha igen, mennyit.

Ingatlanadó: kinek kell megfizetni a társasházi teremgarázsok után? Cikk

Ha egy önkormányzat bevezeti a településen az építményadót, akkor jellemzően mentesíti a magánszemélyek tulajdonában álló, lakhatás céljára szolgáló lakást. Gyakori azonban a nem lakás céljára szolgáló épületek, így például a garázsok, társasházi teremgarázsok utáni építményadó-fizetési kötelezettség. E cikk a társasházzá alakított épületekre vonatkozó sajátos építményadó szabályokat mutatja be, különös tekintettel a teremgarázsok utáni adókötelezettségre.

Ingatlanadó új alapokon a görögöknél Cikk

Új ingatlanadót fogadtak el a görög parlamentben szombaton, amelynek bevezetését évek óta követelték Görögország nemzetközi hitelezői. Az adó mellett szavaztak a konzervatív Új Demokrácia és a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) képviselői egy kivételével, akit ezért kizártak a pártjából, így a koalíciós kormányt támogató képviselők száma 153-ra csökkent a 300 fős parlamentben.

Javaslat ingatlanadóra Cikk

Környezetvédelmi adóból vagy vagyonadóból kellene finanszírozni a bérterhek mérséklését, állítják uniós szakértők. A célzott járulékcsökkentés, az új vállalati adók bevezetése, valamint a fogyasztási adók emelése illeszkedik az uniós gyakorlathoz, a válság terheit azonban a magyar gyakorlattal szemben máshol sokkal inkább a magasabb jövedelműek viselik - hivatkozik egy uniós tanulmányra a privátbankár.hu.

Ingatlanadót szednének, a kérdés: kitől? Cikk

Jelentős bevételt vár az orosz költségvetés az ingatlanadó jövő évi felemelésétől, de az adathiány ezt erősen visszavághatja - írja a napi.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31