hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó új alapokon a görögöknél

  • hvg.hu

Új ingatlanadót fogadtak el a görög parlamentben szombaton, amelynek bevezetését évek óta követelték Görögország nemzetközi hitelezői. Az adó mellett szavaztak a konzervatív Új Demokrácia és a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) képviselői egy kivételével, akit ezért kizártak a pártjából, így a koalíciós kormányt támogató képviselők száma 153-ra csökkent a 300 fős parlamentben.

Az új adótól azt várják, hogy 2,6 milliárd euróval növelje a költségvetés éves bevételeit. Az új szabályozás több korábbi bevételi forrást von egybe, miközben új adótételeket is bevezet. Mostantól a lakóingatlanok, az üzleti ingatlanok, az üres telkek, a sportpályák, és a művelés alá vont földek után is adót kell fizetni.

A módosítás lényeges eleme, hogy az állampolgárok vagyoni helyzete alapján differenciálja az adó mértékét, szemben a 2011-es ingatlanadóval, amely az adott ingatlan áramfogyasztása alapján számolta ki a befizetendő összeget.

Az új szabályozás szerint felére csökken az ingatlan-átruházás illetéke, és adóterhük csökkentését kérhetik azok, akik bizonyítani tudják, hogy anyagi helyzetük miatt nem tudják kifizetni az új ingatlanadót.

Az elmúlt négy évben a görög ingatlanárak 32 százalékkal zuhantak és a görög Alpha Bank szerint az ingatlanadó gátolni fogja az ingatlanpiac megerősödését. A bank szerint az adó torzít, és a városlakóknak több terhet kell majd viselniük, mint a vidékieknek.

Az ingatlanadó népszerűtlennek ígérkezik, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Görögország többi hitelezője támogatja, mert szükségesnek tartják a strukturális reformok megvalósításához. A görög kormánynak kevés a mozgástere, mert csak az együttműködésre építve tud lehívni újabb részleteket a számára biztosított 240 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagból.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdaságban felhasznált gázolaj

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Erdő többlethasználati megállapodás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Árfolyam beszerzéskor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close