hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó: kinek kell megfizetni a társasházi teremgarázsok után?

  • Adózóna

Ha egy önkormányzat bevezeti a településen az építményadót, akkor jellemzően mentesíti a magánszemélyek tulajdonában álló, lakhatás céljára szolgáló lakást. Gyakori azonban a nem lakás céljára szolgáló épületek, így például a garázsok, társasházi teremgarázsok utáni építményadó-fizetési kötelezettség. E cikk a társasházzá alakított épületekre vonatkozó sajátos építményadó szabályokat mutatja be, különös tekintettel a teremgarázsok utáni adókötelezettségre.

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 1. §-ának (1) bekezdése értelmében a társasházzá alakított épületingatlanban – az alapító okiratban rögzítettek szerint – legalább két önálló lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség, vagy legalább egy lakás és egy nem lakás céljára szolgáló helyiség külön tulajdonban van. Az épülethez tartozó földrészlet és az épület külön tulajdonba nem tartozó helyiségei a tulajdonostársak közös tulajdonában állnak.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 11. § (1) bekezdése alapján az építményadó-kötelezettség

– a Htv. 52. §-a 8. pontja szerinti lakásra (az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, lakóépület, lakás, kastély, villa, udvarház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró, komfortokozatba sorolható ingatlanra);

– a nem lakás céljára szolgáló – a Htv. 52. § 5. pontjában definiált – épületre (például családi házra, gyárépületre, az ingatlan-nyilvántartásban társasházként nyilvántartott épületre) és a Htv. 52. §-ának 6. pontja szerinti épületrészre (az épület önálló rendeltetésű, szabadból vagy az épület közös közlekedőjéből nyíló önálló bejárattal ellátott, az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal nem szereplő helyiségre vagy helyiség-csoportra, például egy családi házon belül kialakított garázsra, orvosi rendelőre vagy boltra) terjed ki.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, kinek, és hogyan kell megfizetnie a külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek, azaz például a garázs, üzlet, iroda után.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Alapítvány megszűnése

Nagy Norbert

adószakértő

Munkahelyi étkezés elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close