hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóforradalom lesz Olaszországban?

  • MTI

„Adóforradalmat” hirdetett meg Matteo Renzi olasz kormányfő az olasz újságok vasárnapi beszámolói szerint. Bejelentette az ingatlanadó részleges eltörlését, valamint általános adócsökkentést ígért.

Fokozatosan csökkenő népszerűsége visszaszerzését szolgálják Matteo Renzi váratlan bejelentései az olasz adófizetők terheinek csökkentéséről. Így kommentálta a Corriere della Sera című napilap a miniszterelnöknek a kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) országos találkozóján tett bejelentéseit. A miniszterelnök „adóforradalmat” ígért, hangsúlyozva, hogy a PD nem lesz többé az adók pártja.

Matteo Renzi bejelentette, hogy kormánya 2016-tól eltörli az elsőként vásárolt ingatlanokra kivetett adót, amely a többi (második, harmadik, nyaraló) ingatlan esetében fennmarad. 2017-től csökkentik a tartományok által kivetett úgynevezett termelési adó, valamint a társasági adó mértékét, illetve 2018-tól leviszik a személyi jövedelemadó kulcsait is. A pénzügyi-gazdasági intézkedéseken túl az olasz miniszterelnök azt is megígérte, hogy év végére megszületik az élettársi kapcsolatok jogi elismeréséről szóló törvény is.

Elemzők szerint a Matteo Renzi által tervezett adócsomag a következő három év alatt 45 milliárd euró bevételkiesést jelent majd az államkasszának. A miniszterelnök azt nem árulta el, hogy ezt miből fogják pótolni. Szakértői vélemények szerint Olaszországban nem adócsökkentésre, hanem az adócsalások visszaszorítására van szükség. A hatvanmilliós Itáliában a mintegy 41 millió adófizető fele évi bruttó 15 ezer euró jövedelmet vall be.

Az ingatlanadót 1992-ben vezették be Olaszországban, és a legnépszerűtlenebb adók egyikének számít. Silvio Berlusconi egyebek között az ingatlanadó eltörlésének ígéretével nyerte meg a 2008-as választásokat, és ígéretét teljesítette is. Az ingatlanadót 2011-ben Mario Monti akkori kormányfő vezette vissza. Az adó mértéke arányosan növekszik a birtokolt ingatlanok számával és értékével. Az olaszok nyolcvan százaléka saját tulajdonú ingatlanban él. Renato Brunetta, a Silvio Berlusconi vezette ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője szerint Matteo Renzi a FI múltbéli népszerű intézkedéseit utánozza.

Ami az élettársi kapcsolatok, vagyis elsősorban az azonos nemű párok jogi helyzetének rendezését illeti, az olasz püspöki kar arra emlékeztette Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy a kormánynak hasonló figyelmet kellene fordítania a „prioritásnak” számító hagyományos családok védelmére is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátóüzletek működése 03. 28. után

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Volarizációs szorzó akár csökkenhet is jövőre?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Idegenvezető adózása/adóbevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close