hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen típusú helyi adók terhelik a vállalkozást ingatlanvásárlás esetén?

  • adozona.hu

Vállalkozás 2021 júniusában vásárolt egy „kivett lakóház, udvar, gazdasági épület” megnevezésű, belterületi ingatlant. A területen a felépítmény ténylegesen nem áll, a falai bedőltek, a teteje leszakadt, ezt az adásvételi szerződés is tartalmazza. Az ingatlanon mindeddig semmilyen változtatás nem történt, a területen a mai napig csak az említett romos felépítmény található. Milyen típusú helyi adó terheli a vállalkozást a fenti ingatlan után? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Szakértőnk leszögezte, hogy a pontos válaszhoz az eset összes körülményének ismerete lenne szükséges (többek között az adott önkormányzat helyi adókra vonatkozó rendelete, illetve az ingatlan tényleges állapota), így a kérdésre általánosságban lehet válaszolni.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (HA tv.) 11. § (1) bekezdése alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény). Ugyanezen paragrafus (3) bekezdése alapján az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül. A Ha tv. 13. paragrafusa – szakértőnk megítélése szerint – nem sorol fel olyan kivételeket, amelyekbe a fenti ingatlan beleérthető lehet.

A HA tv. 14. § (1) bekezdés alapján az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését vagy véglegessé válását vagy a használatbavétel tudomásulvételét vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik. Ugyanezen paragrafus (3) bekezdése alapján az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napján.

A törvény 52. paragrafusának 5. pont ja alapján épület az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti olyan építmény vagy annak azon része, amely a környező külső tértől szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot és ezzel az állandó vagy időszakos tartózkodás, illetve használat feltételeit biztosítja, ideértve az olyan önálló létesítményt is, amely részben vagy teljes belmagasságával a környező csatlakozó terepszint alatt van.

A HA tv. 52. § 8. pont alapján lakás a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A paragrafusa 1-6. pontjában foglaltak alapján ilyennek minősülő és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, lakóépület, lakás, kastély, villa, udvarház megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a kérdésben foglalt ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház, lakóépület, lakás, kastély, villa, udvarház megnevezés alatt található, így lakásnak nem minősülhet.

Tehát azt kell megvizsgálni, hogy az ingatlan a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrésznek megfeleltethető-e, így

– a környező külső tértől szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot és

– ezzel az állandó vagy időszakos tartózkodás, illetve használat feltételeit biztosítja-e.

A Kúria a Kfv.I.35.540/2016/7. számú ítéletében a második pont kapcsán kijelenti, hogy a teljesüléséhez nem szükséges a biztonságos tartózkodás, használat fennállása, elegendő a használat, tartózkodás fizikai lehetősége is, azonban ezt egyedileg kell megvizsgálni. 

Amennyiben a fentiek közül valamelyik feltétel igazoltan nem teljesül, úgy az ingatlan nem tárgya az építményadónak. Ennek kapcsán javasolt lehet az adott önkormányzat adóhatóságával egyeztetni, hogy ők hogyan minősítik az ingatlant.

A teljesség kedvéért végül megjegyzem, hogy a HA tv. 17-22. §-ai alapján az önkormányzat az ingatlanhoz tartozó telek kapcsán is adót vethet ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs