28 találat a(z) illetőségigazolás cimkére

Egyezményes országból érkező külföldi előadó adója, tb-je Cikk

Magyarországon szervezett nemzetközi konferenciára külföldi előadót hívtunk meg, aki a konferencián előadást tart. Az előadó származása szerinti országgal Magyarországnak van kettős adózást kizáró egyezménye. Az előadó költségei fedezetére pénzbeli juttatásban részesül. Kérdéseim: 1.) Önálló tevékenységből származó bevételként értelmezhetjük az előadó tevékenységét? 4.) Ha hoz illetőségigazolást, jól gondolom, hogy ez esetben a jövedelem szerzési helye külföld (szja-törvény 3. § (4), ezért szja-t nem kell levonni, azonban tb-fizetési kötelezettség így is fennáll (Tbj. 27. § (1) b) bc)), valamint szocho-fizetési kötelezettség is (szocho-törvény 1. § (3))? 2) Ha nem hoz illetőségigazolást és nem is nyilatkozik, akkor ez befolyásolja a levonandó adót, járulékot? A magyar szabályokat alkalmazva a költséghányad levonás utáni jövedelemből le kell vonni az szja-t? Továbbá, ha a juttatás összege meghaladja a napi minimálbér 30 százalékát, akkor tb és szocho- fizetési kötelezettség keletkezik? Olvasónk kérdéseire Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Egyezményes országból érkező külföldi előadó Kérdés

Nem egyezményes országból érkező külföldi előadó Kérdés

Illetőségigazolás Kérdés

NAV: megjelent az adóhatósági igazolásokról szóló információs füzet legfrissebb változata Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján 2023. július 20-án megjelent az Adóhatósági igazolásokról szóló információs füzet legfrissebb változata.

Kettős adózás Kazahsztán Kérdés

Megbízási szerződés szerb állampolgár részére Kérdés

Külföldi adóügyi illetékességű személy adózása Kérdés

Postafiókcégek célkeresztben: folytatja az EU az adóelkerülés elleni harcot Cikk

A nemzetközi adózás világában az utóbbi időben a legtöbb figyelem a globális minimumadó körüli fejleményekre szegeződött. Ugyanakkor, ezzel párhuzamosan az Európai Unió a már korábban megkezdett adóelkerülés elleni törekvéseit is igyekszik folytatni. Az Unió fókuszában ezúttal a valós gazdasági jelenléttel nem rendelkező társaságok, az úgynevezett "postafiókcégek" állnak.

Osztalékfizetés küföldi magánszemélynek Kérdés

Thaiföldi adóalany Magyarországról származó osztalékjövedelme Kérdés

Hong Kong-i cég, magyar adószám igénylés Kérdés

Román állampolgár magyarországi megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt cím! Román állampolgárságú magánszemély távmunkát végez magyarországi cégnek, megbízási szerződéssel. 1. Hogy kell bejelenteni és számfejteni? A munkavállaló Romániában biztosított és ott szeretné megfizetni az adót is. 2. Ilyenkor a kettős adózástatás elkerüléséről szóló egyezmény lép életbe? Illetőségigazolást kértünk. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Harangozó Marianna

Külföldi magánszemély járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi magánszemélynek (nem uniós országbeli) fizetett megbízási díj után kell-e járulékot fizetni, ha az abból származó jövedelme meghaladja a minimálbér 30 százalékát, és csak az illetőségről szóló írásbeli nyilatkozatával rendelkezünk? Köszönöm válaszát!

Külföldi magánszemély osztaléka Kérdés

A NAV levelében a 1808 bevallással kapcsolatban felhívta a figyelmet, többek között az alábbiakra: „…a külföldi magánszemélyek részére kifizetett osztalék összegét magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként kell bevallani, így azt a 1808M-06 lap 364-365. soraiban ne tüntesse fel; …. „ Kérdésünk ezzel kapcsolatban, hogy a külföldi magánszemély részére kifizetett osztalékot minden esetben a fentiek alapján kell beállítani a bevallásba? Még abban az esetben sem kell M lapot kitölteni, ha a magánszemélynek van adóazonosító jele, és rendelkezik a külföldi illetőségigazolással? Hogy érinti ez a K-s éves adatszolgáltatást? Mikor kell ezt benyújtani? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink