284 találat a(z) igazolás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatási időkeret túllépése Kérdés

Egy kft. egyszerűsített alkalmi munkavállalókat foglalkoztat. Nem kellően figyelve az 5 napos korlátra, az egyik személyt az 5-ödik napon éjszakai műszakra osztotta. Ezt 4. nap után jelentette 2 napként. A NAV ezt a bejelentést már be sem fogadta, ami később derült ki, ekkor a kifizetés is megtörtént. Az előbb említett 4 nap az rendben. Az tudom, hogy amit nem fogadtak, azaz 5-6 nap az már munkabérnek számít, és az után a megfelelő mértékű adót és járulékokat meg kell fizetni. Kérdéseim: Erre a 2 napra kell-e munkaszerződést kötni? Itt az a probléma, hogy utólag ezt már nem lehet bejelenteni, mert előtte kellett volna, vagy ilyen esetben igen? Hogy kell ezt dokumentálni? A kifizetésről mint egyszerűsített foglalkoztatott kapott igazolással együtt. Úgy gondolom, ezt bruttósítani kell. Összegezve, abban kérnék segítséget, hogy ilyen esetben hogyan kell eljárni, bejelentési, munkaügyi, és a 08-as bevallásban történő szerepeltetés szempontjából. A választ előre is köszönöm!

Általános személygépkocsi-normaköltség mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját (tulajdonú) személygépkocsi hivatalos célú használata esetén, igazolás nélkül elszámolható úgynevezett általános személygépkocsi-normaköltség mértéke 2017. január 1-jétől 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedett. A kérdésem, hogy a kifizető, egy erre vonatkozó belső szabályzat alapján rendelkezhet-e úgy, hogy 15 Ft/km-nél kevesebbet fizet, kötelező-e az igazolás nélkül elszámolható normaköltség maximumát adni? Az szja törvény ezzel kapcsolatban annyit mond ki, hogy igazolás nélkül 15 Ft/km számolható el, és egyértelműen rendelkezik, hogy az ezt meghaladó költségtérítés esetén adott jogviszonynak megfelelő jövedelme keletkezik a magánszemélynek. Az szja törvény 3./II./6. számú melléklete is – értelmezésem szerint – az elszámolható költségek maximumára tér ki; miközben a 3./IV./3. pont kizárólag a 15 Ft/km-t használja, nem utal arra, hogy ez minimum vagy maximum összeg. Kérem állásfoglalásukat a helyes értelmezéshez. Köszönöm!

Igazolások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az előző munkahelyről hozott igazolásokkal kapcsolatos. Új munkavállalónk egyéni vállalkozóként dolgozott korábban, és azt mondja, hogy ezért nem tud leadni igazolványt a biztosítási jogviszonyról, valamint a szokásos igazolásokat a tartozásokról. Kérdésem, hogy egyéni vállalkozói tevékenységet nem kell szerepeltetni az igazolványban? Valamint, mivel a tartozással kapcsolatban sem tud leadni igazolást, akkor ez esetben csak arra van lehetőség, hogy a munkavállalót nyilatkoztassuk arról, hogy nincs tartozása? Köszönettel várom válaszát.

Beszerzendő dokumentumok kedvezmények érvényesítéséhez Cikk

Van még ugyan idő a társasági adóbevallás esedékességéig, de nem árt számba venni, hogy milyen okiratokra, igazolásokra, nyilatkozatokra van szükség a különböző – az adófizetési kötelezettséget befolyásoló – kedvezmények igénybe vételéhez. Lehetséges ugyanis, hogy ezek egy részének beszerzése hosszabb időt igényel.

Kamionsofőr bére Ausztriába menő fuvar esetén Kérdés

Tisztelt adózóna.hu! Tudomásom szerint Ausztria is bevezette a külföldi kamionsofőrök esetében azt, hogy az Ausztriába vagy Ausztrián keresztül menő fuvarok esetében a kamionsofőrök részére is kötelező megfizetni azt a legkisebb bért, amit az osztrák állampolgárságú sofőrök részére fizetnek. Tudomásom szerint nincs törvényben rögzítve az osztrák minimálbér, s ezért is „érdekes” számomra, hogy milyen minimális bért kell fizetni a sofőr részére?! Ehhez kapcsolódóan kérdezem még, hogy milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy egy esetleges ellenőrzés során milyen dokumentumokkal kell/lehet igazolni Ausztriában azt, hogy a szállítmányozó az Ausztria területén történő fuvarozás esetén megtörténik a sofőr részére az előzőekben írt bér megfizetése? Milyen dokumentum kell, hogy a sofőrnél legyen? Milyen dokumentumok bocsáthatóak utólag a hatóság részére? Köszönöm Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Itt az ideje a 2016. évi munkáltatói, kifizetői igazolásoknak Cikk

A magánszemély részére jövedelmet juttató munkáltatókra és kifizetőkre több olyan feladatot rónak az adótörvények, amelyet az adóévet követően kell teljesíteniük. Egyebek mellett az adóév végét követően a munkáltatóknak, kifizetőknek január 31-éig ki kell adniuk a magánszemély éves adójának elszámolásához szükséges igazolásokat.

Kockázati biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben a cafeteria-keretösszeg részeként kifizethető-e adómentesen a dolgozó által már korábban kötött kockázati biztosítási díj összege úgy, hogy a dolgozó a befizetésről a csekket, illetve a biztosítási kötvényt leadja a munkáltatónak? Válaszát előre is köszönöm!

EU-n kívüli export kivitelének igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel a vámhatóság 1000 euró érték alatt nem foglalkozik a kivitel igazolásával, elfogadható-e kisebb tételeknél a kivitel igazolására a posta átvételi igazolása?

Foglalkoztatói igazolás nyomtatvány Kérdés

A mai napon megjelent cikkükből megtudtam, hogy 2017.01.01-től a táppénzellátás iránti igényeket (nem kifizetőhely esetén) az ONYF felé kell benyújtani. Azonban az nem derült ki a cikkből, hogy a korábban használatos "Foglalkoztatói igazolás" nyomtatvány használható-e. Csupán az ONYF központja által a kérelem benyújtására rendszeresített nyomtatvánnyal együtt 5 napon belül a székhelye szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalnak történő megküldésről van szó. Azonban az ONYF honlapján nem találtam foglalkoztatói igazolás nyomtatványt. Kérem szíves segítségüket, hogy milyen, és hol található nyomtatványon tudom benyújtani a táppénzigénylést! Válaszukat előre is köszönöm. Bocskay Endréné

Megváltozott munkaképesség igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi ügyben. Cégünk szeretne foglalkoztatni egy új kollégát, aki egy balesetből kifolyólag több súlyos betegséget szerzett (magas vérnyomás, cukorbetegség és térdsérülés). Megváltozott munkaképességű dolgozóként foglalkoztatnánk, csak nem tudjuk, hogy milyen igazolásokat kell kérnünk tőle, hogy ezt megtehessük. Kórházi zárójelentésekkel és körzeti orvosi papírokkal el van látva a kolléga, de valószínűleg ennél magasabb fokú igazolásra van szükségünk egy esetleges ellenőrzés során. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Sárköziné Annamária

Nők 40 éves jogviszonyába beszámító szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk női alkalmazottja részére a nyugdíjbiztosító megállapította a szolgálati idejét. Ennek során az érettségi után szakmunkás tanulóként eltöltött időt nem vette figyelembe a 40 év megállapításakor. Elmondása szerint ténylegesen munkát végzett ezen idő alatt. Van-e mód a szolgálati idő számításának módosítására? Ha igen, akkor milyen igazolás kell hozzá? Válaszukat előre is köszönöm. Kerekes Lajos

Tao-felajánlás, sportbej nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szeretne a 1601-es adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallásában tao-felajánlást tenni. A rendelkező nyilatkozat kitöltésekor a "kiegészítő sportfejlesztési támogatás" alanya (támogatási szerződés alapján) ugyanaz a sportegyesület kell, hogy legyen, mint aki az adófelajánlás alanya (87,5%), amennyiben nem a sportági szövetséget és nem a MOB-ot kívánjuk támogatni? Kérdésem továbbá, hogy a SPORTBEJ nyomtatványt ki kell-e tölteni ebben az esetben, hiszen – tudtommal – a NAV teljesíti a rendelkező nyilatkozatok szerinti átutalást a kedvezményezettek felé (az 1 százalékot is?!). (Vagy a sportbej csak akkor értelmezhető, ha a támogatási igazolás alapján közvetlenül az egyesületnek történik az utalás?) Köszönettel.

Értékesítés külföldre készpénzért Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi vállalat magyarországi fióktelepeként működünk belföldön, és bérleti szolgáltatást nyújtunk, illetve – ritkán – terméket is értékesítünk. A kérdés az, hogy más EU-országból való partnereink részére történő készpénzes termékértékesítésnél hogyan tudjuk – vagy tudják ők – igazolni, hogy az áru elhagyja az országot? A választ előre is köszönöm.

Adóalap-kedvezmény álláskeresőre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági adóról szóló törvény 7. § (1) j) pontja szerint munkanélküli személy foglalkoztatása esetén a rá tekintettel befizetett szociális hozzájárulási adó összege az adó alapját csökkenti. A munkanélküli személy meghatározásánál a (3) bekezdésre hivatkozik, ami tovább egy másik törvényre. A kérdésem az lenne, hogy regisztrált munkanélkülinek kell lennie, annak a személynek, akire vonatkozólag ezt az adóalap-kedvezményt igénybe kívánjuk venni? Kell erről igazolással rendelkeznünk a Munkaügyi Központtól, hogy érvényesíthessük ezt a kedvezményt? A decemberi bérre fizetendő szochót csak januárban teljesítjük a NAV felé, ezzel még lehet számolni a 2016. évi adóalap számításnál vagy ez már 2017. évi befizetésnek minősül? Válaszát előre is köszönöm!

Harmadik országbeli alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő, Cégünk alkalmazni szeretne egy harmadik országbeli (izraeli) munkavállalót, aki a magyar hatóságoktól már megkapta a munkavállalási engedélyt. A kérdés az, hogy alkalmazható-e a munkavállaló rendes alkalmazottként, és ha igen, akkor milyen fizetendő adók és járulékok merülnek fel az esetében? Van-e szükség bármilyen igazolásra az anyaországából (például A1)? A munkavállaló 5 gyermekkel rendelkezik, ezek közül még 3 eltartott, de csak 1 gyermek 18 éven aluli. Ezen kívül a munkavállaló a saját országában egyéni vállalkozó és fizet maga után járulékokat. Segítségüket előre is köszönjük. Tisztelettel, Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pedagógus nyári táboroztatásának adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close