38 találat a(z) hozzájárulás cimkére

Táppénz éves igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk tavaly rövid ideig táppénzes állományban volt. Mivel nem vagyunk tb-kifizetőhely, így az egészségpénztár folyósította neki az ellátást. Úgy tudom, hogy minden olyan jellegű kifizetésről, melyből szja-t vonnak, kap a magánszemély egy éves elszámolást, ami alapján az '53-as bevallásba ezt be lehet állítani. A munkavállalónkat erről tájékoztattam is, de állítása szerint nem kapott semmi ilyen jellegű elszámolást. Lehetséges ez? Mivel mint munkáltató, megkaptuk a határozatot a táppénzhozzájárulás-fizetési kötelezettségről, amiben a bruttó táppénzösszeg szerepel, ki tudnám számolni a levont szja összegét is, de úgy gondolom, hogy a bevallás helyességének alátámasztására inkább egy hivatalos papír lenne a legmegfelelőbb. Mi a jó megoldás ebben az ügyben? Válaszát előre is köszönöm!

Elektronikus számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános szabály-e, hogy egy adóalany cég (kft.) nem köteles az elektronikus számlát befogadni, ahhoz szükséges a hozzájárulása? Tehát a közműszolgáltatók sem kivételek, például FŐGÁZ, ELMŰ stb. szintén kötelesek papíralapú számlát kibocsátani, ha a befogadó ehhez ragaszkodik? Más: az elektronikus számla papíralapon kinyomtatva nem alkalmas áfa-visszaigénylésre, de költségelszámolásra sem? Köszönöm.

Internet hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk jelezte, hogy néhány munkavállalójának hozzájárulást fizetne internet előfizetéséhez (max. 5000 forint összegben), mivel munkakörük megkívánja az esetleges munkaidőn túli otthoni elérhetőséget is, illetve van olyan munkavállaló, aki készenléti feladatokat is ellát. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy milyen adózással adható ilyen juttatás a munkavállalónak, milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm!

Önkéntespénztári hozzájárulás: ezt kell tudni a cafeteria szabályokról Cikk

Gyakran kérdezik olvasóink, hogy minden esetben kötelező-e cafeteria szabályzat, ha a munkáltató béren kívüli vagy egyes más juttatásokban részesíti a munkavállalókat. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Két kamara is tartja a markát a hozzájárulásért Cikk

Kérhet-e ugyanarra az időszakra két kamara is hozzájárulást az adózótól? Olvasónk kérdésére Szipszer Tamás adószakértőnk válaszolt.

Hivatalosnak tűnő díjbekérés: ezekre figyeljen! Cikk

A vállalkozások kénytelen-kelletlen hozzászoktak, hogy rendre újabb fizetési kötelezettséget varrnak a nyakukba, ezért csak kevesen fognak gyanút, ha még újabbat kérnek tőlük. Összefoglaltuk, minek érdemes ilyenkor utánanézni.

Szakképzési hozzájárulás: ma jár le a bevallási határidő! Cikk

A szakképzési hozzájárulás első féléves adóelőlegét idén július 21-ig kell bevallani és megfizetni. Előlegfizetési- és bevallási kötelezettség terheli mind a havi, mind a negyedéves, mind pedig az éves bevallókat.

Céges elszámolások: természetben fizetett osztalékok és hozzájárulások Cikk

Hogyan számolják el a cég tulajdonosai egymás közt a természetbeni (nem pénzbeli) eszközök kifizetését osztalékként, illetve a pénzbeli hozzájárulást, amelyet arra kell felhasználni, hogy hozzáférést biztosítsanak a vevıknek egy termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz. A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Értelmezési Bizottság tervezet-összefoglalója.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs