hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szakképzési hozzájárulás: ma jár le a bevallási határidő!

  • adozona.hu

A szakképzési hozzájárulás első féléves adóelőlegét idén július 21-ig kell bevallani és megfizetni. Előlegfizetési- és bevallási kötelezettség terheli mind a havi, mind a negyedéves, mind pedig az éves bevallókat.

A szakképzési hozzájárulás azokat az adózókat terheli, akiknek alkalmazottuk van. A hozzájárulás mértéke a számviteli törvény szerinti bérköltség 1,5 százaléka. Ezt fizetniük kell többek között a gazdasági társaságoknak, szövetkezeteknek, állami vállalatoknak, erdőbirtokossági és vízgazdálkodási társulatoknak, az ügyvédi-, végrehajtói és szabadalmi ügyvivői irodáknak, valamint a nem átalányadózó egyéni vállalkozóknak.

A szakképzési hozzájárulás fizetés kötelezettsége ugyanakkor kiváltható gyakorlati képzés szervezésével, ebben az esetben nem kell a hozzájárulást az állami adóhatóság felé bevallani és megfizetni. Amennyiben az adóalany nem szervez gyakorlati képzést, vagy az nem fedi le a teljes bruttó kötelezettségét, úgy a befizetést a 10032000-06056061 számú APEH Szakképzési hozzájárulás beszedési számlára kell teljesíteni. A bruttó kötelezettség csökkenthető (legfeljebb annak 70 százalékáig) többek között szakképző iskola, valamint felsőoktatási intézmény számára nyújtott fejlesztési támogatással, saját dolgozó képzésére fordított összeggel.

Az előlegbevallásban csupán a fizetendő előleg összegét kell feltüntetni, a kötelezettségcsökkentő tételeket csak az év végi elszámolásban kell szerepeltetni, viszont az előlegfizetéskor időarányosan figyelembe vehetőek. Az éves bevallási gyakoriságú adóalanyok az egész éves kötelezettség és az előleg különbözetét majd 2009. február 15-ig fogják bevallani és megfizetni, illetve visszaigényelni.

forrás: Hírextra

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink