hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önkéntespénztári hozzájárulás: ezt kell tudni a cafeteria szabályokról

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Gyakran kérdezik olvasóink, hogy minden esetben kötelező-e cafeteria szabályzat, ha a munkáltató béren kívüli vagy egyes más juttatásokban részesíti a munkavállalókat. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A munkavállalók munkajövedelmeinek és juttatásainak munkáltatói meghatározása során – a rendelkezésre álló költség-keret, az ösztönzési és egyéb tényezők mellett – a munka törvénykönyvének (Mt.) idevágó előírásait is figyelembe kell venni. Így többek között azt, hogy a munkaviszonnyal, a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani minden, a munkaviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatás vonatkozásában. A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerő-piaci viszonyokat kell figyelembe venni. Az Mt. további előírása, hogy a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni, utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet.

Egyebekben a munkáltatónak „szabad keze van”, hogy milyen konkrét módon oldja meg a munka díjazását, illetve milyen formában ad juttatásokat. Szabad keze van akkor is, ha a döntésétől függően különböző adózási következményekkel kell számolnia és azt vállalja. A munkáltató eldöntheti, illetve adott esetben a munkavállalókkal (érdekképviselettel) egyetértésben szabályozhatja, illetve rögzítheti a munkaszerződésben, hogy milyen juttatásokat, milyen feltételekkel ad, akár választható elemekből álló juttatási csomag („cafeteria”) keretében, akár azon kívül.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: az adóelőnyök érdekében milyen szabályokat érdemes betartani!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. áttér katára

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíj korhatár előtt

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs