155 találat a(z) helyi adó cimkére

Változások az áfában, a különadókban és a helyi adókban Cikk

Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/4741. számú törvényjavaslat a személyi jövedelemadón és társasági adón kívül számos egyéb adónemet javasol módosítani, melyek elfogadása a jövő héten várható.

Telekadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy önkormányzat illetőségi területén bevezette a telekadót. Birtokomban van egy 1300 négyzetméteres földterület, amely földhivatali bejegyzés szerint adóköteles lenne, de évek óta folyamatosan mezőgazdasági művelés alatt áll. A helyi adó törvény szerint, ha rendszeresen és folyamatosan mezőgazdasági művelést folytatnak a területen, azt nem lehet adóztatni. Kérdésem: kinek kell bizonyítani, hogy a terület mezőgazdasági művelés alatt áll? Én, mint adózó, bevallást nyújtok be a helyi önkormányzathoz, hogy van egy területem, ami telekadó-köteles lenne, de mezőgazdasági művelést folytatok rajta. Évek óta szántjuk, vetjük. Az önkormányzat azt várja a tulajdonosoktól, hogy az MVH-val igazoltassa, a területet művelik, nem elég a bevallás tényszerű benyújtása. Nekem az az álláspontom, hogy ha az önkormányzat vitatja a bevallás valódiságát, neki kell bizonyítani az ellenkezőjét. Vagyis nem nekem kell hatezer forintos illeték fizetése mellett kérni az MVH, illetve a falugazda segítségét a bizonyításra, hanem annak az önkormányzatnak, amely vitatja a bevallásom valódiságát. A fenti ügy tisztázása érdekében szeretném kérni az önök szakmai segítségét.

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magántulajdonban lévő lakásom egy részét kiadtam vállalkozásoknak. Kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem a rezsicsökkentés, vagy csak az arányos része, illetve a helyi adónál ezt a bérbeadást be kell-e jelenteni? A kiadott részre magasabb építményadót kell-e fizetni? Segítségét köszönöm: Ildi

Ők kaphatnak fizetési haladékot a helyi adókra Cikk

Fizetési haladékot kérhetnek a helyi adók befizetésére a miskolciak, ha a DRB-bankcsoportnál vezetik, illetve vezették számlájukat és nem jutnak időben a pénzükhöz – közölte Miskolc alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Jön a lakásadó Cikk

Nem késlekedett a januártól bevezethető települési adó kivetésével Budapest VIII. kerülete. A fideszes polgármester, Kocsis Máté vezette Józsefvárosban 2015-től a bérbe adott lakások, szobák után lakásadót kell fizetni – írja a hvg.hu.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két egyszemélyes kft. (az alapító ugyanaz a személy, kisvállalkozás, kapcsolt vállalkozás) egymás között üzletvitel tanácsadást számláz, és bérleti díjat számláz tovább. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben transzferárral kell-e foglalkozni? Adózás, beszámolókészítés és helyi adó szempontjából hogyan függ össze a két cég? Köszönöm válaszát!

Kizárás katából Kérdés

Tisztelt Szakértő! A katatörvény szerint, ha a negyedév végén az állami adóhatóságnál a tartozás nagyobb, mint 100 ezer forint, akkor kizárják a vállalkozást a katából. Kérdésem az, hogy ezen összegbe beszámít-e az önkormányzatnál lévő hátralék összege? Véleményem szerint nem, mert az Art. 10. § 1. bekezdés a) pontja nevesíti, hogy mi az állami adóhatóság. A katatörvény pedig (5. § j) pontja) visszamutat az Art.-re. Köszönettel: Arany Tamás

Kapcsolt vállalkozások – helyi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két cég a tulajdonosi kört tekintve kapcsolt vállalkozás lehetne, de semmiféle üzleti kapcsolat nincs köztük, ezért az Art. 23. § (4) bekezdés b) pontja értelmében a kapcsolt vállalkozás ténye nincs bejelentve. Mindkét cégnél az elábé és a közvetített szolgáltatások értékének együttes összege több, mint a nettó árbevétel 50 százaléka. Kérdésem, hogy a helyi adót együttesen vagy cégenként külön-külön kell megállapítani?

Így adóznak az egyházak: minden, amit tudni kell a közterheikről Cikk

Cikkünk a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (Lvtv.) 2013. augusztus 1-jétől bekövetkezett változására figyelemmel a különböző egyházak társasági adó, helyi adó és illeték, valamint cégautóadó kötelezettségét mutatja be.

Figyelem! Új szabályok a telekadóra 2014-től Cikk

Kertje, szőlője, halastava, erdője, vagy telkes családi háza van? Kell-e telekadót fizetnie, mely területek mentesek e kötelezettségek alól? 2014. január 1-jétől több ponton változtak a szabályok. Áttekintettük.

Kúria-döntés az iparűzési adóról Cikk

Az iparűzési adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére az adóköteles gazdasági tevékenység gyakorlásának tényleges ideje az irányadó, a megszakítások nem vehetők figyelembe - állapította meg egy felülvizsgálati kérelem elbírálása kapcsán a Kúria.

Ennyi adót kell fizetni a budapesti kerületekben az ingatlanokra Cikk

Ingatlanadó nincs Magyarországon, így Budapesten sem, azonban néhány önkormányzat más elnevezéssel kivet különböző adókat az ingatlantulajdonosokra. Kommunális adónak, építmény-, illetve telekadónak hívják. A ballaingatlan.hu összeszedte, hogy hol, mennyit kell fizetni az ingatlantulajdonosoknak, illetve milyen esetben nem kötelezettek erre.

Margitsziget: építményadó és idegenforgalmi adó Cikk

A fővárosi önkormányzat élne az építményadó és az idegenforgalmi adó beszedésének lehetőségével 2014. január 1-jétől az általa közvetlenül irányított Margitszigeten.

Kata: ipa fizetési mód megváltoztatása Kérdés

Vállalkozásunk januártól a kata hatálya alá tartozik. Az éves bevételünket 3-4 millió forintra terveztük. Emiatt az önkormányzatnál az ipa fizetés azon módját választottuk, hogy 2,5 millió forint után fizetünk. Sajnos már most látni lehet, hogy a bevételünk nem fogja elérni a tervet, de még a 2 milliót is csak alulról érinti. Mivel az önkormányzatunknál a 2,5 millió forint éves bevétel alatti vállalkozásokra IPA mentesség vonatkozik, szeretnénk mi is élni ezzel a lehetőséggel, ha van rá lehetőség.A kérdésem az, hogy van-e mód változtatni a korábban bejelentett ipa fizetési módon, illetve amennyiben igen, akkor mikor kell ezt megtenni? Elegendő lesz a helyi adó bevallásban, vagy már korábban meg kell ezt tenni? Ha korábban, akkor mikor? Még az idén év végéig, vagy jövőre a bevallást megelőzően?

Egyre több lakossági adót szednek az önkormányzatok Cikk

Brutálisan emelkedett az elmúlt években több önkormányzati adóból származó bevétel, a csökkenő iparűzési adót a jelek szerint a lakossági adóból pótolják a helyhatóságok - írta a Napi Gazdaság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink