hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Giccsadóval vágnak vissza a kormánynak

  • lapszemle

Könnyen ragadós lehet az a példa, amivel Óbuda-Békásmegyer önkormányzata azt próbálja megakadályozni, hogy – a már csak bejelentési kötelezettséghez kötött – családiház-építések nyomán csiricsárévá váljanak a települési utcaképek, írja a hvg.hu.

Új helyi adófajta bevezetésével szeretné elérni Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, hogy azt követően se épülhessenek a kerületi szabályozással össze nem egyeztethető lakóépületek, hogy a kormány a 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületek esetében megszüntette az engedélyeztetési eljárást: idéntől csak bejelentési kötelezettséget írnak elő a jogszabályok.

Az ilyen ügyekben ma már csak kizárólag az építési telekre vonatkozó olyan előírások alapján utasítható el a bejelentés: például akkor, ha nem tartják be az adott területre vonatkozó beépítettség mértékét, vagy a megengedett építménymagasságot. A kormánynak az volt a szándéka az egyszerűsítéssel, hogy – a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben – az újonnan felépítésre kerülő lakóházak, lakóépületek létrehozásához kötődő adminisztrációs terheket enyhítsék.

Az építésügyi szakemberek részéről ugyanakkor sorra fogalmazódtak meg az aggályok az építési kultúrával, például az épületek tömegformálásával, színezésével kapcsolatban, amelyekre  vonatkozóan lényegében szabaddá vált a pálya a magánépíttetők előtt. Ráadásul a 300 négyzetméternél kisebb új lakóépületek egyszerű bejelentése nem minősül kérelemnek, így az annak benyújtásától számított 15 nap elteltével már kezdődhet is a kivitelezés. Ennek során az építésügyi hatóság egyáltalán nem, az építésfelügyeleti hatóság pedig csak igen korlátozottan vizsgálhatja a helyi építési szabályok betartását. Mindezek nyomán – ahogy az a Bús Balázs polgármester által a mai közgyűlés elé terjesztett tervezetben is olvasható: „az építészeti minőség és a településkép romlása várható”.

A kerület vezetői, úgy tűnik, megtalálták a módját a település szempontjainak érvényesítésére. A helyi előírásoknak nem, vagy csak részben megfelelő építéseket új adófajta sújtaná, ami egyfajta települési giccsadóként működne. Hatálya azokra az épületekre terjedne ki, amelyek a főbb építési előírásoknak ugyan megfelelnek, ám a helyi, egyedi övezeti és településképi előírásokat nem veszik figyelembe, és így megbontanák egy adott utcakép esztétikai egységét, hangulatát.  Mivel az adót nem vagyoni típusú adóként vezetnék be, elsődlegesen nem az adóztatott ingatlan értéke, nagysága képezné a tárgyát, hanem a kerületi szabályoktól való eltérés mértéke.

Minthogy a parlament két éve lényegében szabad kezet adott az önkormányzatoknak a helyi adók kivetésében, az esztétikai szempontokon nyugvó adó bevezetésének nincs törvényi akadálya – vélik az önkormányzatnál, ahol ezekben az órákban döntenek. Amit, ha az ötlet beválik, más települések is követhetnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink